Hlavní obsah

Mládež už nekouří, ale vapuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Google:Creative Commons

Dnešní mládež se častěji zapojují do světa Vape cigaret, než aby se uchylovali k cigaretám. Místo kouření cigaret teď často spatříte mladistvé, kteří si v klidu diskutují o různých příchutích vapíků.

Článek

Proč mladiství nekouří, ale vapují ?

Tento posun v chování mladistvých může být částečně vysvětlen novými a atraktivními příchutěmi, které elektronické cigarety nabízí. Tyto alternativní a inovativní vůně přidávají do světa vapování nový rozměr a činí z této aktivity něco, co mladé lidi přitahuje jako nový, „cool“ zážitek. Bohužel, nemalý podíl na tomto trendu hraje také vliv influencerů, kteří se stávají pro mládež jakýmsi vzorem. Tito influenceři často aktivně propagují e-cigarety, aniž by si byli vědomi možných dopadů, které jejich podporou, mohou způsobit mladým lidem, kteří je sledují.

Proč jsou pro děti vape cigarety nebezpečnější než klasické cigarety?

Od dětství je dětem neustále zdůrazňováno, jak jsou cigarety škodlivé. Nicméně vapování, jako relativně nový fenomén, zůstává mnoha lidem neznámý. Kvůli atraktivním příchutím však mnoho mladistvých zkouší své první vape cigarety již ve velmi mladém věku. Mají pocit, že jde pouze o „ochucený vzduch“, který nezpůsobuje nepříjemný zápach a navíc voní například po ovoci. Paradoxně však tato přitažlivost může vést k větší závislosti, než u tradičních cigaret. Rodiče, kteří jsou schopni rozpoznat klasické cigarety podle pachu, mohou být překvapeni, jak nenápadné a přitažlivé může vapování být pro jejich děti.

Kde se mládež dostává k této e-cigaretě ?

Jednorázové elektronické cigarety jsou běžně k dostání v obchodech, jako jsou večerky a trafiky. Z těchto obchodů se následně dostávají do rukou dětem a mladistvým. Jejich cena se obvykle pohybuje kolem 150 korun za jeden jednorázový kus, který obvykle vydrží 2 dny. Bojovat proti používání těchto vysoce návykových výrobků dětmi příliš nejde. Rodič ve finále může pouze kontrolovat, kde mizí peníze jeho dítěte, nebo prostřednictvím osvěty zabránit tomu, aby jeho děti tyto výrobky používaly.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz