Hlavní obsah
Názory a úvahy

Výsluhy pro vojáky a policisty - nepostradatelná součást odměny za obětavou práci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Olda Guna

Když se podíváme na vojáky, policisty a hasiče, neodmyslitelně se nám vybaví obraz odvážných jedinců, kteří denně riskují své životy, aby zajišťovali naši bezpečnost. Jejich práce je často náročná, nebezpečná a vyžaduje velkou míru obětavosti.

Článek

Proto není náhodou, že jim náleží výsluhy, které jsou jim poskytovány jako odměna za jejich službu po skončení služebního poměru!

Výsluhy pro vojáky, policisty a hasiče jsou zajištěny zákonem č. 221/99 Sb. o vojácích z povolání a zákonem č. 361/2003 Sb. o služebním poměru příslušníku bezpečnostních sborů. Tyto zákony stanovují, že příslušníci těchto složek mají nárok na výsluhy ze sociálního pojištění (MO, MV ČR), protože jejich práce je spojena s vysokým rizikem a obrovskou mírou zodpovědnosti. Výsluhy nejsou žádným bonusem, jsou to prostě jistá částka, kterou dostávají jako součást své mzdy o ukončení služebního poměru.

Je důležité si uvědomit, že pokud by byly výsluhy omezeny, daněny nebo zrušeny, musely by se výrazně zvýšit platy těchto profesionálů v době jejich aktivní služby, a to o násobky. A to by nesl jistě velký dopad na státní rozpočet, který není bezedný. V současné době čelíme inflaci, která znehodnocuje naši měnu a zvyšuje náklady na život. Vojáci, policisté a hasiči si zaslouží, aby jejich výsluhy byly valorizovány na 150 % vzhledem k této inflaci, realita je však mnohem horší, vzhledem k neutěšené děravé státní pokladně jsou již nyní omezeny na 50% hodnoty inflace. Je to spravedlivý krok, který by uznal jejich obětavou práci a snahu o udržení naší bezpečnosti.

Politická reprezentace má zodpovědnost zajistit, že příslušníci ozbrojených sborů a hasiči budou mít důstojné podmínky. Jejich práce je nepostradatelná pro naši společnost, a proto by měla být dostatečně ohodnocena. Kromě toho, že jsou první linií obrany proti hrozbám, které nás mohou postihnout, plní také roli branné povinnosti, což je povinností, kterou nesou s hrdostí.

Vojáci, policisté a hasiči si zaslouží naše uznání a podporu. Jejich práce je těžká, náročná a někdy velmi riskantní. Bez nich by naše společnost nebyla tak bezpečná a stabilní. Proto je důležité zachovat a případně zlepšit systém výsluh, který jim náleží, a zajistit, že budou mít důstojné podmínky pro svou práci a budou dostatečně zabezpečeni i po skončení svého služebního poměru. Vstoupit k policii, hasičům nebo armádě může přeci každý, kdo splní podmínky této náročné služby!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám