Hlavní obsah
Hry

Budovatelská strategie SteamWorld Build kráčí ve stopách svých předchůdců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vývojářské studio The Station - Jakožto tvůrce obsahu mohu využít tyto PR materiály

Hledáte přístupnou strategii, ve které budete budovat své městečko? Tak to právě tento kousek může být tím, po čem toužíte. Stanete se totiž starostou robotické kolonie ve známém univerzu SteamWorld.

Článek

SteamWorld Build startuje vaši cestu v pustině

SteamWorld je značkou, která má už něco za sebou. Jejího zástupce najdete mezi tahovými strategiemi, 2D plošinovkami nebo nyní také v žánru budovatelských strategií. SteamWorld Build z vás udělá starostu těžařské kolonie, kterou však neobývají lidé ale roboti mající také své potřeby a tužby. Obdobně jako u jiných budovatelských kusů i tady máte za úkol postavit fungující celek a s ním následně pracovat. Samotné zpracování vás nechá budovat chatky a na ně navazovat produkční budovy. Co si budeme povídat, nejedná se o žádné velké budovatelské dílo, spíše naopak.

Foto: Ondřej Zeman

SteamWorld Build vás ze startu pošle pouze do prvních pater dolu.

Pochopit jednotlivé mechaniky SteamWorld Build je až překvapivě jednoduché. Na můj vkus možná až příliš. Jakmile pochopíte, jak uspokojit první skupinu obyvatel už se snažíte udělat radost také vyšší společenské třídě. Ta samozřejmě chce o něco více než její kolegové z jednoduchých chatek. V momentu, kdy jsou všichni spokojeni i na této úrovni startuje „bitva“ o uspokojení další části obyvatel, pro níž už není většina věcí dost dobrá. Jedinou cestou, jak naplno uspokojit tuto a do jisté míry také předchozí společenskou třídu je zamířit do podzemí, kde čeká právě to, po čem všichni nejvíc touží.

Foto: Ondřej Zeman

SteamWorld Build vás nechá pracovat i s vodou.

Hlubina byla v sérii SteamWorld odjakživa důležitým místem. A SteamWorld Build v tomto ohledu není žádnou výjimkou. Opět do ní budete posílat hromady robotů ve snaze získat suroviny skryté pod zemí. Zpočátku vám půjde primárně o zlato, po čase ale zatoužíte také po šrotu, odolných kovech, vodě a dalších složkách, které si žádá obyvatelstvo bohatších čtvrtí. Podzemní prostory jsou rozděleny do více pater. Na úplném počátku je průzkum hlubin jednoduchý. Nečeká vás v nich totiž až na občasné sesuvy žádné zásadní nebezpečí. Jak ale postupujete dál musíte se postavit hrůzám čekajícím na samém dně.

Foto: Ondřej Zeman

Velikost pracovních bodů určuje ve SteamWorld Build velikost čet.

Zajímavé v této fázi je, že si další pasáže otevíráte nejednou tak, že musíte aktivovat vrata kontrolující výtah. Jakmile máte hotovo, už vám většinou nic nebrání v tom jít o patro níže a začít opětovně budovat buňky pro těžaře, kteří následně koupou v prostoru a generují tak další políčka, do nichž je možné umístit inženýry. V pozdějších etapách hraní pak dostanete ve SteamWorld Build do rukou také obranná zařízení s jejichž pomocí dokážete své robotické pracanty ochránit před tím, aby je otravovala podzemní fauna. Neschází tu ani specialisté na likvidaci všeho zlého, musíte je však najmout, což není úplně jednoduché. Jakmile se vám to ale povede, máte prakticky vyhráno a nic vám už nebrání sestavit raketu, která vám má pomoci z tohoto temného místa zmizet.

Foto: Ondřej Zeman

Nespokojenost není ve SteamWorld Build obyvatelstvu cizí.

Strategie SteamWorld Build nemá moc čím ohromit

Přišla vám tato recenze příliš krátká? Rád bych napsal více, avšak přijde mi, že komplexita, která je u budovatelských strategií tak potřebná ve SteamWorld Build zcela schází. Tvůrci tu stabilně jezdí pouze po povrchu a prakticky postrádají schopnost zajet trošku do hloubky a dát hráčům řádnou strategii s roboty. Máme tu jednoduchý příběh spojený se snadným budováním. Na tomto díle vlastně není nic vyloženě špatně, nelze ovšem říct, že by to byla pecka, kterou si chcete zahrát. Je to kus orientovaný na fanoušky tohoto vesmíru, kterým zkrátka bude stačit to, že si mohou budovat s robůtky. Jestli mezi ně patříte, klidně po tomto díle sáhněte, v případě, že nikoliv raději se podívejte po jiném výraznějším titulu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz