Hlavní obsah

Catan Energie - Ekologická evoluce legendárního deskového bestselleru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Zažijte Catan v novém, ekologickém kabátu! Budujte zelenou společnost, čelte znečištění a bojujte s inspektorem, který ohrožuje vaše zisky. Inovativní herní mechaniky vás donutí strategicky přemýšlet!

Článek

Catan Energie je legenda v novém formátu

Už vás omrzel klasický Catan i většina jeho nových variací? Pak pro vás máme ekologickou alternativu, ve které odstartujete práci na vybudování ekologické společnosti s jasnou budoucností. Každý hráč si na začátku hry před sebe postaví desku, na které jsou umístěny žetony vesnic, měst, silnic a také zelených a hnědých elektráren. Herní mapa je opět tvořena dobře známým půdorysem, na němž budete realizovat své cíle. V prvním kole umisťujete vesnice, ve druhém přijdou na řadu i města. Tentokrát vaším pomyslným ohrožením nejsou zloději, ale inspektor, který startuje v poušti. Když se přesune do nějaké lokality, dočasně zlikviduje její výnos a bere tomu, kdo má v daném prostoru sídlo, kartu a předá ji tomu, kdo jej přesunul.

Foto: Ondřej Zeman

Catan Energie má jedinečnou herní plochu.

Počet hráčů: 3-4

Herní doba: 90+ minut

Věk: 12+

Průběh každého tahu má zhruba tuto podobu. Hráč nejdříve vytáhne ze sáčku počet žetonů událostí odpovídající tomu, jak velké je znečištění. Čím větší, tím více žetonů ze sáčku vezme. Díky těmto žetonům můžete zdarma budovat uhelné elektrárny, čelit katastrofám nebo znečišťovat ovzduší. Kromě převážně negativních událostí se vyskytují i pozitivní, jako jsou konference o klimatu, státní podpora nebo udržitelná produkce, která hráči s největším počtem zelených elektráren poskytne surovinu nebo kartu výzkumu podle jeho volby. Realizace těchto momentů ale nastává až po vytažení konkrétního žetonu události. Některé uskutečníte snáze, zatímco jiné vám Catan Energie téměř neumožní realizovat.

Foto: Ondřej Zeman

Každý z hráčů má v Catan Energie svou herní desku.

Počet žetonů je v Catan Energie nutné sledovat, protože pokud se sáček vyprázdní, hra končí předčasně. Tomu lze předejít pouze stavbou zelených elektráren. Je však třeba říct, že vliv událostí na průběh hry je značný. Někdy bude životní prostředí natolik poškozené, že vesnice, města nebo dokonce celá pole nebudou schopna produkovat suroviny, což je v takové hře, kde záleží právě na produkci, velký problém. Naštěstí lze škody odstranit. Jedním ze způsobů, jak je „vyčistit“, je hození konkrétního čísla, které sice nepřinese suroviny, ale bod je znovu připraven produkovat. Další alternativou je využití žetonů energie nebo karet Ochrana životního prostředí.

Foto: Ondřej Zeman

Catan Energie vám poskytne i suroviny.

Poté, co vyhodnotíte žetony a zjistíte, jak na tom planeta je, následuje druhá fáze, během níž získáváte suroviny. Na jejím začátku hodíte kostkami a sečtete jejich hodnoty. Města ležící na hodnotě, která padla, vygenerují kartu výzkumu a jednu surovinu daného druhu. Vesnice generují pouze materiály. Karty surovin i výzkumu se v Catan Energie počítají do celkového počtu karet, které můžete mít v ruce. Suroviny generují také elektrárny. Když padne sedmička, přichází inspektor, který hráčům s více než sedmi kartami vezme polovinu z celkového počtu.

Foto: Ondřej Zeman

Catan Energie má specifické suroviny.

Jakmile máte v této fázi hotovo, přichází třetí fáze. V té můžete vykonat tři různé akce: obchodovat s ostatními hráči, herním bankem nebo v přístavech, kde jsou výhodnější kurzy. Po skončení obchodování přichází na řadu budování. Stavba měst, vesnic nebo hnědých elektráren zvyšuje znečištění, které se projeví po vynaložení surovin. Stavbou již zmíněných zelených elektráren naopak znečištění snižujete a tím i frekvenci tahání událostí. Dále můžete budovat cesty, které propojujete s městy a vesnicemi. Osídlení jsou zároveň místy, kam umisťujete elektrárny, jejichž počet závisí na velikosti sídla.

Foto: Ondřej Zeman

Catan Energie vám dá do rukou města i vesnice.

V této fázi si můžete také koupit skladiště, karty surovin nebo akční karty, které vám umožní stavět silnice nebo pořádat dotační programy. Hra končí ve chvíli, kdy někdo dosáhne 10 vítězných bodů, nebo když v sáčku nezůstanou žádné žetony událostí. Poté vyhodnotíte, jak si kdo vedl. Pokud v Catan Energie nikdo nemá více zelených elektráren než hnědých, prohrávají všichni, což může být nepříjemný konec, ale i ten může nastat.

Foto: Ondřej Zeman

Catan Energie disponuje insertem.

Ekologické téma je v Catan Energie silné

Jak napovídá název, Catan Energie se soustředí na energie a s nimi spojené klima a řešení globálního oteplování. Hráči zde čelí výzvám podobným těm z minulých verzí Catanu, avšak s inovacemi, které je nutí přemýšlet nejen o své strategii, ale i o důsledcích svých rozhodnutí pro životní prostředí. Celkově hra v tomto formátu funguje velmi dobře.

Foto: Ondřej Zeman

Catan Energie

Catan Energie je určen pro fanoušky Catanu, kterým nabídne několik novinek v dobře známém formátu. Pokud však doma Catan nemáte a ekologické téma vám není blízké, možná byste měli sáhnout po jiném dílu, protože orientace této hry je zřejmá a nemusí vyhovovat každému.

Za poskytnutí kopie hry Catan Energie na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz