Hlavní obsah

Jaké potraviny jíst pro přirozeně bílé zuby?

Foto: Photo by Shiny Diamond: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-woman-with-pink-lipstick-smiling-3762402/

Potraviny pro bílé zuby - náhledový obrázek

Zářivý úsměv je vizitkou každého člověka. Zatímco bělicí procedury a speciální zubní pasty mohou pomoci, příroda nám nabízí jednodušší cestu – správnou stravu.

Článek

Některé potraviny totiž dokážou zuby přirozeně čistit, posilovat sklovina a bránit tvorbě skvrn.

Ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody

Křupavé ovoce a zelenina fungují jako přírodní kartáček. Jablka, mrkev, celer a okurky stimulují tvorbu slin, které odplavují zbytky jídla a neutralizují kyseliny v ústech. Hryzání do těchto potravin navíc jemně odstraňuje povlak ze zubů.

Jahody si zaslouží zvláštní zmínku. Obsahují kyselinu jablečnou, která má mírné bělicí účinky. Podobně působí i ananas díky enzymu bromelain, který pomáhá rozpouštět bílkovinné usazeniny na povrchu zubů.

Mléčné výrobky

Sýry, jogurty a mléko jsou bohaté na vápník a fosfor – minerály nezbytné pro pevnou zubní sklovina. Tvrdé sýry mají navíc schopnost zvyšovat pH v ústech a tím snižovat riziko zubního kazu. Kasein obsažený v mléčných výrobcích pomáhá opravovat drobná poškození skloviny.

Ořechy a semínka

Mandle, vlašské ořechy či sezamová semínka jsou skvělým zdrojem minerálů. Jejich hrubší textura při žvýkání jemně leští povrch zubů. Navíc neobsahují cukry, které by podporovaly růst bakterií.

Cibule a česnek

Možná překvapivě, ale syrová cibule obsahuje antibakteriální sloučeniny, které pomáhají udržovat ústní dutinu čistou. Podobné vlastnosti má i česnek. Samozřejmě je vhodné po jejich konzumaci osvěžit dech.

Voda a zelený čaj

Pravidelné pití čisté vody odplavuje zbytky jídla a udržuje ústa hydratovaná. Zelený čaj obsahuje katechiny – antioxidanty s antibakteriálními účinky, které brání tvorbě plaku. Na rozdíl od černého čaje zuby tolik nebarví.

Čemu se raději vyhnout

Stejně důležité je vědět, co zubům škodí. Káva, červené víno, tmavé bobulové ovoce a sójová omáčka mohou zuby barvit. Kyselé potraviny a nápoje (citrusy, ocet, energetické nápoje) narušují sklovina. Cukr a lepkavé sladkosti živí bakterie způsobující kaz.

Praktické tipy na závěr

Po konzumaci kyselých potravin počkejte alespoň 30 minut, než si vyčistíte zuby – sklovina je dočasně změkčená a kartáček by ji mohl poškodit. Jídlo zakončujte sýrem nebo křupavou zeleninou, která pomůže neutralizovat kyseliny. A nezapomínejte na pravidelnou dentální hygienu – žádná strava nenahradí kartáček a nit.

Zdravá strava prospívá nejen vašemu tělu, ale i vašemu úsměvu. Malé změny v jídelníčku mohou přinést viditelné výsledky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Bělení zubů

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít publikovat svůj obsah. To nejlepší se může zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám