Hlavní obsah
Lidé a společnost

Amerikánka není zrcadlem života v dnešních dětských domovech. Povodně ukázaly realitu, říká Slavata

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: poskytnuto Tomášem Slavatou

Dáváme jim důvěru něco změnit a být prospěšný. I přes jejich nelehký osud, společně s vychovateli, pomáhají, kde to je teď zapotřebí, říká Slavata.

Povodně ukázaly nejen to, jak se dokážeme semknout, když doslova teče do bot. Ale také výchovu a život dětí z dětských domovů. Jejich pracovitost a sehranost s vychovateli je podle Tomáše Slavaty jasným protipólem pohledu, který přináší Amerikánka.

Článek

„Když váš někdo bude přesvědčovat o tom, že to v dětských domovech nefunguje, nebo o tom, že se děti necítí šťastně, tak si prosím vzpomeňte na to, co děti společně s námi právě teď dokazují v oblastech zasažených povodněmi. Stejně jako v rodinách pomáhají a jsou vychováváni k solidaritě, pomoci a slušnosti. Zároveň jsou obklopeni lidmi, kteří si cení jejich pomoci a každý den je několikrát chválí. Někdo na děti křičí v teple domova, my jim věnujeme svůj čas a projevujeme jim náš vděk, aby si uvědomily, že v našich životech mají své místo,“ ohlíží se za posledními dny český sportovec a filantrop Tomáš Slavata, který už dvacet dní pomáhá se svou Hromovou partou ve vodou postižených dětských domovech. Jeho emotivní reakce jsou umocněny vlastními zkušenostmi s dětskými domovy.

Foto: se svolením Tomáše Slavaty

Jsem na děcka a jejich vychovatele nesmírně pyšný, říká Slavata.

Až vás zase bude někdo přesvědčovat o tom, že to v dětských domovech nefunguje, nebo to že se děti necítí šťastně, tak si prosím vzpomeňte na to, co děti společně s námi dokázaly

„Dáváme jim důvěru něco změnit a být prospěšný. I přes svůj nelehký osud společně s nimi, a hlavně vychovateli pomáháme, kde to je teď zapotřebí. Až vás zase bude někdo přesvědčovat o tom, že to v dětských domovech nefunguje, nebo o tom, že se děti necítí šťastně, tak si prosím vzpomeňte na to, co děti společně s námi dokázaly. Cítím neskutečnou hrdost na to, jak kluci a holky makají a velký vděk patří vychovatelům, kteří je k tomuto vedou. K tomu, že pomáhat je důležité, a právě oni jsou ti lidé, kteří se o ty děti starají 24 hodin denně. Je na nás, jak dokážeme přijmout to zrcadlo, které nám teď nastavují. Dětský domov Buškovice, Krupka, Těrlicko, Vrbno pod Pradědem, Lichnov, Jeseník, Bohumín – Šunychl a Pšov jsou moji hrdinové a je nádherné sledovat, s jakou vervou se pouští každý den do práce, která by nechutnala jen tak někomu,“ říká Slavata s hrdostí, ale i hořkostí, kterou do jeho srdce přinesl snímek Amerikánka. Bojí se totiž, aby společnost nepodlehla představě, že jde o realitu současné doby.

Foto: se svolením Tomáše Slavaty

„Je potřeba vytrvat co nejdéle, budou se nám tu měnit party dětských domovů. Společně s nimi můžeme psát příběh pomoci,“ říká Tomáš Slavata.

Je to těžké vnímat tu bezmoc, kterou cítíte v zasažené oblasti, ale je potřeba dělat maximum pro ty lidi, aby cítili, že na to nezůstali sami, myslí si Tomáš. Díky příspěvkům do sbírky, může kupovat vše potřebné, jako při každé pomoci ale přispívají i jeho kamarádi a rodina. Poměrně rychle dokázali pomoci DD Bohumín, pak následovaly práce na nové kotelně. Tak, aby se mohly děti do domova co nejdříve vrátit.

Foto: se svolením Tomáše Slavaty

Mládež z dětských domovů je podle Tomáše parta velkých dříčů.

Opravdu smekám před tím, jak jsou děti vychované a jak makají bez přestání. Nezáleží na tom, jaký osud nás postihne, ale jak se dokážeme v tom živote zachovat. Moc vám všem díky!
Tomáš a jeho Hromová parta

Děti dětem

Na víkend Tom odjel domů, aby zase zajistil dvě akce pro děti. V neděli večer se vrátil zpět, aby zajistil dřevo a dřevěné brikety pro postižené oblasti. Stále jsou totiž domácnosti, které nemají elektřinu, a tak Tomáš s Hromovou partou teď kupoval i plynové vařiče: „Jste opravdu všichni úžasní, jak i přispíváte a je krásné vidět, že dětské domovy napříč ČR posílají peníze a pomáhají. Děti dětem,“ říká s dojetím Slavata.

Foto: se svolením Tomáše Slavaty

Děti jako pravá ruka hasičů při odklízení následků povodní.

Děti se staly pravou rukou hasičů. Chtějí s Hromovou partou pomoci i jim. Kvůli záplavám přišli o auto

Děti se staly součástí hasičů. A podpořit se je s hromovou partou rozhodli nejen při odklízení následků povodní, ale také při nákupu nového auta: „Bohužel se během záplav nestihli stáhnout a museli v té době hlavně řešit evakuaci a další věci, a na autě nebyla havarijní pojistka. Moc vám všem díky a jsme v tom spolu. Velké díky DD Těrlicko, Bohumín, Krupka, Nové Strašecí, Jeseník, Vrbno pod Pradědem, Pšov a mnoho dalších. V týdnu budeme nakupovat další materiál za zhruba 80 000kč a to, na co sbírka nestačí, tak financujeme z vlastních zdrojů, přidávají se k nám totiž i další přátele,“ prozrazuje dárcům na Znesnáze nejbližší plány Tomáš Slavata a jeho legendární Hromová Parta, která nikdy nechybí tam, kde je třeba pomoci.

Foto: se svolením Tomáše Slavaty

Slavatova Hromová parta se pomoci dětem z dětských domovů věnuje už dlouhá léta.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz