Hlavní obsah
Hry

Čarodění: Karetní hra plná magie, která vás okouzlí při první partii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Každý z nás chtěl někdy být čarodějnicí. Zde vám tvůrci dají k dispozici celý klan, který musíte co nejvíce rozšířit skrze různé aktivity. Vítězem ovšem může být v tomto zábavném závodu pouze jeden.

Článek

Čarodění vás nechá vytvořit váš čarodějnický klan

Přijímat lidi do týmu není vždy snadné, především najít ty schopné je slušným oříškem. Ve hře Čarodění se dostanete do čela klanu čarodějek. Vaším úkolem je dostat do svých řad co nejvíce nadaných kouzelnic, které svůj talent musí ukázat skrze vaření lektvarů všeho druhu, což je občas dost náročné.

Foto: Ondřej Zeman

Čarodění proti sobě staví různé klany

Počet hráčů: 1–5

Herní doba: 30 minut

Věk: 10+

V rámci svého tahu můžete realizovat vždy pouze jednu ze dvou akcí. Úplně první možností je sběr. V rámci této akce musíte zahrát čarodějku z ruky a vyhodnotit ji. Vynesená čarodějka má na sobě tři symboly prezentující lokace na herní desce. Každý symbol má určité číslo. Tato hodnota označuje, kolik si z daných pozic vezmete surovin. Některé postavy mají rovnoměrně rozdělený objem, avšak jsou tu také hrdinky, které nemají z určitých pozic nic, zatímco jiné jim přinášejí „hromadu“ surovin.

Foto: Ondřej Zeman

Čarodění disponuje pěknými žetony

Sáhnout ovšem nemusíte vyloženě po umístěných materiálech. Akce sběru je v Čarodění spojena také s kartami ležícími vedle plánu. Touto cestou lze získat také nové čarodějky, lektvary, zvířata a nástroje. Celkově to, kolik si toho odnesete, či po čem budete moci sáhnout, určuje už dříve prezentovaná hodnota ukázaná na kartě čarodějky.

Foto: Ondřej Zeman

Co čarodějka to zvířátko.

Akce sběru pak nemusí končit sesbíráním všech předmětů, můžete se pustit ještě do vaření lektvaru. Ten lze uvařit pouze za předpokladu, že máte dostatek surovin, specifický lektvar a aktivní čarodějka ho musí umět. Dost náročné, co? Když ale uspějete, kandidátka na členku vašeho čarodějného klanu se stane jeho součástí. Stejně tak si k sobě vezmete i jí vytvořený lektvar. Tato čarodějka je hotová, tím pádem už ji nelze použít k akci sběru.

Foto: Ondřej Zeman

Každý lektvar si v Čarodění žádá jiné suroviny.

K dispozici máte čarodějky různých barev a specializací. Vedle adeptek však máte také novicky, které sice dokáží sbírat, ale lektvar s nimi neuvaříte. Dost vám realizaci varu usnadní nástroje. Když je použijete k uvaření určitého lektvaru, automaticky se stane součástí vašeho klanu, díky čemuž si zjednodušíte vaření dalšího lektvaru. Čím více nástrojů se vám v Čarodění dostane do rukou, tím lépe pro vás.

Foto: Ondřej Zeman

K vaření jsou třeba různé nástroje.

Pokud se vám náhodou stane, že je lektvar příliš náročný nebo zkrátka nemáte danou surovinu, nevadí. Vždy máte možnost nahradit jednu surovinu párem patřícím do jiné kategorie a tak si vypomoci. Jakmile máte navařeno a nechcete nebo nemůžete hrát dále, je na čase sáhnout po akci odpočinek. Poté, co ji zahrajete, vezmete si do ruky všechny zahrané čarodějky a získáte z herního plánu dvě suroviny. Jak už bylo řečeno výše, novicky nejsou schopny realizovat lektvary, takže se v této etapě v Čarodění vždy vrátí do ruky.

Foto: Ondřej Zeman

Každý klan má v Čaroděni jinou vůdkyni.

Během hraní můžete lektvary řadit tak, jak se vám zlíbí, jsou tu však také žetony cílů, které definují podmínky, jež je nutné splnit, abyste je získali. Někdy cíle vyžadují vytvoření určitého počtu specifických lektvarů. Jindy zase chtějí, aby hráč získal specifický objem čarodějek nebo splnil jinou podmínku. Když se vám povede úkol splnit, okamžitě získáte žeton do ruky, což znamená automaticky body navíc.

Foto: Ondřej Zeman

Zvířata je doporučena do Čarodění zakomponovat až později.

Hra pak v Čarodění končí v momentu, kdy je získán předposlední žeton nebo když dojde balíček. Jakmile jedna ze situací nastane, je tu závěrečné bodování, v jehož rámci pracujete celkem s šesti body, které vyhodnocujete včetně zvířat. Ta představují dodatečný prvek, jenž je možné získat namísto čarodějnice utracením určité suroviny. Při získání dostatečného množství zvířátek si pak můžete přijít na slušný objem bodů, takže je rozhodně není dobré ignorovat. Čarodění si lze vychutnat i v solové variantě, která není o nic horší než varianta pro více hráčů.

Foto: Ondřej Zeman

Čarodění má povedený insert.

Nenápadné Čarodění překvapí

Jestli jsem letos měl tituly, na které jsem úplně nesázel, byla mezi nimi bezpochyby také karetka Čarodění. Co si budeme povídat, vypadala pěkně, avšak vizuálně mi úplně nesedla. Nyní vím, že můj úsudek byl chybný. Jedná se totiž o velmi povedenou záležitost, která velmi dobře pracuje s myšlenkou čarodějek, lektvarů a celkově práce se surovinami a kartami. Základní hratelnost je přístupná, a navíc si lze partii ozvláštnit za pomoci zvířátek.

Foto: Ondřej Zeman

Čarodění

Pokud hledáte zajímavou karetní hru, ve které nechybí práce se surovinami a plnění různých úkolů za pomoci karet, je Čarodění jasnou volbou. Vlastně i když nehledáte, protože právě tento kousek se může stát startovním titulem, s jehož pomocí do tohoto žánru naskočíte. Hraní jsem si v tomto případě užil více než u jiných děl, takže nemám problém tento kousek doporučit.

Za poskytnutí kopie hry Čarodění na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz