Hlavní obsah
Hry

Alone in the Dark je hororovou survival adventurou pro fandy starých časů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: THQ Nordic (PR materiály pro tvůrce obsahu)

Legendární hororový survival z roku 1992 se vrací v novém formátu a především s hvězdnými tvářemi, které mu mají pomoci k úspěchu. Zda stojí za pozornost a na koho cílí, vám poví následující řádky.

Článek

Temné Alone in the Dark představuje milostný dopis kultovním klasikám

Příběh hororové survival adventury Alone in the Dark vás vezme do ústavu Derceto Manor, který je obestřen temným tajemstvím. Emily Hartwoodová chce vědět více o svém strýci, v čemž jí má pomoci soukromý detektiv Edward Carnby. Obě tyto postavy jsou ztvárněny slavnými hollywoodskými herci, díky čemuž je jejich prezentace zpracována na jedničku.

Foto: Ondřej Zeman

Hlavní hrdinové příběhu jsou zpracováni mistrně.

Za koho vyprávění absolvujete si po vzoru starých zástupců tohoto žánru volíte pěkně na startu. Oba vám nabídnou trochu jiný průběh a především hratelnost, protože Emily je křehkou dívkou, zatímco Edward je drsný chlápek, kterého v určitých momentech dohání jeho minulost. Té zkrátka neuteče nakonec nikdo. Musím uznat, že se mi hodně líbí to, jakým způsobem jsou zdejší hrdinové i další postavy vykresleny. Člověk si díky tomu má možnost s každým vytvořit určitý vztah.

Foto: Ondřej Zeman

Některé chvíle jsou dosti temné.

V obou případech se však můžete těšit na to, že budete prozkoumávat koridorové lokace, ve kterých na vás čeká hromada různých útržků informací a předmětů nutných k pokračování. Tenhle komplex totiž představuje místo, kde je vše zavřené a ukryté za rébusy. Ano, z velké části toto dílo stojí na řešení různorodých hádanek, které většinou nejsou příliš náročné. Jediné co vám v nemalém množství případů zabere čas bude hledání dílků, s nimiž je nutné při řešení rébusů pracovat, protože prázdné ruce vám většinou opravdu stačit nebudou.

Foto: Ondřej Zeman

Pistole vám na začátku dobrodružství v Alone in the Dark prospěje.

Samotné lokace jsou v Alone in the Dark navrženy slušně, takže si jejich průzkum budete užívat tolik, jak to jen v hororu jde. Temnota z nich vyloženě čiší, takže klid zažijete opravdu jen ve výjimečných případech, kdy nezakopnete o některý ze scriptů. Ty podle mého nejsou zpracovány moc kvalitně. Některé jsou vyloženě zvláštní. Kupříkladu v knihovničce vaše postava pohybem shodí část knih, když však chcete, aby spadl i zbytek, už to bohužel nejde. A takových detailů není v Alone in the Dark úplně málo.

Foto: Ondřej Zeman

V Alone in the Dark hlavolamy neschází.

Vašim jediným nepřítelem tu nejsou pouze nevýrazně nascriptované momenty a stíny minulosti, ale primárně monstra. Ano, je to tak. V temné usedlosti na vás vedle hromady hádanek čekají také děsivě vyhlížející noční můry, které vám půjdou po krku ve snaze zastavit vaši cestu za pravdou. Nepřátelé jsou to dosti brutální, takže střety s nimi vždy stojí za to. Naštěstí jak Edward, tak i Emily mají schopnost se jim postavit se zbraní v ruce, díky čemuž se můžete těšit na to, že se s vašimi obludnými oponenty budete schopni vypořádat.

Foto: Ondřej Zeman

Zámek hrdiny v Alone in the Dark nezastaví.

Nesmí se vám ale dostat příliš na kobylku, protože pak nejednou nastává fáze spojená s QTE, v jejímž rámci musíte zběsile mačkat určité tlačítko ve snaze se vyprostit z obětí vašeho soka. Osobně nejsem velkým fanouškem této mechaniky, takže kdyby zde nebyla, vůbec bych se na autory nezlobil. Špatné by taktéž nebylo, kdyby jejich výtvor byl lépe optimalizován, protože ne vždy jede Alone in the Dark plynule. Samotné vizuální zpracování pak není nikterak skvostné, takže propady fps jsou jen těžko pochopitelné.

Foto: Ondřej Zeman

QTE nepatří mezi mé oblíbené herní mechaniky.

Alone in the Dark je staromilskou adventurou

Žánr hororových survival adventur se vydal v současnosti novými směry, které se často odklání od toho, co znáte z minulosti. Alone in the Dark patří do škatulky kousků, pro něž je dost zásadní oslovit starší hráče, což v praxi znamená, že hratelnostně hodně připomíná tituly z minulých dekád. Máme tu dva hratelné hrdiny, zajímavý dosti temný příběh, hutnou atmosféru a slušně navržené lokace.

Problém však zaznamenávám v tom, že fungování některých prvků není úplně odladěné, třeba naskriptované pasáže by mohly být navrženy lépe, stejně tak bych se nezlobil za úplnou absenci QTE (quick time event) nebo lepší odladění pohyblivosti postav, která je podle mého názoru dosti toporná. Celek zkrátka budí dojem starých časů, jak v tom dobrém tak i špatném. Pokud patříte mezi fandy žánru a tak nějako toužíte po tom zažít něco podobného co v minulosti, Alone in the Dark vám dá možnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz