Hlavní obsah
Jídlo a pití

Burčák: Mladé víno s českou duší

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Když se překlenou horké letní dny do voňavého podzimu, nastává čas, kdy se na českých vinicích začínají sklízet hrozny. A právě v tuto chvíli, kdy víno zahajuje svou transformaci, se zrodí burčák – oblíbený nápoj mnoha milovníků vína.

Článek

Co je burčák?

Burčák je částečně fermentované víno, které vzniká při prvním stáčení moštu z čerstvě sklizených hroznů. Obsahuje proto nejen alkohol, ale i cukry, které mu dodávají specifickou chuť. Tento nápoj je typický svou lehkostí a osvěžujícími ovocnými tóny, které oslovují široké spektrum konzumentů.

Víte, že…

Burčák je bohatý na vitamíny a minerály, jako jsou vitamín C, B-komplex a draslík. Obsah alkoholu se ve většině případů pohybuje kolem 5 – 10 %, což je příjemně nízká koncentrace pro ty, kdo si chtějí vychutnat něco osvěžujícího bez silného opojení. Někteří lidé věří, že burčák může mít pozitivní efekt na trávení a zdraví žaludku, díky obsahu probiotik a přírodních enzymů. Samozřejmě, vzít to v úvahu je třeba s mírou, neboť konzumace alkoholu by měla být vždy vyvážená. Tento oblíbený nápoj má své kořeny v tradičním vinařství, které sahá až do starověkého Egypta a Říma. V těchto kulturách byl také oblíbený nápoj, který se užíval během sklizně hroznů. I když se jedná o typicky český nápoj, nalezneme podobný i v dalších evropských zemích, jako je Německo (světově proslulý Federwiesser) a Rakousko. Burčák je však mnohem víc než jen sladkým nápojem. Je to symbol české tradice, spojení lidí a oslava sklizně. Takže až se s podzimem přiblížíte k vinici, nezapomeňte se zastavit a užít si sklenku tohoto lahodného nápoje plného historie a chuťových zážitků!

Recepty s burčákem

Burčákový koktejl

- 150 ml burčáku

- 50 ml perlivé vody

- Šťáva z ½ limetky

- Čerstvá máta na ozdobu

- Led

Do sklenice dejte několik kostek ledu. Přidejte burčák a limetkovou šťávu. Opatrně dolijte perlivou vodou. Promíchejte ozdobte čerstvou mátou. Podávejte ihned jako osvěžující letní drink.

Burčáková marináda na grilované maso

- 250ml burčáku

- 3 lžíce olivového oleje

- 2 stroužky česneku (drcené)

- 1 lžíce medu

- Sůl a pepř podle chuti

- Bylinky (např. rozmarýn a tymián)

V míse smíchejte burčák, olivový olej, česnek, med, sůl, pepř a bylinky. Maso nakrájejte na plátky a vložte do marinády. Nechte marinovat alespoň dvě hodiny (ideálně přes noc) v lednici. Grilujte marinované masu na grilu do zlatova. Burčák dodá masu zajímavou chuť a šťavnatost.

Burčákový sorbet

- 300 ml burčáku

- 150 g cukru

- 200 ml vody

- Šťáva z ½ citrónu

V hrnci smíchejte vodu a cukr a zahřejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte vychladnout. Přidejte burčák a citronovou šťávu do vychladlé směsi a promíchejte. Nalijte směs do misky a dejte do mrazáku. Každou hodinu promíchejte vidličkou, dokud sorbet nebude hladký a nadýchaný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám