Hlavní obsah
Lidé a společnost

Do domovů seniorů volají lidé s prosbou o azyl příbuzných. Unavený personál čekal na pomoc dny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ředitel domova František Fojtík - se svolením

Foto pořízené ředitelem domova seniorů v Krnově ve chvíli, kdy vylezl na střechu „lovit signál“.

Domovy seniorů jsou plné stovek starých, nemocných a často na lůžko upoutaných lidí. Evakuace byla proto po úderu záplav náročnější než kdekoli jinde. Jedinou záchranou jim byli v Krnově zaměstnanci, kteří „jeli“ v provizoriu nonstop i tři dny.

Článek

„Vaši příbuzní jsou v pořádku. Nevolejte nám, musíme šetřit energií, myslete na nás…“

Vážení rodinní příslušníci našich klientů. Od čtvrté hodiny ranní jsme bez proudu, náhradní zdroj je pod vodou, jsme personálně velmi oslabení, takže v následujících dnech se zcela jistě výrazně sníží komfort našich klientů (jen studené pokrmy, nefunkční rádia a televize, mobilní telefony nenabité, apod.). Budeme muset improvizovat a řešit neobvyklé situace, nicméně vás chci ubezpečit, že vaši blízcí jsou v pořádku, nejsou ohrožení na životě ani na zdraví, zdravotní personál je přítomen. Když se příbuzným nebudete moci dovolat, nevolejte nám, sami musíme šetřit baterie mobilních telefonů pro krizovou komunikaci. Myslete na nás, ať vše zvládneme. František Fojtík, ředitel.

Jeden z postů, které se objevovaly v prvních dnech povodní, tento psaný rukou ředitele Domova pro seniory v Krnově. Na pomoc v jedné z nejpostiženějších částí Česka čekali senioři a personál několik dní. S radostí vítali hasiče v půlce tohoto týdne:

Foto: se svolením domova v Krnově

Hasiči začali odčerpávat vodu, která zatopila prostory Domova, bez kterých nebylo možné fungovat.

Foto: Se svolením Domova pro seniory Krnov

Domov pro seniory Krnov leží v nejnižším bodě. Okolní laguna neustále natékala do prostor. Hasiči tento týden vodu odčerpávali dnem i nocí.

„Hasiči jsou výborní, jedou jak pily. Dnes začneme připravovat a organizovat dobrovolnickou práci,“ říká v pátek ráno ředitel zařízení.

Pomocníky dobrovolníky budeme potřebovat v nejbližších dnech

„Jelikož jsou již přístupné cesty do města z okolních míst, můžeme se v práci opět střídat skoro jako v běžném režimu. Dokážeme pomoci i sobě, jelikož je mezi námi stále hodně lidí, kteří potřebují uklízet následky záplavy u sebe. Práce pomáhá lidem i mentálně, zároveň je potřeba si od ní odpočinout a vyspat se. Klienti jsou omezeni v pohybu po Domově, jelikož voda zastavila chod výtahů, a tak patra zůstala oddělená. Postupně se klienti dostávají díky svým blízkým k informacím o aktuálním stavu dění v Krnově. Pomoc dobrovolníků budeme potřebovat v nejbližších dnech a předem za ni moc děkujeme,“ popsala aktuální situaci ve čtvrtek odpoledne vedoucí přímé péče a sociální práce krnovského domova seniorů Lenka Vaňková.

Lidé si své příbuzné v tuto chvíli domů neodvážejí. Naopak u nás někteří hledají azyl pro své příbuzné

Teď už jsou senioři zpět ve svých pokojích, kde se cítí jako doma. Díky spolupráci s Horním Benešovem a skvělým kuchařkám domova, které připravují jídlo v provizorních prostorách se stejnou energií, jako dříve, mají klienti zajištěnou i teplou stravu. Hned, jak vysvitlo sluníčko, vydali se společně s personálem do vhodných prostor načerpat potřebnou energii.

„U svých rodin jsou teď dvě klientky. Naopak se na nás obracejí lidé z veřejnosti s prosbou o přijetí jejich blízkých do péče, kterou nemohou zvládnout sami právě s ohledem na škody a omezení vzniklé záplavami,“ odpovídá Lenka Vaňková, vedoucí přímé péče a sociální práce Domova pro seniory v Krnově, na otázku, zda si v této krizové situaci berou své rodiče a prarodiče jejich příbuzní domů. Odpověď se z pochopitelných důvodů nabízí. Lidé zkrátka v zoufalé situaci hledají pomoc, kde se dá, a o podmínkách domovů nevědí.

Foto: se svolením Domova pro seniory Krnov

První vlna statečných, kteří zůstali v Domově nepřetržitě i 72 hodin. „V krnovském Domově máme skvělý tým,“ napsal k ní na fcb ředitel domova.

Do pomoci zařízením pro seniory se pustil Nadační fond Českého rozhlasu. Věří v sílu komunity Ježíškových vnoučat

V úterý večer spustil NfČRo speciální sbírku na pomoc domovům seniorům zasaženým povodní POMÁHEJTE S NÁMI, jejímž cílem je pomoci s těmi nejaktuálnějšími potřebami seniorů a personálu. Podporu od státu a pojišťoven suplovat nechce, chce podat pomocnou ruku co nejrychleji, když doslova „teče do bot“.

„Pojistné plnění odhadujeme v řádu měsíců,“ říká Lenka Vaňková a s vděčností vítá jakoukoli pomoc: „Postupně se k nám dostává humanitární pomoc, čekáme ale, co opravdu přijde a v jakém množství a zároveň nevíme, zda nám to bude stačit. Pokud bychom dostali více věcí, než sami upotřebíme, nebo věci, o kterých víme, že scházejí jinde, posuneme je dále. Nejvíce potřebujeme věci na úklid, jako jsou košťata, lopaty, kbelíky, hadice, stěrky na podlahu, škrabky na stěny; budeme potřebovat vysoušeče, ale také prodlužovací kabely. S postupnými opravami budeme potřebovat nářadí jako kladiva, račny, svěrák, aku šroubovák, apod. Peníze bychom také použili na nákup várnic a termoboxů pro přesun stravy.“

Víte-li o seniorech postižených povodní, ozvěte se, pomůžeme, vzkazují Ježíškova vnoučata

NfČRo je osmým rokem ve spojení s více než pěti sty zařízení pro seniory v Česku prostřednictvím svého projektu Ježíškova vnoučata, který pomáhá osamělým seniorů plnit jejich přání a najít nové kamarády, kteří by je zbavili tíživé samoty. O pomoc ale aktuálně můžou žádat i ty domovy, centra a stacionáře, které do projektu zapojené nejsou: „Základními projekty Nadačního fondu Českého rozhlasu jsou Světluška a Ježíškova vnoučata. Zároveň má ale fond zřízenou sbírku na pomoc po živelních katastrofách a pomáhal například po tornádu v roce 2021 nebo při povodních v roce 2013. Zvažovali jsme otevření této sbírky. I vzhledem k rychlé reakci organizací, které pomáhají přímo v terénu, jako jsou Člověk v tísni nebo Adra, jsme nechtěli pomoc tříštit. Při zprávách o rozsahu povodní a velkých škodách jsme ale nechtěli zůstat pasivní. Napadlo nás využít komunikační síť Ježíškových vnoučat, která jsou v kontaktu s řadou domovů pro seniory po celé republice. Zjišťujeme, jak je povodně zasáhly a co potřebují a následně jim co nejrychleji poskytneme finanční pomoc na nejnutnější potřeby. Všem dárcům, kteří se s námi zapojí do mimořádné výzvy s Ježíškovými vnoučaty, děkujeme!,“ uzavírá ředitel NfČRo Jiří Váňa a děkuje všem, kteří se k pomoci přidají.

Poslední aktualizace informací ze čtvrtka 19. 9. 20:00.Vodu se daří odčerpávat, tempo se zrychluje, protože jsme v obležení několika jednotek hasičů, které souběžně odčerpávají 24h v kuse obrovskou lagunu, která je kolem nás. Velké množství domovů nám nabízí pomoc a my ji s vděčností přijímáme. Od 18.h díky šikovnosti a nestandardnímu řešení přemostění stále ještě zatopeného hlavního rozvaděče od 19.h svítíme! ozývají se aktuálně poslední slova povzbuzení od vedení krnovského domova.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz