Hlavní obsah
Bydlení

Okupas ve Španělsku: Jak ochránit svůj byt před nezvanými hosty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oldřich Karas

Plaza España, El Puerto de Santa María

Fenomén okupas ve Španělsku může být pro někoho ze střední Evropy až děsivý. Soukromé vlastnictví považujeme za nedotknutelné právo a očekáváme, že stát nám v případě jeho porušení jednoznačně pomůže.

Článek

Okupas, „nájemníci“ okupanti, vznikli ve Španělsku už v 80. letech minulého století. Původně obsazovali opuštěné domy nebo nedokončené stavby ve velkých městech. Tyto stavby byly převážně v majetku velkých bank jako zabavené jistiny úvěru zkrachovalého developera. Vlády potom alibisticky nadřadily právo na vlastní bydlení nad vlastnické právo ve snaze takto si za peníze bank vypomoci s nedostatkem bytů pro mladé lidi. Problém se ale postupně rozrostl po celém Španělsku a začal zasahovat i majetek, byty běžných občanů.


Dnes si okupa může legálně přihlásit do obsazeného bytu trvalé bydliště a nechat si tam posílat i státní sociální podporu. Existují dokonce i prezenční kurzy, sdružení nebo kanceláře, kde se dozvíte, jak se snadno stát okupou. Cizí byt se tak změní na trvalé bydliště zloděje, až do vydání soudního příkazu na vystěhování. Majitel ani nikdo nezvaný nemůže do okupovaného bytu vstoupit, ani se o to pokusit. Majitel nesmí ani odpojit nebo přestat platit vodu a elektřinu. V případě porušení nebo i jen zazvonění na zvonek okupa na majitele zavolá policii. Ta majiteli vysvětlí, že pokud bude narušovat bydliště cizího nájemníka, bude muset narušitele obvinit.


Ano, zažil jsem to na vlastní kůži v létě 2021. Jeden náš klient z Airbnb si udělal při svém legálním pobytu v sobotu kopii klíčů a hned další středu se usadil v našem bytě. Zjistili jsme to hned ten den, vešel jsem do bytu se svými klíči. Uvnitř člověk s přítelkyní a říkal, že je okupa. Všude neskutečný nepořádek, špagety v kastrolu na sporáku a na talířích, všude nedopalky a popel z cigaret. V ložnici jako po výbuchu, koupelna z hororu. Kouřili, klima naplno, otevřené dveře na balkón, puštěná televize. Držel jsem se, abych mu hned jednu nevrazil, ale měl by svědka. Odejít odmítali, s úsměvem na rtech. Hned jsem volal policii. Když přijeli, okupa jim ukázal účtenku od dovezené pizzy z pondělí. Asi čekal před dvěma dny na poslíčka dole před domem. A bylo to. Okupa dokázal, že v bytě pobývá víc než 48 hodin, i byt podle toho vypadal. Policie potvrdila jeho legální status a vykázala mě ze svého bytu. A poučila mě o tom co musím a co nesmím.


Jak dál? Policie vystěhuje okupu pouze na základě soudního rozhodnutí. Celý proces od obvinění do vystěhování trvá zhruba 18 měsíců, někdy i déle. Nakonec jsme okupu dostali ven prostřednictvím najaté specializované agentury. Trvalo to necelé 2 měsíce a stálo to 3 tisíce EUR. Další tisíce EUR stály opravy poničeného bytu, dokoupení rozprodaného a zničeného vybavení. Přišli jsme také o příjmy z pronájmu v hlavní sezóně.


Pro status okupy je klíčových prvních 48 hodin od vniknutí do bytu. Naopak způsob vniknutí do obydlí nehraje roli, mechanické zabezpečení tady mnoho nepomůže. Ve lhůtě do 48 hodin se stále jedná o neoprávněné vniknutí a policie narušitele okamžitě vyvede. Je třeba ale mít neprůstřelné důkazy a důkazní břemeno je na majiteli bytu.


Běžně dostupná komerční řešení na zabezpečení domu specializovanými agenturami s pulty centrální ochrany jsou nepříjemně drahá, stojí kolem 50 EUR měsíčně plus placené výjezdy za plané poplachy. Navíc tyto systémy zpravidla nesplňují podminky pro Booking a Airbnb. V turistických apartmánech je důrazně zakázáno používat jakékoliv kamery. Na druhé straně doporučuji vyhnout se levným čínským systémům třeba z Amazonu.
Je třeba mít certifikovaný bezpečnostní systém, který má vlastní autonomii alespoň 48 hodin. Tedy má vlastní baterie i vlastní datovou SIM kartu pro přenos případného alarmu i při nouzových podmínkách odpojení elektřiny nebo internetu. Systém, který se dá spolehlivě uživatelsky ovládat.

Uvedené podmínky splňuje zařízení Ajax. Používáme konfiguraci centrála, čidlo vstupních dveří, pohybové čidlo a vnitřní siréna, schovaná. Vše si necháme pro jistotu instalovat certifikovanou agenturou a dále ovládáme sami přes aplikaci v telefonu. V aplikaci je také k dispozici detailní log historie pro případné důkazní potřeby. Vchod do bytu a okna ještě označíme informací o nainstalovaném zařízení. Okupa si nevybere objekt, kde siréna hned upozorní sousedy a kde budou následovat potíže s policií.


Tímto způsobem je problém okupa ve Španělsku spolehlivě vyřešený. K tomu je nezbytné mít spolehlivého člověka fyzicky v místě, který ovládá denně alarm v aplikaci podle obsazenosti klienty a podle vstupu servisu do bytu. Také je třeba, aby mluvil dobře španělsky. V případě pokusu o nelegální obsazení bytu a spuštění alarmu v aplikaci telefonu je zásadní okamžitě se dostavit zkontrolovat apartmám a ihned volat policii, pokud se nejedná o planý poplach. Dále bez prodlení podat výpověď na stanici policie spolu s důkazy a nechat vše zaprotokolovat. Policisté nemají k dispozici překladatele a zápis, výpověď na policii je vždy španělsky. Lhůta k vystěhování 48 hodin začíná běžet od okamžiku vniknutí.


Okupas ve Španělsku byli na vrcholu v r. 2022, od té doby trend lehce klesá. Dnes je okupováno zhruba 16.000 bytů v celém Španělsku, tedy asi 0,06% celého bytového fondu. Pravicová opozice Partido Popular opět letos navrhovala zákon o zamezení možnosti přihlásit trvalý pobyt do nezákonně okupovaného bytu a pravomoc policie vystěhování okupovaného bytu do 24 hodin. Vládnoucí socialisté Pedra Sáncheze spolu s polokomunistickou stranou Sumar ale znovu návrh zakona odmítli. Nezbývá než doufat, že jednou se podaří zcela vymýtit tento nesmyslný fenomén ze španělského právního systému. Politická vůle k tomu nechybí, tedy alespoň na té pravé straně.

Oldřich Karas

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám