Hlavní obsah
Hry

BANG! Kostková hra: Akční zábava, kterou bude milovat celá vaše rodina

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Máte rádi karetní hru Bang!, ale už máte dost karet? Tak tu pro vás dnes mám stejnojmennou alternativu, která však namísto s kartami pracuje s formátem kostek. Zda stojí za to, vám poví následující řádky.

Článek

Bang! Kostková hra vám nabídne stejné cíle, avšak jiný princip

Karetní hra Bang! je legendou na poli deskových her, pro ty jimž příliš nesedí mít ruce plné karet však společnost Albi nabízí alternativu v podobě kousku, ve kterém hrají prim kostky. Bang! Kostková hra stojí vlastně na stejné myšlence jako kultovní karetka. Máme tu tím pádem šerifa, jeho pomocníka, bandity a také odpadlíka. Každý tak nějak logicky disponuje svým úkolem.

Foto: Ondřej Zeman

Bang Kostková hra si díky jeho velikosti zahrajete prakticky kdekoliv.

Počet hráčů: 3 - 8

Herní doba: 15 minut

Věk: 8+

Šerif musí především přežít a eliminovat všechny bandity a odpadlíka jdoucího po jeho místě. Pomocník je jeho štítem proti kulkám, zatímco bandité chtějí zabít jak tyhle dva, tak i odpadlíka, který představuje problém pro všechny, protože jeho hlavním cílem v Bang! Kostková hra není nic menšího než přežít do konce hry a vzít si z chladnoucího těla šerifa jeho hvězdu. Jediný, jehož role je od počátku jasná, je šerif, zatímco zbytek osazenstva se nenápadně snaží realizovat své cíle.

Foto: Ondřej Zeman

Životů je v Bang Kostková hra hromada.

Každý z hráčů má pak v Bang! Kostková hra svou vlastní postavu. V nabídce máte všechny tradiční hrdiny z karetní hry Bang!, takže se můžete těšit na Rose Doolan, Willyho The Kida, Kita Karlsona, nebo El Gringa. Každý z hrdinů má stejně jako karetní verzi hry nějakou tu specialitku, s níž operuje. Willy kupříkladu potřebuje menší kostek na střelbu z kulometu, zatímco Paul Regret je schopen střelbu z kulometu ignorovat a tím si leckdy zachránit život. Paleta schopností je vskutku rozsáhlá, takže člověk má na výběr zajímavé alternativy.

Foto: Ondřej Zeman

Willy to v Bang Kostková hra opět dokáže roztočit.

Jakmile si vyberete, za koho partii v Bang! Kostková hra absolvujete, můžete se dát do hraní. Ve svému tahu hodíte vždy pěti kostkami. Když vám hozené kostky nesedí nic vám nebrání si ještě dvakrát přehodit. Kolika kostkami hodíte je na vás. Ve třetím tahu pak můžete hodit i už odloženými kostkami. Jakmile ale dojde na něj už musíte vyhodnotit výsledky. V případě šípů pak vyhodnocujete hod ihned tím, že si k sobě vezmete šíp. Kostkou je však možné opět házet jestliže chcete přehodit. Je tu ovšem jeden moment, kdy přehodit znovu už nelze a ten nastává, když se na kostkách objeví dynamit.

Foto: Ondřej Zeman

Oblíbené role tu neschází.

Asi vás nepřekvapí, že pokud jde o kostky, mají na sobě celkem šest unikátních symbolů, které disponují vždy jasně daným efektem, který vyhodnocujete. Už zmíněný šíp před vás kupříkladu přinese žeton šípu, jakmile jsou žetony šípu vyčerpány přichází v Bang! Kostková hra indiáni, kteří vám vezmou tolik životů, kolik máte u sebe šípů, což je dost nepříjemné. O moc příjemnější není ani dynamit, protože jakmile se vám do rukou dostanou tři vaše kolo končí za zvuku exploze avšak, zbývající kostky ještě máte možnost vyhodnotit.

Foto: Ondřej Zeman

Vybrat si postavu není snadné.

Jestliže se na kostkách v Bang! Kostková hra objeví jednička či dvojka vede to ke střelbě, jejíž dosah je definován číslem, takže čím vyšší je, tím dále dostřelíte. Pivem tak nějak tradičně regenerujete životy. Kulomet si žádá hození tří kostek kulometu, jakmile se vám to povede vezmete jeden život každému, a navíc ze sebe odstraníte šípy, což vám může značně pomoci v následujících chvílích. Každý z hráčů má určitý počet životů, nikdo však nepřekypuje zdravím, takže smrt přichází občas záhy.

Foto: Ondřej Zeman

Kostky jsou vrženy

Samotná partie může v Bang! Kostková hra skočit různými způsoby. Jedním z těch pozitivních je vítězství šerifa, jemuž se podaří eliminovat bandity i odpadlíka. Bandité musí zabít pouze šerifa, což není náročný úkolů. Nejnáročnější to má bandita, který se musí vypořádat se všemi. Pomocník to také nemá snadné, protože šerif mu nemusí věřit a nejednou ho je schopen sám zabít.

Foto: Ondřej Zeman

Insert není v Bang Kostková hra špatný

Sázkou na Bang! Kostková hra rozhodně chybu neuděláte

Aktuálně mám za sebou několik desítek partií v titulu Bang! Kostková hra a musím uznat, že se jedná o brilantní záležitost, která maximálně využívá potenciál kostek a základní myšlenky hry Bang!. V praxi to znamená, že dostanete velmi rychlou záležitost, s jejíž pomocí se vydáte na Divoký západ, kde na vás čekají bandité, šerif ale také nepředvídatelný odpadlík. Škála postav je zajímavá a formát kostek též. Osobně nemám moc co vytknout.

Bang! Kostková hra patří přesně mezi ten typ her, které chcete mít ve svém deskovém kroužku či skříni čekající na to, až přijde nenáročná návštěva. Za sebe bych řekl, že je to super záležitost, která dokáže zaujmout po prvním hodu kostkami, takže pokud hledáte takto laděný titul nebo vám už prostě nesedí karetní varianta, určitě po tomto kusu sáhněte, stojí totiž za to.

Za poskytnutí kopie hry Bang! Kostková hra na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz