Hlavní obsah
Aktuální dění

Pomozme dětem ze zaplavených dětských domovů, vyzývá triatlonista a filantrop Tomáš Slavata

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se svolením Tomáše Slavaty

Vezměte lopaty, košťata a dorazte pomoci Hromové partě, vyzývá český filantrop, který už je sám v terénu. Pro dobrovolníky zajistil v jednom z dětských domovů i ubytování.

Článek

„Od začátku sledujeme situaci kolem povodní a jsme v kontaktu s dětskými domovy, které sledují i situaci v okolních obcích, kde se snaží pomoci. Založili jsme na Znesnáze sbírku, abyste se případně mohli k nám přidat, která pomůže financovat prvotní materiál a zajištění elektrocentrál, čerpadel, vysoušečů, plachet, kontejnerů na vyklizení atd. Zásadní poškození vnímáme jako řešení pojišťoven. Chceme pomoci v tom základním, a to hned ve chvíli, kdy opadne voda a bude bezpečné tyto práce započít,“ píše Tomáš Slavata na svém facebookovem profilu. Opět už je se svou legendárdní Hromovou partou v terénu. Jako vždy, když někdo potřebuje pomoc.

Foto: Tomáš Slavata - se svolením

Tomáš Slavata

Životní cesta tohoto sportovce a patrona dětí začala nezvykle – na ulici a v problémové rodině. Z průšvihů jej ale zázračně vyvedl sport a motivace pozitivně vyniknout. Ve svých 21 letech pak navzdory úředním překážkám získal do vlastní péče své dva malé synovce, kteří se ocitli v dětském domově, a přes deset let je vychovával ve společné domácnosti. Od roku 2014, má také v péči Dominika z dětského domova Vysoká Pec a Štěpána ze sociálně slabé rodiny. Třebaže se naplno věnoval svým synovcům a docházel do zaměstnání, dokázal se současně vypracovat v kvalitního sportovce (terénní triatlon Xterra). Mimo jiné vybojoval v roce 2009 13. místo v kategorii do 30 let na světovém šampionátu Xterra na Havaji a celkové 5. místo v poháru terénního triatlonu Xterra. Známý je ale především pořádáním sportovních akcí pro sociálně znevýhodněné děti, které vede ke sportu a fair play a motivuje je i sportovními pomůckami.

Nejen peněz, ale i lidských rukou a času je v záplavami postižených dětských domovech třeba

„V tuto chvíli je již evakuován dětský domov Bohumín a okolní DD v tomto kraji jsou také postihnuty. Chceme jim pomoci řešit celou situaci, a hlavně pomoci společně i s ostatními DD, které nejsou postižené povodněmi, že s námi pojedou pomáhat s vyklízecími pracemi. Jako rodina na to budeme zase sami uvolňovat peníze, čas a chceme dát dohromady partu přátel a lidí, kteří s námi pomůžou i vyklízet. Dětský domov Jeseník nabídl, že pak může ubytovat dobrovolníky a společně s námi pomoci v zasažených oblastech. Samozřejmě se spíše zaměřujeme na pomoc zasaženým dětským domovům, ale chceme i pomoci přímo v terénu v okolních obcích, co bude potřeba, i se staršími dětmi z DD odklízet,“ líčí Tomáš Slavata a vyzývá případné pomocníky, aby se mu ozvali do zpráv: „Všichni se držte a věřím, že se jako vždy spojíme a pomůžeme lidem a dětem, kteří se dostávají do tíživé situace.“

Foto: Se svolením Tomáše Slavaty

Tomáš Slavata a jeho známá Hromová parta nikdy nechybějí tam, kde někomu teče do bot. Teď doslova..

„Pokud by kdokoliv chtěl, tak budeme potřebovat - centrály, vysoušeče, velká košťata, lopaty, silné pytle, plachty a vše co je kolem vyklízecích prací. Věci je možné nechat na Jatka78 Cirk La Putyka, kde vše zítra odpoledne můžu vyzvednout. Díky moc Rosťovi Novákovi, díky moc vám všem,“ uzavírá Tomáš Slavata.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz