Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ukazujeme seniorům jak pravdu najít. Ne, co pravda je!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Elpida

Elpida dlouhodobě propojuje aktivní seniory s mladou generací i skrze svůj oblíbený projekt Ponožky od babičky, ve kterém více než 200 seniorek z ČR plete teplé ponožky do online shopu. Doma, i společně s mladými lidmi.

Podpoře aktivního a naplněného života seniorů se Elpida věnuje už dvacet let. Právě senioři jsou ti, kdo se můžou snadno topit v dnešním moři informací. A tak jim novým kurzem Fakt jo? rozsvítila maják na cestě k ověřování pravdivosti informací.

Článek

„My jim neříkáme, co je pravda a co je lež. Vybavujeme je nástroji, aby si to dokázali sami ověřit,“ říká ředitel Elpidy, která se mediálnímu školení seniorů věnuje už sedm let. Jeho součástí je také Ověřovna, kde senioři přicházejí do kontaktu s konkrétním sdělením, ať už jsou to texty nebo obrázky, a dokáží za pomoci lektorů sami snadno ověřit jejich pravdivost. „Já spíš žasnu, čemu jsou lidé schopni věřit. Jakým nesmyslům. Takže tady si kliknu, nahrála jsem si obrázek do googlu, tady mám funkci najít zdroj obrázku,“ komentuje situaci u počítače při ověřování obrázku jedna z účastnic kurzu. Hledá vlak obsypaný migranty, údajně stavějící v Ústí nad Labem. Díky postupům, které se v Ověřovně naučila, ale zjišťuje, že jde o vlak, který po Českých drahách nejezdí, tedy v Ústí nemohl stavět. Že jde o obrázek z natáčení filmu, který někdo vydává za skutečnost. A takových konkrétních případů, na které při školení v Elpidě senioři narazí, jsou desítky.

Ověřovna informací pro seniory nově z pohodlí domova

„Tyto kurzy pořádáme u nás v Elpidě už delší čas, teď ale máme novinku. Na adrese https://www.faktjokurz.cz/ senioři najdou vše potřebné z pohodlí doma, nebo odkudkoli a kdykoli. K videím jsou napárovné e-learningové aktivity a vše je velmi přehledné. My víme, že senioři mají jinak nastavenou důvěru. Nevěří často veřejnoprávním médiím, ale radši autoritě, která je nablízko. Takže třeba od souseda nebo někoho blízkého dostanou email, kterému věří raději, než aby si informace v něm šli ověřit. Nepřesvědčujeme je o tom, co si mají myslet. Ale snažíme se v nich vypěstovat nadhled a kritické myšlení,“ říká vedoucí centra Elpida Jan Bartoš. Nejdůležitější je podle něj neztrácet důvěru v média a neztrácet optimismus. „Nesmíme dovolit, aby senioři propadli depresi, že svět je špatnej a že reality a pravdy se nemůžou dobrat. To je nejhorší. Jak máš pocit, že se nedobereš skutečnosti, naskakuješ na řetězové maily a dezinformace. Takže ověřovat ano, ale zároveň neztrácet optimismus a radost!“ Uzavírá s přesvědčením v hlase v reportáži Českého rozhlasu Dvojka Honza.

Inspirace, sebevědomí a nová přátelství seniorů. Podpořit aktivity Elpidy je možné skrze Vánoční sbírku

Elpida provozuje dvě vzdělávací a kulturní centra pro seniorybezplatnou telefonickou krizovou Linku seniorů 800 200 007, vydává časopis Vital, na principech sociálního podnikání založila značku Ponožky od babičky, nahrává podcast OLD's COOL, má dámský pěvecký sbor, pořádá výstavy, workshopy a mnohé další osvětové akce ke zlepšení vnímání stáří mladšími generacemi. Její aktivity v následujícím roce je možné podpořit na dárcovské platformě znesnáze21, kde založili sbírku . Děkují každému za vánoční finanční dar, který pomůže zvýšit znalost a kompetenci seniorů, podpoří jejich kreativitu a zdravé sebevědomí, umožní navázat nová přátelství, potlačit samotu a dodat inspiraci pro smysluplnou životní náplň.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz