Hlavní obsah
Hry

Across The Obelisk: Nenápadný klenot, který si musíte zahrát

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Paradox Interactive (Jedná se o materiály dostupné v rámci PR sekce)

Tahovek je na herní scéně hromada. Jen málokdy však najdete takovou, která by vás svým způsobem zaujala. Pokud však hledáte silný zážitek, dnes pro vás mám tip, jenž by vám mohl přijít vhod.

Článek

Karty hrají v Across The Obelisk prim

Na mém blogu obvykle najdete především deskové hry plné karet. Roguelite Across The Obelisk se od nich ve své podstatě příliš neliší, protože přichází s myšlenkou tahovky, v níž hrají karty také zásadní roli. Během hraní můžete spatřit více než 500 unikátních kousků, a je vysoce nepravděpodobné, že se vám většina z nich dostane do ruky více než jednou. Pojďme se tedy podívat, oč tu vlastně běží.

Foto: Ondřej Zeman

Každý výlet má v Across The Obelisk něco.

Příběh Across The Obelisk vás vezme do magické říše, která je v problémech. Jediní, kdo jí dokážou pomoci, jsou vaši hrdinové. Přesněji řečeno, čtyřčlenná skupina tvořená vždy válečníkem, zlodějem, mágem a léčitelem. Tento základ nelze měnit, jediné, co můžete ovlivnit, je, jací hrdinové se dané role v průběhu hry ujmou. Na začátku s tím ovšem mnoho nezmůžete, protože nováčky získáváte skrze plnění úkolů na nenáročně vypadající mapě.

Foto: Ondřej Zeman

Většina míst vás v Across The Obelisk dokže slušně potrápit.

Skrze herní svět putuje parta napříč body, které si sami vybíráte. Across The Obelisk jim do cesty staví různé zkoušky, ale primárně pracuje s myšlenkou, že bez boje to zkrátka nejde. Velmi rychle po startu se střetnete s prvními protivníky. Při střetu s nimi ovšem nepoužijete meče, sekery ani ohnivé koule. Namísto těchto zbraní na ně vrhnete karty, které mají stejný efekt, protože prezentují různé formy útoků ovládané zástupci daných tříd.

Foto: Ondřej Zeman

Správně umístěné dlouhodobé poškození také dokáže v Across The Obelisk zabít.

Za válečníka například v případě ofenzivních tužeb vyložíte karty seků. Jednoduchý formát útoku, ale na začátku nemáte moc alternativ. Pokud naopak vsadíte spíše na obranu, není nic lepšího než jednotlivé postavy obohatit štítem a tak jim zvýšit šance na přežití. Každý z hrdinů má něco, všichni ale ve své nabídce mají útočné i obranné dovednosti. Postupem času pak můžete balíček, s nímž operují, formovat.

Foto: Ondřej Zeman

Bitva je dobojována

Zapracovat je možné na jeho základní podobě, ale je tu i prostor k vylepšování karet, jimž je možné přiřadit jednu ze dvou dodatečných schopností. Ty mají ve hře Across The Obelisk vliv na efektivitu či cenu. Nic vám nebrání udělat z již zmíněného seku záležitost s nulovou náročností na jeho realizaci, ale můžete tak přijít o nějaké to poškození, které se vám v pozdějších fázích může hodit. Posílení je možné přiřadit pouze jedno, takže je třeba přemýšlet, jak který kus vylepšíte nebo zda vůbec. Nic totiž není zdarma, a suroviny potřebné k vylepšování můžete při návštěvě města vynaložit k nákupu nových karet nebo posílení dalších hrdinů.

Foto: Ondřej Zeman

Across The Obelisk před hráče staví různé situace.

Správné vynakládání surovin představuje v Across The Obelisk jednu z cest, jak dosáhnout cíle. Šance na absolvování celé mapy je občas minimální, ale zkusit to můžete vždy. Celková náročnost je tu vysoká, takže většinou budete selhávat a vracet se do startovního bodu, kde dostanete k dispozici truhlici s body, která jednorázově posílí postavy hned na začátku. Posílení hrdinové pak nemají problém absolvovat první lokaci, po ní však následují další, žádající si vždy specifické zaměření. Do ledem zaváté krajiny si například ledového mága nevezmete, proto je dobré hrdinu hned od startu stavět na to, že bude zaměřen na magii ohně. A tak je to se vším. Člověk musí v Across The Obelisk stále myslet na to, co bude. Pokud se rozhodne potenciální nebezpečí ignorovat, nakonec to povede pouze k jeho selhání.

Foto: Ondřej Zeman

Občas se vítězství dočká hrdina jako jediný.

Hratelnost Across The Obelisk dokáže překvapit

Přestože Across The Obelisk na první pohled vypadá jako relativně nezajímavá záležitost, realita je diametrálně odlišná. Jedná se o velmi povedenou roguelite tahovku, v níž nikdy nevíte, kdy přijde vaše poslední chvíle. Tvůrci sází na pestrou škálu karet, zajímavé zpracování hrdinů a celkovou zábavnost. V žádném ohledu vyloženě neselhávají.

Pokud tedy máte rádi karetní hry a toužíte po něčem, co si zahrajete napříč platformami, pak může být Across The Obelisk správnou volbou. Sázkou na tuto kartu rozhodně chybu neuděláte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz