Hlavní obsah
Hry

Brutální westernová akce Blood West je jedním z videoherních překvapení minulého roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Se souhlasem HyperStrange

Patříte mezi fandy STALKER: Shadow of Chernobyl? Tak to tu pro vás mám dnes možná recenzi na titul, který by vás mohl svým zpracováním oslovit. Tahle drsná akce totiž rozhodně stojí za pozornost.

Článek

Blood West vás vyšle s koltem mezi zrůdy

Zatímco S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl vzal hráče do Zóny, kde nebyl život žádné peříčko, v tomto případě se vydáte do odlehlé pustiny, kde je přežívání možná ještě větší peklo než v okolí jaderné elektrárny. Nenajdete tu totiž takřka žádné živáčky. Tahle krajina je zkrátka prokletá a vašim úkolem je nalézt netvora, či rovnou netvory, kteří mají tuto kletbu na svědomí. Příběh Blood West je vám po většinu času prezentován dosti tajemně, jeho košatost však není nikterak výrazná. Rozložen je do tří lokalit, kde na vás vždy čeká nějaká ta primární hrozba, a především hromada komparzu.

Foto: Ondřej Zeman

Blood West má zajímavého hlavního hrdinu.

Žánr: Akční adventura

Herní doba: 15 - 20 hodin

Věk: 16+

Přesto, že se nejedná o vyloženě otevřený svět, jsou vám tu nabídnuty relativně rozsáhlé mapy zachycující odlišné podoby Severní Ameriky. Startujete v pouštním městečku, načež vás děj vezme vstříc bažinám, ze kterých se nakonec vydáte do farmářské oblasti, kde však také nebudete mít na růžích ustláno. Design jednotlivých úrovní bych se nebál označit za výborný. Na Blood West je patrné, že jeho tvůrci chtějí dát hráči co největší prostor k tomu, aby hrál po svém, což v praxi znamená, že problémy lze řešit více způsoby. Tomuto faktu je uzpůsoben i vývoj hlavního hrdiny, jehož můžete zaměřit na kontaktní zbraně, kolty, luky nebo házecí hračky.

Foto: Ondřej Zeman

Lovit budete v Blood West různě velká monstra.

Možností je v Blood West opravdu hodně. Jednou jsem si kupříkladu vytvořil pistolníka se sklonem k alkoholu, který ze své lásky k chlastu vyloženě benefitoval. Nejvíce mi však sedl formát tichého válečníka. Pestrá tu není pouze nabídka vývojových alternativ, ale také to, jakou si máte možnost vzít do rukou výstroj. Nemáte tu totiž k dispozici pouze obyčejné zbraně, ale také magické nástroje, které mají vždy nějaký ten dodatečný efekt. Hned na startu si lze kupříkladu od podivného šamana zakoupit éterický luk nespotřebovávající šípy. Namísto nich si ukrajuje kusy vašeho života, což vypadá na první pohled nevinně, ale když si chcete zahrát na Legolase, dost to bolí. Naštěstí pro vás je vždy po ruce nějaké to léčení nebo talismany dodávající vašemu hrdinovi schopnost regenerace.

Foto: Ondřej Zeman

Inventář není v Blood West nikdy dostatečně velký.

Smrt tu není konečnou

Talismany vypadají na první pohled nevinně. Někdo by si dokonce mohl myslet, že jsou tím, co mu pomůže je štěstí, jenže ne vždy vám dají bonusy bez postihu. Často si sebou nesou prokletí, které vám snižuje životy, pohybovou zdatnost, nebo vás jiným způsobem poškozuje. Je třeba si proto ujasnit, co si na sebe vezmete, a co necháte doma v truhle. Váš osobní prostor je dost omezený, ale po pár vylepšeních se dokážete dostat do stavu, kdy si ponesete na zádech zboží pro každou příležitost.

Foto: Ondřej Zeman

Ne vždy vám v Blood West stačí jedna rána.

Příprava na lov netvorů je v Blood West dost důležitá. Každá příšera si totiž může žádat trošku jinou taktiku. Nebo minimálně v určitých případech pouze s koltem, či šípek s nekonečným počtem šípů neuspějete. Obyčejné zombie sice něco vydrží, ale když je zasáhnete do hlavy je většinou po problému, stejně jsou na tom i prokletí pistolníci. Horší to ale máte s korpulentními kanibaly jejichž těla už něco vydrží. Na ty si je nutné vzít brokovnici, protože bez ní jdou k zemi opravdu těžko.

Foto: Ondřej Zeman

Blood West vás někdy pošle do hodně nepříjemných míst.

No a pak jsou tu samozřejmě bossové. S těmi máte problém vždy, tvůrci vám ale dávají možnost si souboj s nimi ulehčit. Hned první boss má kupříkladu pod sebou kořeny, které se dají před začátkem boje mírně osekat, čímž se z opravdu náročné bitvy stane přístupný zážitek. Osobně se mi tento formát zamlouvá. Celek mi pak přijde relativně náročný, protože funguje na formátu, kdy se po smrti vracíte k ohni, s tím, že se určité procento soků oživí. Neměl jsem s tím však problém, protože tento žánr mám upřímně rád.

Foto: Ondřej Zeman

Smrt je něco, s čím se v Blood West budete setkávat často.

Poutavá akce Blood West vás nechá krvácet, ale bude se vám to líbit

Lovení monster byla vždy zábava. Blood West však posouvá koncept, kdy si eliminujete jednoho netvora za druhým na novou úroveň. Díky tomu je vám do rukou dán titul dosti podobný Deus Ex, Dishonored, nebo S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl. Zkrátka hrám, které dávají hráči možnosti, jak je hrát.

Popravdě jsem čekal, že dostanu tradiční FPS, namísto ní mi ale byla dána do rukou bravurní akce. Minimálně za sebe jí považuji za jedno z největších videoherních překvapení tohoto roku. Pro někoho může být problém grafika, když jí však překousnete určitě doporučuji si tuhle hru vyzkoušet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz