Hlavní obsah
Hry

Chňapíci: Hravá desková hra plná akce a výzev pro každou příležitost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Chňapíci je originální desková hra od tvůrců Výbušných koťátek, která přináší zábavu, akci a výzvy pro děti i dospělé. Hráči plní úkoly, hází figurkami a soutěží o vítězství.

Článek

Bez jisté míry mrštnosti se během partie hry Chňapíci neobejdete

„Vybíjená“ prezentovaná skrze Zombie Burrito vám úplně nesedí, avšak i tak chcete nějakou originální hru pro své děti? Pak tu pro vás mám alternativu v podobě Chňapíků, což je další deskovka od tvůrců Výbušných koťátek. Jak napovídá samotný název, hlavními hrdiny této záležitosti jsou Chňapíci, což je čtveřice velmi specifických figurek, s nimiž v rámci hraní pracujete. Ujmout se můžete Duhozvracečíčky, Lajdákcoura, Černodírky nebo Snídočky. Jednotlivá zvířátka se od sebe neliší pouze vizuálním zpracováním, které je výborné, ale také kartami.

Foto: Ondřej Zeman

Chňapíci moc místa nezaberou.

Počet hráčů: 2–4

Herní doba: 10 minut

Věk: 8+

Tahle unikátní párty hra totiž, podobně jako Tas svůj meč a neuteč!, pracuje s kartami, které mají přímý vliv na to, jakým směrem se ubírá celá partie. Chňapíci mají k dispozici vždy 12 unikátních karet, z nichž si každý vezme čtyři kousky, načež zbytek umístí do společného dobíracího balíčku. Všichni mají díky tomu možnost řádně optimalizovat podobu toho, s jakými kartami budou hrát a jaké nabídnou dlouhodobě k dispozici dalším přítomným. Sami tvůrci doporučují, aby měli hráči kombinaci různých náročností, protože jen tak dokáží pomoci sobě a následně uškodit těm, nad nimiž chtějí vyhrát.

Foto: Ondřej Zeman

Chňapíci osloví i svým vizuálem.

Karty tu vlastně určují to, co musíte se svou postavičkou dělat. Dá se říci, že Chňapík nahrazuje meč. Budete s ním tím pádem házet ve vzduchu, plácat se přitom po hlavě nebo stát na jedné noze, zatímco postavička poletí vzduchem. Možností je opravdu hodně a některé jsou méně tradiční než jiné. Karty jsou totiž ve hře Chňapíci rozděleny do tří kategorií. V bronzové najdete opravdu jednoduché úkoly, třeba budete muset při hodu vykřiknout jméno jiného hráče. Stříbrné kousky postaví před hráče daleko větší výzvu, což ukazuje třeba úkol patřící Duhozvracečíčce, který vás nutí prohodit postavičku mezi nohama. Jinde zase musíte po vyhození ukázat na všechny hráče v místnosti, což je při maximálním počtu hrajících hodně náročné.

Foto: Ondřej Zeman

Co Chňapík, to unikátní karty.

Ultimátní formu výzvy však představují až zlaté karty. Ty vás totiž pošlou i s vaší postavičkou na zem, nebo vás přinutí vyprávět, co aktivně děláte, zatímco si Chňapík bude klestit cestu vzduchem. Alternativ je opravdu hodně, takže Chňapíci hráče po většinu času nenudí. Kouzlo této hry tkví v tom, že nevyhodnocujete během hodu pouze jednu kartu. To by zřejmě byla nuda. Namísto toho musíte vyhodnotit všechny karty akcí, které před vámi leží, což může být dost nepříjemné, protože se klidně může stát, že všichni budou nakládat karty pouze vám. Když během svého prvního hodu uspějete, můžete dát dvě karty před libovolného hráče. Pokud naopak selžete, musíte odhodit jednu nebo více karet na odhazovací balíček.

Foto: Ondřej Zeman

Náročnost karet je různá.

Jakmile je váš tah u konce, můžete si dobrat další karty za předpokladu, že nemáte v ruce dostatek karet. Minimálně je nutné mít tři kousky. Samotné chytání je postaveno primárně na tom, aby člověk splnil požadavky dané kartami. Můžete se tím pádem pohybovat po místnosti, lehat si, skákat nebo stát na jedné noze. Primární však je splnit úkoly, které jsou vám dány, protože to je oč tu běží. Když vám náhodou v rámci skupiny nesedí, jak určitý hráč provádí úkon, můžete jeho pokus prohlásit za neplatný.

Foto: Ondřej Zeman

Každý má ve hře Chňapíci nějakou tu specialitku

Celkem má pokusy tři, takže příště může aktivitu provést lépe. Cílem je, aby měl hráč při partii Chňapíci před sebou pět a více karet lícem vzhůru. Když se mu to povede, vyhrál.

Foto: Ondřej Zeman

Chňapíci vám v krabici drží.

Chňapíci je pro fandy Tas svůj meč a neuteč! jasnou volbou

Když jsem nedávno hrál unikátní hru Tas svůj meč a neuteč!, byl jsem z ní nadšen především kvůli formátu, na jakém stojí. Stejně mě oslnila i osobitá novinka Chňapíci, ve které nehraje primární roli meč, nýbrž partička cvalíků, jimiž člověk hází ve jménu plnění úkolů na kartách. Náročnost hodů si určujete sami, avšak vliv na ni mají také ti, kteří hrají s vámi. Každá partie kvůli tomu zabere něco okolo 10–15 minut.

Foto: Ondřej Zeman

Chňapíci

Chňapíci jsou tedy záležitostí pro takřka každou příležitost a především pro jakoukoliv hráčskou skupinu, která touží po tom se bavit. Patříte mezi tuto sortu hráčů a líbí se vám třeba Tas svůj meč a neuteč!? Pak je tahle záležitost pro vás jasnou volbou. Osobně jsem si její hraní hodně užil, takže doporučuji.

Za poskytnutí recenzentské kopie hry Chňapíci na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Asmodee Czech Republic.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz