Hlavní obsah
Lidé a společnost

Střílí po nás ze střechy. Má nerezovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nina od Kolína

Otočná komínová hlavice

Pálí po nás! Pálí po nás! Znova a znova… Jedno dítě beru za ruku, druhé vyndávám z kočárku a snažíme se rychle utéct do bezpečí. Ne, tohle není začátek reportáže z války. Tohle je realita v místě, kde žiju, v mé rodné obci Žehuň (kraj Středočeský).

Článek

A kdo že to po nás vlastně pálí? Inu, otočná nerezová komínová hlavice jedné naší super sobecké bezohledné spoluobčanky. Říkejme jí skoro sousedka. Proč skoro? No protože spolu reálně vůbec nesousedíme. Mezi našimi domy jsou ještě dva pozemky další.

Jaké světelné střely do okolí hlavice pálí, vidíte zde Video Je to video z naší zahrady. Předpokládám správně, když předpokládám, že jste ještě nikdy nic podobného neviděli?

Jak samotná hlavice funguje? Jakmile zafouká vítr, hlavice se pootočí. Jenže jakmile se pootočí, když svítí slunce, vznikne odlesk. A nejen tak ledajaký! Vznikne odlesk, který svojí intenzitou připomíná laserovou střelu. Ostatně, posuďte sami.

Foto: Nina od Kolína

Odlesk z otočné komínové hlavice

Jedna žádost na sousedku o vyřešení daného problému střídá druhou. Dá se to vyřešit úplně snadno tím, že by hlavici přestříkala tmavou matnou barvou. Ostatně jednu takovou matnou hlavici už na vedlejší stavbě má. Jenže to by musela chtít. A ona nechce. Nic s tím dělat nechce a nebude. Tečka.

Tak, jestli jako myslíte, že v zájmu celku snad. Do počtu jako myslíte teda? Tak já bych to teda do počtu, kdyby to radši vzal někdo jinej

Věc začínáme řešit s úřady. A s každým dalším dopisem, s každou další zamítavou odpovědí na mě padá čím dál tím větší deprese. Pokaždé, když nějakou takovou odpověď od úřadu čtu, se mi vybaví film Jáchyme, hoď ho do stroje a scéna s judem. Jako někdo by to vyřešit měl, shodují se vzácně všichni úředníci. Ale v zájmu celku snad, do počtu, radši kdyby to vyřešil někdo jinej.

Stavební úřad nepomohl, prý to není v jeho kompetenci. Hygiena? Hahaha, obraťte se laskavě na stavební úřad! Obracíme se znovu na stavební úřad… Odpověď v kostce: Už jsme Vám to sakra jednou říkali, že s těma odleskama nic dělat nebudem! A neotravujte nás s tím už hergot, chtělo by se mi skoro dodat, když čtu odpověď od povolané osoby. ČOI? Ale jděte…

A jestli Vás zajímá, kolik úřadů a institucí dané už řešilo, tak Vám to prozradím. Bylo jich 15. Jo, čtete správně. Opravdu 15. A všechny úřady, opravdu všechny do jednoho tvrdily, že to někdo vyřeší, ale rozhodně to nebudou oni.

Obecní vyhláškou by se to vyřešit dalo, jenže…

Plamínek naděje, že to nějak vyřešíme, ve mě zaplápolá ve chvíli, kdy zjistím, že negativní světelné efekty se dají zakázat obecní vyhláškou. A tak spolu s ostatními seženu potřebný počet podpisů a žádáme obecní zastupitele o obecní vyhlášku, která by na území naší obce zakazovala užívání otočných komínových hlavic v lesklém provedení.

Jejich odpovědí je však naprostý NE-ZÁ-JE-M. Však po nich nikdo nepálí, tak proč by to řešili? Na co by se angažovali? Nezastane se nás ani jeden. Ani jeden jediný. Dát naší skoro sousedce najevo, ať se rozhlédne, že na světě není sama, a začne se chovat normálně by jim totiž dalo moc práce. Nejen že vyhlášku nevydají, ale navíc radši všichni svorně do jednoho tvrdí, že je to vlastně v pohodě. Celé zastupitelstvo nevidí sebemenší problém. Však si hlavici koupila v obchodě, tak je to asi v pořádku, ne? Zkrátka a jednoduše, všichni zastupitelé volí alibistickou pštrosí taktiku a hlavu do písku zastrčí opravdu hodně, hodně hluboko.

Foto: Pexels

Pštros

Co kdyby se totiž náhodou její zloba a frustrace nakonec otočila proti nim. Nač by riskovali? Že slovo starosta pochází ze slova starat se, tak o tom ten náš zřejmě nikdy neslyšel. Policie už tu byla x krát, ale prý nic dělat nelze. Bydlet poblíž někoho takového je prostě smůla. Máme se jedině soudit. Anebo si nainstalovat hlavici též a střílet po ní taky. Třeba kdyby prý okusila vlastní medicínu, možná by to pomohlo. Volím první možnost, a tak se soudíme.

Zahajuji jednání

Foto: Nina od Kolína

Cedule u Okresního soudu v Nymburce

Sedím v soudní síni, po mé levé ruce sedí moje advokátka, naproti nám její advokát, ona nepřišla. Naše soudkyně se nejmenuje Barbara, nýbrž Blanka, a ten televizní pořad tahle místnost číslo 5 u okresního soudu Nymburk taky nepřipomíná.

Foto: Nina od Kolína

Vývěska před soudní síní

To, co se zde bude následující dvě a čtvrt hodiny odvíjet, se předpokládám zapíše do dějin jako to nejbizarnější soudní jednání, co mezi těmito stěnami kdy proběhlo. Ale nepředbíhejme.

Tohle prostě není normální!!!

Moje advokátka odkazuje na text žaloby, ve které stojí, že opravdu, ale opravdu není možné mít na komíně otočnou komínovou hlavici z nerezu tak jako žalovaná, která se otáčí při sebemenším závanu větru a ve slunečných dnech pálí do sousedních domů extrémní odlesky, které připomínají odstřelování laserovou zbraní. Fakt, fakt ne!

Tím spíše, když v jednom domě poblíž žije rodina s dvěma maličkými dětmi (náš dům) a v domě dalším téměř osmdesátiletá paní v pokročilém stádiu vážné nemoci, která ani nemůže kvůli těm nechutným odleskům sedět doma v kuchyni u vlastního jídelního stolu, aniž by ji odlesky neoslňovaly. A tak má celý den zatažené závěsy a doma tmu, což jí na náladě při náročné léčbě zrovna nepřidává.

My máme pro změnu před okny postavený provizorní rákosový Iron Dome, ale celý pozemek si samozřejmě odclonit nemůžeme, protože dům s hlavicí je v terénu položený výše než dům náš.

Foto: Nina od Kolína

Náš rákosový Iron Dome

Ví to celá vesnice!

Nyní zahajuje svoji řeč advokát žalované. Moje klientka trvá na tom, že si předmětnou otočnou komínovou hlavici koupila v obchodě od odborníků a uvedená hlavice je naprosto v pořádku. Odlesky, které do okolí vydává, nepřekračují rámec běžného sousedského spolužití. Bla, bla, bla… A ještě bychom rádi zdůraznili, že díky žalobkyni (to myslí jako mě) už o tom ví celé vesnice.

Foto: Nina od Kolína

Moje rodná obec Žehuň

Moje advokátka krčí rameny a já je krčím spolu s ní. Ať to ví celá vesnice, ať to ví třeba každý na téhle planetě. Ať to každý ví. Tohle by měl totiž vědět úplně každý. Však žalovaná tvrdí, že nedělá nic špatného, tak proč jí to tak vadí, že už o ní a jejím nepochopitelném chování v naší pidi vesnici každý ví?

Foto: Nina od Kolína

Moje lodičky

Chce se mi řvát. Anebo bych možná mohla po tom jejím advokátovi hodit svoji lodičku, která má jehlový podpatek a navíc celkem vysoký. Ta soudní síň není velká, takže bych se s velkou pravděpodobností trefila. No jo, jenže pak by mě asi soudní ostraha vyvedla, a tak, ačkoli se ve mně vaří krev, sedím se stoickým výrazem nehnutě dál.

Probíhá dokazování

Začíná dokazování. Zapisovatelka pouští videa z našeho domu. A tak se dívám na videa z naší probleskující zahrady, našeho probleskujícího obýváku, naší probleskující kanceláře, předsíně, atd. A je mi z toho úzko. Vrací se mi vzpomínky na to, jak se náš maličký syn v obchodě dotazuje prodavačky, zda nemá kouli bourací na komín bleskací, který potřebuje zbořit. Koukám na ta videa a je mi zle, hodně zle.

Ta naprostá nechutnost, to svinstvo, ten hyenismus. Nejhůř mi je asi při videu, které pochází ze dne, kdy jsem se vrátila z Podolí po porodu domů a postýlku naší čtyřdenní dcery pod oknem doslova odstřelovala ta její podělaná hlavice. Ale co vám budu povídat, podívejte se na to sami.

Sobeckost, bezohlednost, sprostota

Foto: Nina od Kolína

Vyjádření žalované

Ona má nárok na všechno. Její okolí na nic. Prostě ona na tom komíně tu extrémně lesklou hlavici mít bude. A jo, a jo, a jo! Už jen chybí, aby ten její advokát začal dupat nožičkou… Někoho tak extrémně bezohledného jsem nikdy předtím v životě nepotkala, a doufám, že až tohle celé skončí, už ani nikdy nepotkám.

Jak se sakra tohle může prodávat?

Otázka za milion. Odpověď mi na ni ale neposkytne ČOI, jak by se asi nabízelo, ale překvapivě Ministerstvo pro životní prostředí, kde sedí asi jedna z mála úřednic, která je podle mého názoru v ČR ještě při smyslech. Ďábel je obvykle skryt v detailu a ani tady tomu není jinak.

Když chce jakýkoli výrobce uvést na trh svůj výrobek, musí dodržet tzv. normy, které stanoví, jaké parametry má ten který druh produktů mít. Pokud člověk uvádí na trh výrobek, pro který žádná norma zatím neexistuje, musí nejdříve požádat o vytvoření normy pro tento výrobek a poté dle toho výrobek odzkoušet.

Norma pro otočné komínové hlavice v současnosti neexistuje. A místo toho, aby výrobce nejdříve zažádal o stanovení normy pro tyto hlavice, která by by brala mimo jiné v potaz i odrazivost materiálu vůči slunečnímu záření, ověřil otočnou hlavici dle normy jiné, normy pro klasické nerezové komíny a komínové stříšky. Ano, komínová hlavice plní částečně i funkci komínové stříšky, ale komínové stříšky se netočí. Ten faktor pohybu je tam z hlediska vzniku těch světelných maxi odlesků ale přitom samozřejmě zásadní!!!

No a proč s tím tedy úřady nemůžou nic udělat? No protože si výrobce podle normy výrobek ověřil! Sice podle špatné a neodpovídající normy, ale ověřil. Přijde Vám to neskutečné? Nejste sami.

333 stříbrných stříkaček stříkalo a 524 komínových hlavic bleskalo

Pamatuje si stejně jako já ze školy takovou tu rýmovačku o stříbrných stříkačkách, které stříkaly přes 333 stříbrných střech? Dovolím si ji trochu zmodifikovat: 524 komínových hlavic bleskalo z 262 komínů. Proč právě tak? No protože u nás ve vsi je 262 domů a opravdu jen málokterý dům tady má komín jeden.

Jak je zde stará vesnická zástavba, tak je spíš pravidlem, že většina domů má na střeše komíny dva. Některé dokonce i tři, ale berme jako výchozí číslo dva. Jak by to tu asi vypadalo, kdyby si všichni sousedi dali na komín otočnou komínovou hlavici??

Foto: Nina od Kolína

Komíny na domech v naší vesnici

Jen tak mimochodem, domů (tedy tím pádem i komínů) je v ČR cca celkem 2 317 276. Jaká by to byla laser show a jak by to v Česku dopadlo, kdyby zde bylo naistalováno přes dva miliony lesklých otočných komínových hlavic?

Jak by to asi dopadlo, kdyby si tuhle věc nainstalovat na komín někdo, kdo bydlí vedle rušné křižovatky, nebo přechodu pro chodce? Někdo kdo bydlí vedle mateřské školy, dětského hřiště, nemocnice atd… Já to snad ani radši nechci domýšlet.

Pánové, tohle není dobrý

Foto: Facebook Víta Rakušana

Vít Rakušan prý přijme jakoukoli kritiku

V sadě skví se jara květ, zemský ráj to na pohled! Tak takhle bych si ideálně svoje žití v naší zemi představovala. A místo toho je pro mě česká země místem, kde úplně bez nadsázky platí: S komínovou hlavicí tě oslňují bez trestu, a tak dej se k soudu na cestu…

Vít Rakušan říká, že přijme jakoukoli kritiku. Tak fajn, jednu bych tu pro něj jako pro ministra vnitra měla: Když někdo oslňuje policisty, dostane pokutu. Když někdo oslňuje vojenský vrtulník, hrozí mu osm let vězení. Když někdo oslňuje výpravčího, policisté zahájí úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ublížení na zdraví ve stádiu pokusu a přečinu výtržnictví.

Když někdo oslňuje malé dítě, které si hraje na zahradě, když někdo oslňuje novorozence v postýlce, když někdo oslňuje doma v její vlastní kuchyni téměř osmdesátiletou paní, která se právě vrátila z nemocnice z kapaček, tak nic???!!! Tak policisté kroutí hlavami, že nemůžou nic dělat, že nemají na to zákony? Že se musíme obrátit na soud. No tak to tedy ne. Jako fakt, fakt ne. To mi hlava nebere.

Není zákon? Fajn, tak nějaký antioslňovací zákon vymyslete! (HHC medvídci se nakonec pokud vím taky vyřešili). Oslňuješ kohokoli čímkoli? Laserem, baterkou, komínovou hlavicí? Tak jsi idiot a hrozí ti vězení. Tak jednoduché to je. Kdybych nepodala tu žalobu já, tak kdo? Stará nemocná paní, která je ráda, že ušetří na uhlí? Stará nemocná paní, které je kvůli léčbě často extrémně špatně? Jak ona by se mohla asi bránit, kdyby ta hlavice bleskala „jenom“ k ní? Poví mi to někdo?!

Řeklas mu to? Komu? No, Fialovi. Řeknu mu to!

Foto: Facebook Petra Fialy

Premiér Petr Fiala

No Fialovi jsem to zatím neřekla, protože sjednat si schůzku s premiérem není jen tak. Ale rozhodně mu pošlu odkaz na tenhle článek. Komu jsem to ale říct chtěla, je již výše zmíněný Vít Rakušan, který má jako jeden ze dvou poslanců kancelář ve městě Kolín, poblíž kterého bydlím. Jeho asistentka však termín odsouvala a odsouvala a odsouvala, až z toho nakonec vylezlo, že čas mít nebude.

Tím druhým, kdo má kancelář v Kolíně, je Karel Havlíček. No, a tomu jsem to řekla. Sjednat si s ním schůzku bylo naopak překvapivě snadné. Řekla jsem mu to jako bývalému ministru průmyslu a obchodu a on mi na oplátku řekl, že s tím něco udělá. Chápete: Slibem nezarmoutíš. Neudělal s tím ale samozřejmě, jak asi správně tušíte, vůbec nic.

Těm správným lidem, na ta správná místa

„Víš, jak to je, no, to by to muselo posílat tyhle blesky těm správným lidem na ta správná místa“ pravila při naší pravidelné schůzce u kávy moje nejlepší kamarádka. „Dovedeš si třeba představit, že by to bleskalo na prezidenta, když tady byl na návštěvě Macron? “ Vyprskávám kafe smíchy. Úplně to vidím v barvách!

Foto: Facebook Petra Pavla

Český a francouzský prezident

Emmanuel Macron: Prosím, pane prezidente, co to je sakra za blesky? To je bouřka nebo na nás někdo střílí laserovkou?

Petr Pavel: Ale…Ani mi nemluvte. To je z komínové hlavice, co mají tamhle namontovanou na baráku. Oni ji nechtějí natřít, aby byla matná a ty odlesky nedělala. A bohužel to žádný úřad v ČR neumí vyřešit. Tak mám za 5 měsíců kvůli tomu soud…

Vtipná to představa.

Lide český, nedávej si na komín tyhle otočné hlavice

Teď zase chvíli vážně. Všechny Vás snažně prosím: Ne, ne a ještě jednou ne! Opravdu si žádnou otočnou komínovou hlavici na komín nedávejte.

Protože: Za A) Je tam k ničemu a nemyslím si to jenom já, ale potvrdilo mi to na sobě nezávisle několik kominíků, a dokonce i prezident Společenstva kominíků. Tah komína to opravdu nevylepší.

Za B) Instalací něčeho takového ohrožujete ostatní. Sousedům, zejména těm, kteří mají od Vás nemovitost jižním směrem, uděláte ze života peklo a ostatní můžete ohrozit též, například na silnici, na chodníku, leknou se světelného blesku (protože opravdu nikdo nemůže čekat, že na něj něco takového odkudsi z komína/nebe přiletí), spadnou na zem a zejména pro starší osoby to může být fatální (zlomenina nohy v krčku)!

Buďte, prosím, opatrní

Jistě, normální člověk, když zjistí, že hlavice, kterou si nainstaloval na komín, do svého okolí posílá takovéto světelné střely, jde a vyřeší to. Buď hlavici natře matnou barvou (ostatně barva ve spreji, kterou na to lze použít stojí cca 250 Kč), anebo ji z komínu sundá úplně a dá si tam místo toho klasickou statickou komínovou stříšku, která se netočí a žádné odlesky tím pádem nedělá.

Jenže nežijeme v ideálním světě a všichni bohužel normální nejsou. Najdou se bohužel mezi námi i tací, kteří když mají nervy, tak brutálně strkají do lidí, až spadnou do kolejiště. Najdou se mezi námi tací, kteří prostě jen tak do někoho kopou, doslova.

No, a jiní pro změnu posílají do svého okolí z otočných hlavic na svých komínech světelné blesky. Je to zřejmě hrozná zábava léčit si na svém okolí svoje frustrace. Je to pro ně asi velká zábava oslňovat sousedům děti. Je to pro ně zábava, když stařičká nemocná téměř osmdesátiletá paní doma kvůli oslnění z jejich hlavice bourá do nábytku. HIHI, HAHA, HOHO.

Někoho zkrátka možnost ubližovat ostatním těší

A tak s tím prosím počítejte. Když pojedete někde na kole, když Vaše malé děti pojedou na odrážedle, když půjdete jen tak pěšky na vycházku. Prosím, buďte opatrní. Počítejte s tím, že žijete v zemi, kde na vás kdykoli a odkudkoli může přiletět takovýto blesk z otočné komínové hlavice… A úřad, který by tohle vyřešil tady nemáme.

Ptáte se, jak náš soud dopadl?

Odpověď zní: Zatím nijak. Jedno jednání máme v lednu za sebou, další stání nás v půlce června čeká. Věřím, že zdravý rozum nad lidskou hloupostí, sprostotou a nenávistí zvítězí, ale asi to ještě chvíli potrvá. Tak nám, prosím, držte palce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám