Hlavní obsah
Hry

Chytlavá dětská hra Děsivá příšerka vás nechá vytvořit vlastní strašidlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Máte doma kreativní děti, které rády kreslí obrázky monster? Tak v tomto kousku dostanou příležitost si vytvořit vlastního netvora schopného zavítat v nočních hodinách do jejich pokoje.

Článek

Podobu svého subjektu v Děsivá příšerka formujete kostkami

Příšerky s.r.o. z roku 2001 jsou filmem, na nejeden dospělák s láskou vzpomíná. Animák totiž krásně prezentoval to, že monstra vlastně nejsou zlá, ale zkrátka dělají svou práci, jíž je strašení dětí. Jak snímek navíc ukázal tvorové z jiných sfér mohou mít rozličné podoby, které nemusí vždy vyloženě děsit. V deskové hře Děsivá příšerka si máte možnost vytvořit svou obludu. Jedná se totiž o kousek sázející na kreativitu zúčastněných hráčů, kvůli čemuž je pravděpodobně tak nízko věková hranice. Do hraní je možné zapojit už pětileté chlapce a děvčata.

Počet hráčů: 2–4

Herní doba: 15–20 minut

Věk: 5+

Základním prvkem hratelnosti jsou v titulu Děsivá příšerka kostky, na kterých je možné nalézt celkem šest unikátních symbolů, s nimiž následně pracujete. Na samém startu hry jeden z hráčů hodí kostkami, načež si vybere jednu kostku a nechá si z dostupných kusů vybírat popořadě další hrající. Co vše můžete na kostkách nalézt? V nabídce jsou ruce, nohy, oči, zuby, rohy a ve výsledku také doplňky. Ano, poslední položka zní trošku zvláštně, ale řekněte, kdo by nechtěl nakreslit svému tvorovy na záda líbivou lebku, či oštěp s nějakou tou specifickou výzdobou? Někdo se vždy najde. Na hráčích vždy je zvolit si kostku a zaškrtnout na svém papíře specifické poličko tělesných částí a následně se pustit do kreslení části, kterou vám dává smysl zakomponovat do svého tvora.

Foto: Ondřej Zeman

Děsivá příšerka před hráče staví obsah, který vytáhnete kdekoliv.

Jednotlivé kusy vytrhávacího bloku vám nabízí možnost si vytvořit vlastní základ nebo specifická tělíčka, na něž je možné následně nalepit leccos. Tedy nakreslit. Každý váš výtvor tím pádem bude unikátní. Specifičnost nezajistíte pouze výběrem těla, ale též tak, že si během svého hraní vsadíte na odlišné části těla než v kole předchozím. Stvořit tak můžete mnohaokou žížalu s tesáky a jednou nožičkou, děs vyvolávající krystal s bezpočtem končetin, nebo obláček ověšený vynálezy zkázy. Kreativitě se v této hře opravdu meze nekladou, což se mi hraní Děsivá příšerka hodně zamlouvalo. Po zakreslení nové končetiny si její přidání označíte na svém papíru.

Foto: Ondřej Zeman

Děsivá příšerka vám dává na výběr, zda chcete čistý list, nebo raději přednastavený tvar.

Žetony příšer je třeba vybírat obezřetně

Jakmile si zaškrtnete určitý počet políček u dané končetiny, máte možnost si sáhnout po žetonu určité velikosti. Když nechcete moc kreslit, tak vám stačí dvě políčka. Maximální hodnota je pak na pátém bodu. Jakmile máte splněno můžete sáhnout po políčku co má rozměr dva, tři nebo pět čtverečků spojených do jednoho celku. Je však třeba pracovat s tím, že když sáhnete po některém z žetonů automaticky si tak uzavřete cestu k dalším kusům dané části těla. V případě, že sáhnete po dvojkovém oku, už do svého netvora v Děsivá příšerka žádné další části nedáte. Nemůžete po nich ani nadále sahat, takže musíte po hodu už brát pouze jiné „součástky“ nebo si vzít žeton pozadí.

Foto: Ondřej Zeman

Děti dokáží tvořit zajímavé příšerky.

Žetony pozadí nabízející různé estetické prvky, které zakreslujete za vašeho tvora. Jak žetony pozadí, tak i kusy těla ukládáte do svého sloupečku. Hráči se tu v rámci kola vždy střídají, načež na jeho konci dostane další hrající žeton prvního hráče. Hra končí v momentu, kdy někdo z vás dosáhne, nebo lépe řečeno přesáhne maximální hodnotu, a tak vytvoří tvora s maximální hodnotou děsivosti. Cest k tomuto cíli je hodně. Dost ale záleží na tom, jak jste schopni pracovat s možnostmi těla vašeho tvora. Když si kupříkladu v Děsivá příšerka necháte otevřený dostatek cest, je pravděpodobnost na vítězství vyšší. Snižuje se naopak v momentu, kdy budete sahat po dvojkových kusech. Ty vám totiž ani při maximálním počtu nezajistí výhru. Navíc si takto zredukujete počet možností v rámci kostek, což v praxi znamená, že se sníží šance na získání určitých dílků.

Foto: Ondřej Zeman

Někdy své příšerce můžete vytvořit i pěkné pozadí.

Kreslení monster nechá v Děsivá příšerka ožít vaši představivost

Po několika partiích hry Děsivá příšerka musím říct, že se jedná o velmi příjemné překvapení. Kreslení tvorů je zábavnou záležitostí, která není díky prvku kostek nikdy stejná. U hráčů pěstuje nejen kreativitu, ale také to, jak moc jsou schopni pracovat s potenciálem budoucích kroků. Jediným faktorem, který může být pro mladší hráče překážkou jsou minimálně v mých očích různě očíslované kusy těl a především skutečnost, že musíte trošku přemýšlet nad uzavíráním cest k jednotlivým částem zrůdných tělíček. Na to jsou ale ve hře rodiče, kteří mohou dětem tuto překážku pomoci zdolat.

Za poskytnutí kopie hry Děsivá příšerka děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz