Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak postavit moderního populistu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovo populismus slýcháme stále dokola v předvolebních debatách nebo při kritice stran a politiků. Vysvětlení tohoto pojmu nám však může do jisté míry posloužit i jako návod na politický úspěch. Co teda takový populista k volebnímu triumfu potřebuje?

Článek

1) Stanovit si úhlavního nepřítele

Trápí vás sousedi Romové? Zaútočte na tuto skupinu! Jsou to nepřizpůsobiví občané! Už vás nebaví neustálé stěžování sněhových vloček na Twitteru? Namiřte vaši útočnou rétoriku právě proti nim. Je ovšem důležité na nepřítele, elitu, nebo cizí element ukázat jasně. A jak problém s takovými skupinami vyřešit? Inspirace v minulosti je velice rozmanitá. Národnostní a jiné problémy se dříve řešily různými způsoby: například vysídlením nebo zplynováním.

2) Patřit do většinové utlačované skupiny

Řešení problémů utlačované většiny rozhodně nenaleznete jako študovaný vědec nebo miliardář. To by přeci od vás bylo nesmírně pokrytecké rozdávat moudra a kritizovat elitu ze svého soukromého tryskáče. A většina je dostatečně chytrá na to, aby takové směšné snažení nepodpořila. Cesta vede přes fabriku, vesnici a českou hospůdku, ve které si dáte půllitr piva a řízek. Nezapomeňte všechny své cesty za dobrodružstvím s obyčejným lidem fotografova a umisťovat na sociální sítě, aby většina pochopila, že jste jedním z nich.

3) Volat po svobodě (ale vocaď pocaď)

Zajistěte, aby z vaší kampaně bylo dostatečně jasné, že nenecháte jakéhokoliv úředníka nebo stát, aby se většině do čehokoliv míchal. Očkování? Samozřejmě dobrovolné. Evropská unie? Potřebujeme referendum o vystoupení, ať se každý sám svobodně rozhodne unii opustit. Důležité ale je se svobodou jedince zatočit v případě, že jde proti zájmu většiny. Tenhle homosexuální pár chce vstoupit do manželství? Co je to za novodobé nápady? To je zcela jasné ohrožení instituce manželství a je potřeba to zakázat!

4) Změnit slovníček

Důležité je používat velké pojmy a velká slova. Vaši političtí oponenti jsou odteď zloději a vrazi! Mají na rukou krev! Kradou peníze daňovým poplatníkům! Jsou vlastně druhým Hitlerem! Evropská unie dělá politiku jako na Mnichovské konferenci. Zase se rozhoduje o nás, bez nás.

Ještě, že jste se rozhodli naši republiku přijít zachránit. Co bychom si bez vás počali?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám