Hlavní obsah
Umění a zábava

Vladimír Mišík natočil nové album. Opět s Petrem Ostrouchovem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pan Hyde, Wikimedia Commons, volné dílo

Vladimír Mišík.

Legendární český zpěvák Vladimír Mišík natočil nové album. Vzniklo v produkci Petra Ostrouchova.

Článek

S Petrem Ostrouchovem spolupracuje Vladimír Mišík už potřetí. Před šesti lety - kdy se dali dohromady poprvé - vznikla veleúspěšná deska Jednou tě potkám s hitem Jednou. Získala šest hudebních cen Anděl.

Dva roky poté vyšlo album Noční obraz, na němž se kromě špičkových domácích hudebníků podílely i hvězdy ze zahraničí, například americký gospelový sbor Blind Boys of Alabama nebo nejslavnější světový virtuos na dobro Jerry Douglas.

Mišík už ze zdravotních důvodů skončil s koncertování a dle svých slov se ocitl v útlumu. „Bylo po covidu, přestal jsem koncertovat… ale Petr Ostrouchov mě probral tím, že mi poslal několik demonahrávek nových písniček, tím jsem se dostal do takového činorodějšího způsobu existování a přistoupil na to, že začneme zase pracovat,“ prozradil Lidovým novinám Vladimír Mišík.

Jádro devítičlenné kapely tvoří Ostrouchovův band, složený ze špičkových profesionálů s mnoha dalšími angažmá, který se jen výjimečně jako celek schází ke společnému nahrávání. Jsou jimi kytarista Josef Štěpánek, baskytarista Matěj Belko, klávesista Jan Steinsdörfer a bubeník Martin Novák. A kapelník Petr Ostrouchov, hrající převážně na akustické kytary. Z domácích muzikantů je doplnili ve Spojených státech žijící proslulý hráč na Hammondovy varhany Ondřej Pivec a všestranný kytarista Lukáš Martinek, v několika písních též kontrabasista Tomáš Liška. Pozoruhodní jsou pak dva přizvaní zahraniční hosté, americký perkusista kubánských kořenů Michito Sanchez a britský hráč na pedálovou steel kytaru B. J. Cole.

„Čerpáme tentokrát ze čtyř zdrojů. První jsou samozřejmě nové Vláďovy texty. Několik textů dodal i Michael Žantovský. Mám radost, že do tohohle projektu s námi šli taky Jiří Dědeček, který nám poskytl několik svých textů z osmdesátých let, a můj dlouholetý kamarád a exkolega Tomáš Belko, který napsal pro Vláďu text na tělo,“ vysvětlil v LN Petr Ostrouchov.

Čtvrtým zdrojem je, jak bývá u Mišíka zvykem poezie, té však tentokrát není mnoho. „Snažil jsem se, aby tato deska byla taková civilnější, ne moc v oblacích, takže básně jsme nakonec vybrali jenom tři. Je tam Josef Kainar, František Gellner a Jan Skácel,“ dodal.

Otec americký voják

Vladimír Mišík se narodil 8. března 1947 v Praze. Jeho otcem byl americký voják a dopravní pilot John Gaughan (1918–2007), matkou slovenská zdravotní sestra Alžběta Mišíková († 1992), pracující koncem války v Německu pro Červený kříž. Tam se jeho rodiče seznámili, svého otce však nikdy nepoznal a vyrůstal sám se svou matkou. Až v roce 2017 se dozvěděl, že má v USA dalších 9 sourozenců, které měl John Gaughan se svou ženou Grace.

Již na učilišti založil kapelu Uragán, ve které hrál na doprovodnou kytaru a zpíval. Po škole se skupina rozpadla a Vladimír Mišík se dostal do kapely Komety, kde se seznámil s další českou hudební legendou Radimem Hladíkem, se kterým poté odešel do skupiny Fontána (později známí jako The Matadors).

Ještě v roce 1968 ale s Radimem Hladíkem založil kapelu The Special Blue Effect (později slavný Blue Effect).  Do roku 1970, kdy byl vyhozen, stihl s kapelou nazpívat album Meditace. Pak zpíval ve Flamengu, která vydala jedinou, avšak slavnou desku Kuře v hodinkách. Deska se zhudebněnými texty Josefa Kainara zaznamenala mimořádně příznivý ohlas u publika i hudebních kritiků. Patří dodnes k nejvýznamnějším albům v historii českého rocku.

Kapela Etc…

V roce 1974 založil svoji osudovou kapelu Etc.. se kterou hrál s krátkými přestávkami až do ukončení koncertní činnosti v roce 2021. První jejich deska s názvem Vladimír Mišík Etc… vyšla v roce 1976 a odstartovala sérii čtyř alb označených jen Mišíkovým jménem a číslem. Právě z nich pocházejí Mišíkovy nejslavnější skladby jako je Variace na renesanční téma, Stříhali dohola malého chlapečka či Proč ta růže uvadá. Mišík na nich zopakoval úspěšný postup z alba Kuře v hodinkách a jako texty pro řadu skladeb využil básně Josefa Kainara, Václava Hraběte či Františka Gellnera. Přispěli mu však i originální textaři a zároveň písničkáři Vladimír Merta a Jiří Dědeček.

Na prvním albu hrají kromě Mišíka i Jan Hrubý na housle, Pavel Fořt a Petr Pokorný na elektrickou a akustickou kytaru, na basovou kytaru Vladimír Padrůněk, Anatoli Kohout na bicí, Pavel Větrovec na elektrické piáno, varhany a klavír, Jan Kubík na tenorsax, flétnu a klarinet, Otakar Petřina na elektrickou i akustickou kytaru, Vladimír Merta na akustickou kytaru a foukací harmoniku, Petr Bierhanzel na klasickou kytaru, Petr Kalandra na foukací harmoniku, Petr Kocfelda na tamburínu, Sláva Kunst na akordeon a Jiří Stivín na basovou flétnu.

Nechte zpívat Mišíka

V roce 1982 Vladimíru Mišíkovi zakázali zpívat a hrát. V té době se objevovali na zdech nápisy Nechte zpívat Mišíka. V roce 1985 už opět hrál s novu sestavou Etc… V roce 1990, kdy byl zvolen do České národní rady za Občanské fórum, mu vyšla deska Dvacet deka duše. S několikaletými odstupy pak vycházely další jeho původní alba. V roce 1999 vyšla v nakladatelství Petrov kniha Vladimír Mišík - letní rozhovor s Ondřejem Bezrem. Hudební publicista Ondřej Bezr je ostatně autorem aktuálního textu v LN o nové desce Mišíka.

Po vážných zdravotních problémech se v roce 2007 vrátil na pódia za doprovodu skupiny Etc… a dalších hudebních hostů. Během natáčení biografického filmu Nechte zpívat Mišíka se v roce 2016 setkal se svým otcem i s některými svými americkými sourozenci. V dubnu 2021 oznámil, že ze zdravotních důvodů již nebude koncertovat. S první manželkou Katarínou má syna Martina, s druhou manželkou Evou má syna Adama (zpěváka a herce) a dceru Barboru.

Mezi nejznámější písničky Vladimíra Mišíka patří například  Slunečný hrob (s Blue Effectem), Kuře v hodinkách (s Flamengem) a dále s Etc. pak Stříhali dohola malého chlapečka (podle stejnojmenné básně Josefa Kainara), Variace na renesanční téma (podle stejnojmenné básně Václava Hraběte, známá podle prvního verše Láska je jako večernice), Proč ta růže uvadá nebo Obelisk.

Vladimír Mišík je sice řazen mezi rockery, avšak jeho styl je natolik osobitý a pestrý, že se úplně nedá zařadit do žádného ze žánrů. Jeho originální spojení rocku, blues, folku a dalších žánrů, a také hudby a poezie, oslovuje několik generací.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/orientace/reportaz-vladimir-misik-nove-album.A240621_121716_ln_kultura_llan

https://www.denik.cz/hudba/vladimir-misik-je-jednou-ze-zasadnich-osobnosti-ceskeho-big-beatu-20170305.html?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz