Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fico předpověděl atentát. Stojí Slovensko na prahu občanské války?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oldrich Szaban

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica po atentátu sledují i ve východoslovenském Prešově.

Po atentátu na premiéra Fica se Slovensko ocitlo v krizové situaci. Vyhrocené nálady tam však panují již řadu let. Lepší to asi nyní nebude.

Článek

Ve středu odpoledne se Slovensko ocitlo v šoku. V Handlové nenávistí ovládnutý pomatenec vážně postřelil slovenského premiéra Roberta Fica. Podle dostupných informací byly motivací střelce politické důvody. Strašné. Pokud by lidé stříleli po politicích, se kterými nesouhlasí, za čas žádné politiky nemáme. Jistě se jedná o exces vyšinutého člověka, ale je to důsledek vyhrocené politické atmosféry.

O ní věštecky promluvil sám Fico před měsícem. „Kdyby ovzduší nebylo nebezpečné pro celou společnost, bylo by k smíchu,“ uvedl slovenský premiér v příspěvku zveřejněném na facebooku 10. dubna. Tedy krátce po prezidentských volbách, ve kterých zvítězil Peter Pellegrini. „Na ulicích oplzle nadávají vládním politikům a já jen čekám, kdy se tato frustrace, intenzivně prohlubovaná Denníkem N, Sme či Aktualitami, přetaví do vraždy některého z čelných vládních politiků. A to nepřeháním ani o milimetr,“ konstatoval.

Uvedená média podle Fica vybízela přívržence současné opozice, aby byli hulvátští a agresivní. A na výstrahu dle něj „veřejně popravují“ známé osobnosti jen proto, že si dovolí mít jiný názor. „Nebojujeme s táborem jiného názoru, jiných řešení. Bojujeme s nebezpečným táborem netolerantních lidí, schopných tolerovat jakékoliv svinstvo proti nám,“  domníval se slovenský premiér. Své by o tom mohli vyprávět raper Rytmus či zápasník Attila Végh, který přišel kvůli podpoře Pellegriniho o některé sponzory.

Politika polarizací se dostala do situace, která je pro demokracii dost nebezpečná

Po atentátu prohlásil slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok, že Slovensko stojí na prahu občanské války. Snad tomu tak není. „Hodně to ukazuje, že se tamní politika polarizací dostala do situace, která je pro demokracii dost nebezpečná. Reakce politiků podle mě ukazují, že nepochopili, kam se má Slovensko v tuto chvíli ubírat z hlediska uklidnění emocí,“ uvedl politolog Lubomír Kopeček, který si myslí, že obviňování opozice a médií, že stojí za tímto činem, je předčasné. Je fakt, že opozice atentát odsoudila a nejsilnější opoziční strana Progresivné Slovensko přerušila předvolební kampaň k evropským volbám.

„Emoce k politice patří, ale nesmí se přehánět. Je potřeba si všimnout, že se slovenská politika posunula na rovinu, kdy si politici možná neuvědomují, že pokud by tato eskalace pokračovala, tak to může Slovensko posunout do prostoru, který už rozhodně nemusí být běžným demokratickým zápasem,“ konstatoval.

Vyhrocená atmosféra, zvláště v prezidentských volbách, není žádné slovenské specifikum. Stačí se podívat do Spojených států, co se tam dělo při minulých i předminulých prezidentských volbách a bude se dít nepochybně i za pár měsíců při těch dalších. Anebo i u nás. Nenávistná atmosféra pak může zapůsobit na labilnějšího jedince, že udělá takto hrozný čin. A je fakt, že my jsme měli tady u nás poměrně nedávno šíleného střelce na univerzitě, i když se nejednalo o politické motivy. Chci tím říci, že podobný magor se může objevit kdykoliv kdekoliv. Bohužel.

Příliš neklidná země

Přesto je vývoj na Slovensku nebezpečný, a to delší dobu. Vše začalo vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové v roce 2018. Značná část médií a s nimi sympatizující veřejnost dávala tuto vraždu za vinu tehdejšímu premiérovi Robertu Ficovi. I když s ní neměl samozřejmě reálně nic společného. Pokud tedy nebudeme zaujímat postoj, že za vše, co se v dané zemi stane, zodpovídá premiér. Výbušná atmosféra vedla k odstoupení Fica, premiérem (poměrně úspěšným) se pak stal Pellegrini. Mnozí mysleli, že je to Ficův politický konec.

V následujících volbách získal nejvíce hlasů Igor Matovič se svojí stranou Olano a utvořil s dalšími poltickými subjekty středopravicovou koalici. O politické zaměření této koalice však vůbec nejde. S údivem jsem sledoval tiskové konference této vlády na televizní stanici TA3, kde po sobě často i vulgárně šli koaliční partneři - premiér Igor Matovič a ministr hospodářství Richard Sulík (SaS). Něco takového jsem v Česku opravdu nikdy neviděl. Byly to ostřejší půtky, než měli kdysi u nás Andrej Babiš a Miroslav Kalousek, kteří však nikdy v koalici nebyli a ani nebudou.

Zákonitě se tato slovenská koalice rozhádala natolik, že se rozpadla a dovládla v hlubokém útlumu. Značnou část slovenských voličů znechutila natolik, že si opět zvolila jako premiéra „již odepsaného“ Roberta Fica. Příliš jsem se tomu nedivil. I když je fakt, že i sám Robert Fico ve své rétorice oproti minulosti přitvrdil. Což ještě prohloubilo příkopy mezi názorovým politickým spektrem Slovenska. Co se bude na Slovensku dít nyní? Všichni bychom si přáli, aby se situace uklidnila. Ale bude tomu tak, když je tato země „neklidná“ již řadu let? A nehrozí spíše, že „zeslovenští“ i nějaká jiná země?

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2519072

https://www.extra.cz/dusno-kvuli-podpore-pellegriniho-rytmus-se-omluvil-za-stvanici-attila-vegh-prisel-o-lukrativni-spolupraci-51b48

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/politolog-vladni-politici-se-na-atentatu-na-fica-snazi-ziskat-body-emoce-maji_2405161159_elev

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz