Hlavní obsah
Lidé a společnost

Na sociálních sítích v USA jsou hitem fotky rybích konzerv

Foto: Pixabay

Ekonomické dopady současné americké administrativy nepoznáte jinak než při pohledu na běžné lidi. Zatímco ještě před lety sdíleli na sociálních sítích jídla z restaurací, dnes to jsou i rybí konzervy.

Článek

Američané se tváří v tvář současným ekonomickým problémům upínají k rybím konzervám. A je to trochu smutný pohled. Zatímco ještě před lety běžní Američané na TikTok a Instagram nahrávali fotografie různých specialit, na které si zašli do restaurace, nyní už situace zašla natolik daleko, že stále větší místo na sociálních sítích zabírá úplně jiný obsah, který aktuálně daleko více táhne – rybí konzervy.

Foto: Pixabay

Rybí konzervy jsou stále častější součástí jídelníčku Američanů - kvůli trvanlivosti, pohodlí a ceně

Nevím, jak pro vás, ale pro mě jsou konzervované ryby občasnou pochutinou hlavně do pomazánky nebo jen tak na chleba (zhruba dvakrát za měsíc) a ve spíži na ně často sedá prach. Pro mnoho Američanů se však konzervy mohou brzy stát denním chlebem, a to myslíme zcela vážně. Už nyní vědí, že brzy budou potřebovat výrazně ušetřit, a jídlo je jednou z hlavních položek, ve které se dá trochu uskromnit.

Jak jinak si vysvětlit trend na sociálních sítích, v němž se tvůrci obsahu předhánějí v recenzích a testování rybích konzerv? Ať už je to TikTok nebo Instagram, rybí konzervy jsou právě v kurzu. A pokud sledujete na sociálních sítích nějakého Američana, vůbec se nedivte tomu, když se ve vašem „feedu“ začnou objevovat fotografie a videa z ochutnávání rybích konzerv.

Konzervové párty a degustační prkénka z konzerv

Zatím ještě není krize až taková, že by si Američané nemohli dovolit mezi konzervami vybírat. A právě proto je tato oblast tak lákavá, protože existují tisíce druhů konzerv, které se dají ochutnat! Ať v oleji, vlastní šťávě nebo v omáčkách, ať z lokální produkce nebo z Evropy, se speciálním kořením i bez. Liší se i druhy konzervovaných ryb (tuňák, sardinka, losos, sleď, makrela), velikost konzerv nebo jejich barvy. A právě různé koláže naskládaných konzerv jsou dostatečně atraktivním prvkem na to, aby k této, na první pohled příliš neatraktivní pochutině, našly přes sociální sítě cestu.

Foto: Pixabay

Sociální sítě lákají třeba fotkami rybích konzerv seskládaných do určitého tvaru nebo podle barvy

Rybí konzervy však nejsou jen trend na papíře. V USA to zašlo tak daleko, že se pořádají „konzervové“ párty, na nichž se servírují degustační prkénka. Zatímco třeba Francouzi by na ně dali různé druhy sýra, v USA jsou plná rybiček z různých konzerv. Na sociálních sítích si lidé sdílejí recepty, kdy zcela běžné a obyčejné jídlo vylepší právě konzervou, a to různými způsoby. Ať už je to pečivo nebo těstoviny.

Ryby v konzervě jsou přitom určitou zlatou střední cestou, jak přijít k cenově dostupnému zdroji bílkovin. Konzervy jsou navíc trvanlivé a rychle připravené ke konzumaci, aniž by člověk musel strávit delší čas v kuchyni. Podle expertů je vyšší zájem o konzervované ryby jedním z ukazatelů možné blížící se recese v USA, což se však po posledních krocích amerického prezidenta Donalda Trumpa vůbec nejde divit. Zájem o konzervované ryby je vidět i v nárůstu vyhledávacích dotazů na tuto pochutinu od konce loňského roku.

Někteří z nich však tuto situaci nevidí až tak černě, protože údajně nestoupají prodeje jen těch nejlevnějších konzerv, ale i těch dražších nebo lokálně vyráběných. Vše ale může být jen otázka času.

Foto: Pixabay

Rybí konzervy v regálech však mají nejistou budoucnost (i cenu). Většina z nich je v USA z dovozu, takže nad nimi visí hrozba cel

A je tu ještě jeden paradox. Kvůli clům mohou dokonce některé konzervy získat punc jakéhosi „exkluzivního zboží“, například ty dovážené z Evropy. Největšími vývozci z našeho kontinentu jsou Španělsko a Portugalsko, a pak také země severní Evropy nebo státy v Asii (Japonsko, Jižní Korea a Čína). A protože je většina konzerv v USA z dovozu, i tento trend může jednou skončit. Stačí, aby si Donald Trump najednou vymyslel daleko vyšší cla a i konzervy se stanou neprodejným artiklem. V tom případě to ale Američané budou mít zase o něco těžší.

Zdroje:

https://www.telegraph.co.uk/health-fitness/diet/nutrition/canned-fresh-healthiest-way-eat-tuna/

https://edition.cnn.com/2025/05/27/business/sardines-tinned-fish-recession-indicator

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz