Hlavní obsah
Nakupování

Nejasnosti okolo vratných obalů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nezávislý autor

Jak je to s vratnými obaly, jsou vůči planetě šetrnější nebo je to jen uměle vytvořené téma, které zajistí tučné příjmy výrobcům a distributorům.

Článek

Ešusy ze školy

Určitě se s nimi každý setkal. Ty skládací mističky na jídlo, se kterými chodili senioři pro oběd do školní jídelny. To jsme ještě u okénka nechávali stravenky. Tyhle skládací mističky nikdo po jídle jistě nevyhodil. Jejich účel byl s je dodnes jasný. Ne každý si ale může dovolit tyhle ešusy nosit s sebou pro případ, že by si chtěl koupit nějaké jídlo a pohodlně odnést domů. V takovou chvíli přichází na scénu různé obaly určené k přenášení potravin, které dostanete přímo od prodejce. Nechci se zabývat způsoby jak je možné jídlo zabalit. Ani materiály, ze kterých jsou různé obaly vyrobeny. Chci se zabývat tím, zda je pro naši planetu šetrnější obal vratný a nebo ten na jedno použití.

Vratné obaly na jídlo

Vratné obaly jsou v posledních letech na vzestupu a přijde mi, že se jedná tak trochu o marketingový boom, než o skutečnou spásu. Jejich misí je jasně šetřit přírodu a to je vlastně skvělé. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že se svoji roli neplní tak, jako ty ešusy ze školky. Trochu mi to celé přijde jako módní trend. Jednak proto, že v gastro zařízeních nejsou tak rozšířené, takže se člověk musí rozhodovat podle toho, kde je berou a teprve potom co si dá k jídlu a druhak když budu chtít šetřit přírodu, tak si vezmu z domova nějaký vlastní obal a nebudu si kvůli tomu kupovat něco extra, co připomíná obyčejnou plastovou misku s víčkem. Vždyť jí musel zase někdo vyrobit. Nějak se musí umývat a někdo je musí kontrolovat. Jejich uhlíková stopa by se asi dala nějak spočítat.

Jednorázové obaly

Nevratné obaly na jedno použití s námi už nějaký ten pátek existují a mám dojem, že jsem se s nimi naučil žít. Po použití si vždy dám tu práci a roztřídím je. Přijde mi, že i systém recyklačních linek je tak nějak za ty leta vychytaný. V každém restauračním zařízení nějaký mají a ano, nemusí být 100% těsný, ale to riziko jsem ochoten nést, hlavně když si můžu dát své oblíbené jídlo a odnést si ho domů. Pátral jsem na internetu a našel zajímavý článek, který se na věc dívá celkem podrobně.

A co vy? Používáte raději vratné obaly nebo ty na jedno použití.

Anketa

Jaké obaly používáte při nákupu jídla takeaway
Na jedno použití - chodím na jídlo kamkoliv
100 %
Vratné - chodím na jídlo výlučně tam kde je nabízejí
0 %
Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám