Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč je Brno lepší než Praha?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Penguin9 / Wikimedia Commons

Šalina jedoucí Náměstím Svobody v Brně

Když se mluví o gastronomii v České republice, Praha často zaujímá první místo. Ale na Moravě leží skrytý poklad - Brno. Máme jeden z důkazů, že v mnohém dokonce Prahu předčí.

Článek

Nepochybně jste už zažili situaci na Václavském náměstí v Praze, kde jste zahlédli předražené ceny jídel a pití - podniky lákající turisty k ochutnání „pravé české kuchyně“. A i přes tyto přemrštěné ceny se podniky pyšní zahrádkou plnou turistů. Celá řada podniků v pražském centru tak využívá důvěřivosti turistů a prodává jídla v často nevalné kvalitě za několikanásobky jejich obvyklé ceny. Počítají s tím, že turista se nají, zaplatí a už se nikdy nevrátí.

Méně turistické, více autentické

Pokud se ale přesunete na stejnou lokaci jen v jiném městě – brněnské Náměstí Svobody, spatříte celou řadu obdobných zahrádek restaurací, jen s asi třetinovou cenou. Ono totiž ve Štatlu (jak se Brně v brněnském nářečí přezdívá) a zejména pak v jeho centru, žije pořád celá řada místních, a i přes každoročně se navyšující počty turistů tu není prostor pro nesmyslné navyšování cen. Restaurace se tak mohou soustředit na nabízení kvalitních jídel místním obyvatelům a opravdovým gurmánům, namísto toho, aby se snažily uspokojit masový zájem turistů.

Kvalita a multikulturalita

Pokud jde o kvalitu jídla, Brno zaznamenává značný vzestup díky silnému turistickému ruchu a vysokému počtu studentů (více než 60 tisíc). Kulinářské vlivy z celého světa se promítají do bohatého gastronomického portfolia města. Mexická, korejská, japonská, kavkazská kuchyně – pro každou z nich existuje v Brně vlastní specializovaná restaurace. Vzhledem k malým vzdálenostem mezi nimi je v Brně velmi přátelské gastronomické prostředí, kde se celá řada restaurací navzájem podporuje a pomáhá si.

Brno 100

Koneckonců i známý influencer a popularizátor gastronomie Lukáš Hejlík (známý také z několika českých seriálů), napsal knihu Brno 100, kde nabízí výčet sta brněnských podniků, které stojí za to navštívit. Podobnou knihu o Praze prozatím nevydal. I proto je Brno (alespoň co se gastronomie a poměru cena/výkon) lepší než Praha.

Nyní nezbývá než čekat, až si toho všimne i mezinárodně uznávaný průvodce Michelin a Brno se konečně stane cílem gastronomických nadšenců z celého světa. Brno totiž rozhodně stojí za návštěvu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám