Článek
Steak dělaný na médium, zřejmě dost oblíbená záležitost, ale jak vidím, nikdo si neuvědomuje žádná rizika.
Syrové a tepelně nedostatečně upravené maso, totiž může obsahovat už ze života zvířete parazity, kteří se těžko odhalují, může být zanedbána veterinární kontrola, u chovných zvířat se snad co já vím ani nedělá, jen u zvěřiny.
Mohli byste namítnout, že to byste nemohli pak jíst maso vůbec. Stačí jen dostatečná tepelná úprava, tzn. propéct celé. Teplota přes 100°C zabíjí mikroorganismy.
Svalovec má dlouhá léta latentní stadium, kdy žije zakuklen ve svalech či mozku, jenže když se rozhodne po letech vylézt, znamená to smrt hostitele.
Svalovec může číhat i v restauraci pětihvězdičkového hotelu. Rada zní, dbát na tepelnou úpravu masa. Možná si občas zajít ke svému lékaři s tím, že holdujete konzumaci syrového masa a jestli by pro vás neměl nějaké ochranné prvky - vycházím z toho, že i veterináři tato zvířata „odčervují“ - tedy zbavují parazitů pomocí tablet, injekčně, či vstřebáváním léčiv přes pokožku.