Hlavní obsah
Jídlo a pití

Pohlreicha do nemocnic aneb nemocniční strava jen na vlastní nebezpečí

Foto: Nikola Fiserova

Jedna z lepších nemocničních snídaních při pobytu v nemocnici

Nemocniční jídlo může být zážitek, který spíše odradí, než povzbudí. Proč je kvalita nemocniční stravy tak nízká a dalo by se s tím něco udělat?

Článek

Probudila jsem se ráno v nemocničním pokoji po operaci a první věc, kterou jsem viděla, bylo jídlo na nočním stolku. Fakt je ten, že se mi z toho udělalo hůře než z pooperačních bolestí. Kdo by si jen pomyslel, že něco takového jako snídaně může vypadat tak odporně.

Proboha, kdo to jídlo připravoval? Pohlreicha na něho. Ten by mu dal!

Problémy nemocniční stravy

1. Nízká kvalita surovin: Nemocnice často musí šetřit, a tak nakupují levnější suroviny, což se samozřejmě odráží nejen na chuti, ale i na nutričních hodnotách. Často jsou podávána průmyslová a nezdravá jídla, protože jsou prostě levná.

2. Nedostatek čerstvých potravin: V nemocniční stravě často chybí čerstvé ovoce a zelenina, která je nahrazována džusy a kompoty, které nemají se zdravými potravinami nic společného, jsou to chemické koktejly plné cukru.

3. Nevhodné kombinace jídel: Pacienti se setkávají se zvláštními kombinacemi potravin, na talíři se objeví třeba puding s chlebem. Během pobytu jsem měla možnost vidět nevídané kombinace a upřímně jsem přemýšlela, jestli to vlastně není vtip a jestli ten, kdo to připravoval nemá pouze pokroucený smysl pro humor.

Co je zapotřebí změnit?

1. Zajistit kvalitnější suroviny: Kvalitnější suroviny zlepší nejen chuť jídla, ale i jejich nutriční hodnotu. Což by znamenalo, že se na talířích konečně objeví pokrmy, které nejen chutnají, a i jako skutečné jídlo vypadají. Je to docela hezká představa, že by bylo k dispozici něco, co nevypadá jako zbytky z minulého týdne.

2. Nahradit průmyslové náhražky čerstvým ovocem a zeleninou: Zařazením čerstvého ovoce i zeleniny do nemocničního jídelníčku by mohlo výrazně zlepšit kvalitu stravy. O tom asi žádná.

3. Spolupracovat s nutričními odborníky, ale i šéfkuchaři: Nutriční specialisté zajistí, aby jídla odpovídala potřebám pacientů, šéfkuchaři pomohou se zajištěním takových jídel, které budou chutná a taková, že je skutečně pacienti budou chtít sníst.

4. Využít lokálních i sezónních surovin: Nákup čerstvých surovin od místních farmářů by přispělo nejen ke zlepšení kvality jídla, ale podpořilo by i ekonomiku a snížilo náklady.

5. Podpořit speciální potřeby pacientů: Nemocniční strava by měla být, alespoň tam, kde je to nutné, přizpůsobena specifickým potřebám pacientům se stravovacími omezeními, jako jsou diety při cukrovce, alergiích atp.

Naděje na zlepšení existuje

Mezi českými nemocnicemi samozřejmě existují i výjimky, které dokazují, že změna k lepšímu je možná. Příkladem budiž nemonice Nymburk, která se již nějakou dobu snaží zasadit o změnu ve stravování nebo iniciatiava za lepší stravování, která nabízí konzultace s nutričním specialistou. Vše je prostě o chuti změnit současný, nevyhovující stav.

Závěr

Nezbývá mi než doufat, že se dočkám dne, kdy probuzení po operaci nebude znamenat pohled na odpornou snídani, která se nedá sníst, ale bude na mne čekat jídlo, které mi po náročné operaci dodá sílu. A kdo ví, třeba se i dočkám dne, kdy se probudím a zjistím, že nemocniční jídlo je něco, na co se můžu těšit! Pozornost takových lidí jako je Zdeněk Pohlreich směrem k dané situaci by celou věc mohla urychlit. Možná jednou v nemocnicích nebudou přítomni jen lékaři a sestry, ale i šéfkuchaři, kteří kvalitní stravou pomohou pacientům k rychlejší rekonvalescenci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz