Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Teď začínáme bojovat i za ostatní nemocné děti,“ vzkazují vděční rodiče malého Martínka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto poskytnuto rodinou Zatloukalových

Rozhořčení statisíců Čechů nad přístupem pojišťovny. Tak začala cesta k uzdravení malého Martínka. Operaci za sto milionů korun mu zaplatili obyčejní lidé. Dnes je Martínek po úspěšné operaci. A vděční rodiče odhodlaní bojovat za další nemocné děti.

Článek

Na svou životní cestu vyrazil Martínek s velkou pozorností i péčí. Expedice v řádech statisíců korun byla hrazená z peněz dárců na dárcovské platformě Znesnáze a proběhla bez problémů, většinu cesty letadlem Martínek prospinkal. Všichni, od řidiče transportu, přes personál na letišti až po piloty byli podle táty Tomáše Zatloukala úžasní a maximálně se snažili, aby bylo vše v pořádku a Martínek nemohl „chytit“ žádný bacil. Se stejným nadšením mluví také o personálu v nemocnici v Montpellier: „Jejich ochota, profesionalita a lidský přístup nám i Martínkovi pomohli překonat všechna vyšetření v klidu a pohodě, jsou úžasní,“ píše tatínek malého Martínka, jehož příběh sleduje celá Česká republika se zaťatými pěstmi.

Foto: Olí Štrejbarová

Roztomilý kluk, kterého miluje celé Česko, má za sebou úspěšnou operaci. Šťastní rodiče děkují všem dárcům

„Náš malý andílek se probudil do krásného dne! A věříme, že i do prvního dne svého nového života!“

„Dnes budeme ještě několik hodin s Martínkem na jednotce intenzivní péče, a poté nás přesunou zpět na oddělení dětské neurologie, kde si ještě cca 2 až 3 týdny poležíme na pozorování,“ dodává táta ke čtvrtečnímu aktuálnímu stavu. Přiznává vyčerpání, které ale obrovskou měrou převažuje štěstí, co celá rodina po tak dlouhém čekání cítí: „To nejhorší máme za sebou, vše proběhlo maximálně bez problémů,“ svěřuje se s pochopitelnou úlevou táta dárcovské platformě Znesnáze, kam lidé poslali na léčbu Martínka více než dva miliony korun. Táta i máma dvouletého roztomilého kudrnáče nikdy nezapomenou vzkázat poděkování směrem k dárcům, kteří svou štědrostí zlomili v loňském roce všechny dárcovské rekordy a opět potvrdili, jak neuvěřitelní dokážou Češi být, když jde do tuhého. Když cítí nespravedlnost: „Když se k nám postavila pojišťovna zády, lidé ukázali, že jim na životech dětí záleží. Dali jste nám ten největší dar. Děkujeme!“ Vzkazují zas a znova vděční rodiče.

S Krtečkem na sál! Laskavý přístup personálu rodiče Martínka ohromil

Zákrok ve francouzském Montpellier začal včera v osm hodin ráno. Poté, co rodiče Martínka vykoupali, dostal premedikaci na zklidnění a se svým milovaným plyšovým parťákem vyrazil za doprovodu lékařů na sál. Laskavý a chápavý přístup celého týmu se zrcadlí i v takových drobnostech jako je například to, že identifikační náramek dostal i Martínkův Krteček. Se slovy, aby se nikde nezatoulal. Každý rodič ví, že právě tyto drobnosti můžou malému pacientovi psychicky při cestě na sál, bez mámy a táty, ohromně ulehčit a rozveselit každou minutu a metr. A tak se Krteček po letu do vesmíru dostal po 12 letech na další světově sledovanou expedici s o něco mladším hrdinou, než je kosmonaut Andrew Feustel, za to o nic menším!

I samotná operace Martínka probíhala nad očekávání skvěle díky perfektní práci týmu chirurgů v čele s Thomasem Roujeau. Velkou roli zejména pro psychiku rodičů sehrála i přítomnost ošetřující lékařky z FN Motol Jany Haberlové. Podporou byl rodině také nespočet povzbudivých a krásných vzkazů, které se snaží všechny číst a srdečně za ně touto cestou děkují. Opravdu jim prý pomohly.

Foto: Foto poskytnuto rodinou Zatloukalových

Malý Martínek a jeho doprovod na operační sál. Jeho parťák Krteček dostal od doktorů i svou identifikační pásku

Martínek začíná ve dvou letech novou životní kapitolu, kterou napsali tisíce dárců a odvaha rodičů

Ačkoli jde o relativně standardní zákrok, celá operace trvala deset hodin. Zásadní je v tomto případě postupovat velmi pomalu a důsledně. Vše spočívalo v aplikaci léku Upstaza do Martínkovy hlavičky na čtyřech místech. Nic se nesmělo uspěchat ani zanedbat. Čtyři vpichy, co změní nemocného kluka s hadrovým tělíčkem na zdravé dítě s možností konečně doopravdy žít. Zázraky současné medicíny jsou neuvěřitelné. Stejně jako cesty, které k nim někdy vedou.

Podpora veřejnosti pomůže i dalším dětem, ale také veřejné diskuzi

Rodiče slíbili nejen to, že rozdělí mezi další děti přebytek z vybrané částky, ale chtějí také otevřít veřejnou debatu nad touto problematikou. Tak, aby další rodiče postižených či těžce nemocných dětí měli lepší vyhlídky na možnost léčby. Jen málokdo z nás si umí představit strach a bezmoc, kterou musí prožívat. Ale také rozhořčení některých vědců, kteří dlouhé roky pracují na léku, který se v úspěšném cíli kvůli své ceně nedostane k pacientům. Otevírá se téma podpory zdravotních pojišťoven a jejich přístup k výjimečným případům… Otevírá se diskuze. A to je vždy první krok ke změně. Změně, za kterou stojí nejen štědrost a vnímavost naší společnosti, ale hlavně odhodlání rodičů, kteří nepřestávali bojovat. Možná někdo řekne, že to by přece udělal každý rodič. Ale skutečně soudit může jen ten, kdo se do takové situace dostane. Právě odhodlání Zatloukalových bojovat i za život dalších dětí, možná dokáže propast bezmoci rodičů udělat v budoucnu o něco mělčí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz