Hlavní obsah

Práce na černo, proč jsou lidé schopni jít neustále do toho rizika?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Seznam.cz

Minimálně 250 tisíc lidí je zaměstnáno nelegálně a to jsou data z roku 2018 a myslím že ještě dost podhodnocená.

Článek

Tak jak jsem začal úvod článku ano více než 250 tisíc lidí pracuje nelegálně, či takzvaně na podpultové smlouvy.

Aby jsem v tom udělal trošku jasno, na tento problém se poukázalo již před 2 lety když vypukla první covidová mánie. Hospody a restaurace se zavřeli a servírky zůstaly ze dne na den bez příjmů. Důvod byl prostý, podpultové dohody o provedení práce.

Co to je podpultová dohoda ?

Je to sepsaná dohoda o provedení práce pouze bez datumu, když přijde kontrola, pouze se na ní vypíše včerejší datum, jelikož je povinnost smlouvu do 3 dnů nahlásit na úřad práce.

Tento typ smluv není pouze v hospodách a restauracích ale i v zastavárnách různých obchodech a mohl by jsem pokračovat. To že to vláda přehlíží je velice zvláštní. přitom ověřit zda tato osoba tam pracuje delší dobu není zas až takový problém.

Poté je klasická práce na černo, myslíte si že na ni dělají pouze cizinci ? Mýlíte se.

Jelikož jsem z Moravskoslezského kraje uvedu příklady od těchto lidí.

Nejmenovaná firma v Ostravě s tísíci zaměstnanci má ve svých útrobách spoustu malých s.r.o. a tyto firmy z pravidla nemají ani jednoho zaměstnance pouze předávají práci jiným osvč ( Na tento systém spolupráce se spolu podíváme jindy ).

Osvč si najdou „a v Ostravě a okolí to není problém “ tyto lidi kteří jim jsou ochotni riskovat práci na černo a ten důvod?

Nemají co ztratit, když dostanu pokutu stejně ji nezaplatím odpovídá mi jeden.

Jsou zadlužení bez jakékoliv možností. Teď si můžete říct vždyť tady máme oddlužení. Pokud znáte aspoň trošku problematiku oddlužení, vlastně víte že by jste 5 let musel být pracující bezdomovec, jelikož z toho co Vám nechají nezaplatíte ani byt.

Takže to že se práce na černo neřeší a je ČR na obrovských hodnotách je vlastně pouze a jenom chyba vlády a vlád před ní.

Zatím žádné vládě se nepodařilo vyřešit otázky nesmyslně vysokých exekucí z dob předchozích. Dětské exekuce které jsou stále vedeny. Ani výše zůstatku u oddlužení a exekucích.

A také základní věc která v našem školství chybí!

Učit děti finanční gramotnosti a zodpovědnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám