Hlavní obsah
Sport

Oštěpařský šampion Jan Železný vychoval následovníka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oldrich Szaban

Jakub Vadlejch dělá radost svému trenérovi Janu Železnému. Na snímku vloni na atletickém mistrovství ČR v Táboře.

Nejlepší oštěpař všech dob Jan Železný vychoval jako trenér dalšího skvělého oštěpaře Jakuba Vadlejcha, který vozí medaile ze světových akcí.

Článek

Českému oštěpaři Jakubu Vadlejchovi se konečně splnil sen. Má zlato z velké akce. Stal se v Římě mistrem Evropy. Díky poslednímu hodu dlouhému 88,65 metru. Potvrdil, že je nejstabilnější z oštěpařů ve světové špičce. Však za poslední tři roky se nestalo, že by se z vrcholné akce vracel bez medaile. Olympiáda v Tokiu: stříbro, mistrovství Evropy v Mnichově: stříbro, mistrovství světa v Eugene: bronz, mistrovství světa v Budapešti: bronz. A teď v Římě vytoužený nejcennější kov.

Velkou radost z něj měl jeho trenér Jan Železný. Vadlejch sám přiznal, že právě Jan Železný je jeho vzorem. „Byl pro mě motivací, abych začal se sportem,“ přiznal. Což jistě není sám. Jan Železný je největší oštěpařská světová legenda. Výčet jeho úspěchů je fascinující. Už na svoji první olympiádu v roce 1988 v Soulu jel jako světová jednička a držitel nejlepšího světového výkonu. Dlouho toto postavení potvrzoval a po odhodu šestého pokusu vedl oštěpařskou soutěž a soupeři mu už gratulovali ke zlatu. Jenže závod uzavíral obrovitý Fin  Tapio Korjus, který se vzepjal k velkému výkonu a Železnému olympijské vítězství vyfoukl o šestnáct centimetrů.

Jana Železného, který se narodil 16. června 1966 v Mladé Boleslavi, však tato těsná prohra nezlomila. Oštěpařské geny zdědil po rodičích, nejdříve hrál házenou, ale pak se vydal vstříc své osudové disciplíně. Už rok před olympiádou v Soulu hodil v Nitře svůj první světový rekord. Další pak následovaly. A všechny jeho další olympiády už byly zlaté.

Tři zlaté olympiády

V Barceloně vylepšil český oštěpař svým prvním finálovým pokusem olympijský rekord, vedení tentokrát udržel až do konce a ukončil čekání na zlato z velké akce. V Atlantě 1996 nastoupil jen pár měsíců poté, co na mítinku v Jeně vytvořil výkonem 98,48 dosud platné světové maximum. Ačkoli za svým rekordním velehodem zaostal ve finále o více než deset metrů, vítězstvím potvrdil roli jednoznačného favorita. V Sydney mu jeho velký rival Brit Backley sebral v druhé sérii olympijský rekord, Železný jej ale hned vzápětí dokázal přehodit a potřetí za sebou stanul na nejvyšším stupínku. Na konci roku byl jako první Čech vyhlášen nejlepším atletem světa.

I po svém třetím olympijském vítězství, kdy sklízel slávu a obdiv světa, zůstal skromným chlapíkem. „Užil jsem si hodně radosti a slávy, kus života jsem ale prožil i na dně. Takový je běh života. Vím, že se během života mohu ocitnout z nebeských výšin zase na dole. Proto se snažím držet tak nějak při zemi, aby to pak tolik nebolelo,“  říkal Jan Železný v roce 2000 českým médiím.

Jan Železný bude už navěky zapsán do světové atletické historie. Navěky určitě nebude platit jeho světový rekord. Nicméně má ho v držení už hezkou řádku let. V roce 1996 byl Jan Železný na sportovním vrcholu. Čekalo ho druhé olympijské vítězství v Atlantě. Ještě předtím, 25. května 1996, hodil oštěpem na mítinku v Jeně neuvěřitelných 98,48 metru. Tento dosud platný světový rekord drží již 28 let.

Úspěšná i trenérská kariéra

Velice úspěšná je i trenérská dráha Jana Železného. Mezi jeho svěřence patřila i dvojnásobná olympijská vítězka a trojnásobná mistryně světa Barbora Špotáková. Vítězslav Veselý, bronzový olympijský medailista z minulé olympiády v Tokiu a dodatečně i z Londýna, mistr světa i Evropy. Už v roce 2011 se Železný poprvé stal trenérem roku. Naposledy byl vyhlášen trenérem roku za loňský rok díky bronzovému úspěchu na mistrovství světa jeho současného nejlepšího svěřence Jakuba Vadlejcha. „Rok 2023 byl složitý. Hrozně si vážím toho, že Jakub Vadlejch na mistrovství světa zabojoval a získal medaili. Samozřejmě holkám se tak nedařilo, ale já vím, jaký ten sport je. Že je někdy krásný, někdy krutý, ale je to sport,“ uvedl pro ČTK Jan Železný.

Čerstvě aktuálně udělal radost Janu Železnému právě Jakub Vadlejch, který se díky poslednímu hodu dlouhému 88,65 metru stal v Římě mistrem Evropy. Jan Železný kromě olympijských vítězství byl i třikrát mistrem světa. Nikdy však mistrem Evropy. Aspoň v tomto ho Vadlejch překonal.

Vadlejch navíc na sebe nese tíhu úspěchu české atletiky. Na všech posledních akcích je vlastně jediný, kdo má papírově z českých atletů šanci na medaili. Zatím tuto tíhu vždy unesl a medaili přivezl. Snad se mu to podaří i na olympiádě v Paříži. Železný mu však tuto roli nezávidí. „Není to sranda. Samozřejmě, že tlak vnímá,“ konstatoval pro iDnes. Vadlejcha chválí pro jeho konzistentnost výkonů. „Tu já neměl. Buď jsem hodil daleko, nebo měl špatný den a nelétalo mi to. Kuba má výhodu, že i když nemá den, hodí solidní výkon na 85 či 86 metru,“  upozornil. Oceňuje také Vadlejchovu pracovitost a profesionalitu. Snad se oba dočkají i na olympiádě v Paříži. I když oba vědí, jak nevyzpytatelná disciplína oštěp je.

Zdroje: 

https://www.olympijskytym.cz/athlete/jan-zelezny

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_%C5%BDelezn%C3%BD

https://www.denik.cz/atletika/famozni-vykon-slavi-jubileum-tenhle-pokus-zelezneho-odolava-uz-petadvacet-let-20.html

https://www.sport.cz/clanek/atletika-trenery-roku-se-stali-zelezny-a-tomatis-5021292

https://www.idnes.cz/sport/atletika/me-rim-jan-zelezny-o-jakub-vadlejch.A240613_152318_atletika_rou

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz