Hlavní obsah

Stejk medium vás může zabít

Foto: Pexels

Medium propečení.

Článek

Steak dělaný na médium, zřejmě dost oblíbená záležitost, ale jak vidím, nikdo si neuvědomuje žádná rizika.

Syrové a tepelně nedostatečně upravené maso, totiž může obsahovat už ze života zvířete parazity, kteří se těžko odhalují, může být zanedbána veterinární kontrola, u chovných zvířat se snad co já vím ani nedělá, jen u zvěřiny.

Mohli byste namítnout, že to byste nemohli pak jíst maso vůbec. Stačí jen dostatečná tepelná úprava, tzn. propéct celé. Teplota přes 100°C zabíjí mikroorganismy.

Svalovec má dlouhá léta latentní stadium, kdy žije zakuklen ve svalech či mozku, jenže když se rozhodne po letech vylézt, znamená to smrt hostitele.

Svalovec může číhat i v restauraci pětihvězdičkového hotelu. Rada zní, dbát na tepelnou úpravu masa. Možná si občas zajít ke svému lékaři s tím, že holdujete konzumaci syrového masa a jestli by pro vás neměl nějaké ochranné prvky - vycházím z toho, že i veterináři tato zvířata „odčervují“ - tedy zbavují parazitů pomocí tablet, injekčně, či vstřebáváním léčiv přes pokožku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz