Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vyhrálo ANO, Přísaha s Motoristy a Stačilo! Poraženými jsou Piráti a SPD

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oldrich Szaban

Vít Rakušan a zvláště pak Ivan Bartoš nejsou s výsledkem evropských voleb spokojení.

Evropské volby mají své vítěze a poražené. V Česku byl nejdůležitější souboj dvou dominantních politických bloků. Vítězem je hnutí ANO, poraženým koalice Spolu.

Článek

Lídryně ANO pro evropské volby Klára Dostálová vyhrála i soutěž jednotlivců a získala nejvíce preferenčních hlasů. Vítězství ANO ještě umocňuje fakt, že evropské volby nejsou preferenční volby jejich voličů. Je pravda, že vládnoucí strany obecně jsou v nevýhodě, když se evropské volby konají v polovině mandátu, a že výsledek koalice Spolu není takový debakl, jako tomu je u vládních stran nejdůležitějších evropských zemí Německa a Francie (což je samozřejmě z celkového pohledu na evropské volby daleko důležitější). Porážka pro koalici Spolu to však je. A dá se předpokládat, že v parlamentních volbách za rok a půl bude ještě výraznější.

Druhý největší počet preferenčních hlasů získal Filip Turek nominovaný Motoristy. Koalice Motoristů a Přísahy má přes deset procent a je třetí na pásce, a protože se vítězství hnutí ANO čekalo, je to svým způsobem hlavní vítěz evropských voleb. Určitě k tomu přispěla v posledních hodinách propíraná antikampaň, kterou proti Turkovi zdvihl STAN. Ale jejich úspěch není jenom tím. Česko je nejprůmyslovější země Evropské unie a některé části Green Dealu na něj tudíž nejvíce dopadají. Navíc tu má opravdu velmi dlouhou tradici automobilový průmysl, pilíř české ekonomiky. Takže zákaz prodeje aut se spalovacími motory od roku 2035 je téma, na které Češi slyší. Turek jako obchodník s auty a automobilový závodník je v tomto tématu jistě autentický a uvěřitelný. Ostatně nejvíce procent hlasů získali v okrese Mladá Boleslav. Nikol Bartůšková je zase odbornice na migraci, což je druhé zásadní téma evropských voleb (v mnoha zemích zvláště západní Evropy je to dokonce téma zcela jasně prioritní). Tedy u Přísahy a Motoristů jde o vhodně zvolené lídry i témata.

Dalším vítězem - a absolutním vítězem na levé části politického spektra - je uskupení Stačilo! pod vedením dosavadní komunistické europoslankyně Kateřiny Konečné. I její kritici o ní říkají, že je hodně pracovitá a pro své voličské spektrum přesvědčivá. Také se jí osvědčilo, že komunistickou značku upozadila a spojila se s jinými subjekty. Patrně nám tu vzniká nová levicová politická síla, která zcela převálcovala sociální demokraty. Očekávám, že se po tomto jejich úspěchu k nim začne přidávat ještě větší počet levicových politiků a zvláště voličů.

Poražení - STAN, Piráti, SPD

A pak už tu máme jen poražené. Hnutí STAN se může chlácholit, že měli jednoho europoslance a teď mají dva. Jejich očekávání byla však výrazně vyšší. Dokonce možná snili o tom, že porazí i koalici Spolu. Místo toho prohráli jak s Přísahou a Motoristy, tak se Stačilo! Roli určitě v těchto volbách hrál i fakt, že nejvíce proevropské strany (tedy ty, kteří byli nejvíce srozuměni se současným směřováním Evropské unie), nedopadli nejlépe. STAN byl spojen s migračním paktem, je pro zavedení eura v ČR (i když většina obyvatel je proti). To jim hlasy navíc jistě nepřineslo.

Ještě více uvedené platí pro Piráty. Pokud pomineme v Česku politicky celostátně bezvýznamné Zelené, Piráti nejvíce podporovali Green Deal, který spoustu Čechů štve nejen kvůli zákazu aut se spalovacími motory. Ale i kvůli zdražujícím se energiím a tím pádem s tím souvisejícím zdražováním všeho ostatního. Také v sobě nesli dříve étos protestní strany pro určitý typ voličů, pro které se možná nyní stali nudnými funkcionáři v oblecích.

Něco podobného, i když samozřejmě u zcela jiného typu voličů, se možná stalo SPD. Zpohodlněli. Okoukali se. Pro protestní voliče už nejsou tak protestní, respektive ve svém protestu nejsou tak důvěryhodní jako nové štiky v rybníce. I když tady platí, že pro SPD nejsou evropské volby jejich doména. Voliči, kteří jsou proti Evropské unii, se asi těžko přesvědčují, aby přišli k volbám do evropského parlamentu. Každopádně však ztratili, v parlamentních volbách jejich výsledek však bude nejspíše lepší.

Jsou tu i minipříběhy, které lze číst v rámci koalice Spolu. TOP 09, která v preferencích k parlamentním volbám má pod pět procent, získala v rámci koalice Spolu dva europoslance. To je pro ně určitě úspěch, otázkou je, jak na to koukají v ODS. KDU-ČSL má jen jednoho. Jejich ztráta je pochopitelná. Pokud se označují za sociální svědomí vlády a jejich předseda jako ministr práce a sociálních věcí obhajuje zvyšování věku odchodu do důchodu a nižší penze, tak to opravdu dopadnout jinak nemohlo.

Propadák sociálních demokratů i Svobodných

Pak jsou tu ještě větší poražení, kteří nedostali ani pět procent. Nejvíc zaráží žalostný výsledek sociálních demokratů, i když lídra do evropských voleb neměli špatného. Lubomír Zaorálek dělal, co mohl. Ale propadu socdem by asi zabránit nedokázal nikdo. Vznikla jim velká konkurence ve Stačilo! a mám podezření, že jim tam teď budou utíkat někteří politici z jejich řad. Možná se u nich začnou ozývat hlasy na volební spojení těchto levicových subjektů.

Nedobře dopadli také Svobodní. V předvolebních debatách měl jejich lídr Libor Vondráček téměř totožné názory s Filipem Turkem. Nechápal jsem, proč nejsou spolu v koalici. Souboj o tohohle voliče prohráli a pokud se s Přísahou a Motoristy nespojí, budou na tom pořad tak špatně, jak jsou. Ambice mělo i PRO Jindřicha Rajchla, které se nenaplnily. Protestní voliči dali přednost jiným. Evropské volby ukázaly trendy do voleb, které nás čekají. V krajských nás patrně čeká tsunami ANO a v parlamentních vlastně taky. A uvidíme, jak se v nich zadaří novým subjektům nyní úspěšným v evropských volbách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz