Hlavní obsah
Hry

Chytrá karetní hra 6 bere! ani po 30 letech stále neztratila své kouzlo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Legendární hra 6 bere! obdržela k třiceti letům své existence speciální edici, která ve svých útrobách nenabízí pouze základní hru, ale také pár vylepšení. Zda stojí za to vám poví následující řádky.

Článek

V 6 bere! 30 let maximálně pracujete s obdrženými kartami

Karetní hra 6 bere! 30 let stojí na jednoduchých principech. V úvodu partie dáte každému hráči deset karet, což není úplně malý počet. Z prvních čtyř karet, které vám v balíčku zbyly následně vytvoříte v základní verzi této hry celkem čtyř řady. Co je vašim úkolem? Vykládat karty z vašeho balíčku, a jak napovídá samotný název, v momentu, kdy dojde na vyložení šesté karty v rámci řady dostanete celou hromádku, což je dosti nepříjemné. Hlavní snahou každého hráče je tedy vykládat tak, aby se potenciál, že si vezmete řadu vy snížil na úplné minimum.

Foto: Ondřej Zeman

6 bere! si zahrajete prakticky kdekoliv.

Počet hráčů: 1 - 10

Herní doba: 45 minut

Věk: 8+

Karty se v 6 bere! 30 let vykládají tak, že je všichni v jediný moment vyložíte tak, aby nebylo viditelné číslo. Jakmile karty leží obrátíte karty. Ten, kdo má nižší hodnotu, přikládá jako první. Karty samotné pak přikládáte vzestupně, takže když je řada tvořena jedničkou a dvojkou nic vám nebrání vzít kartu s třicítkou a hodit jí do dané řady. Není to však nutné, protože další alternativou je přiložení do jakékoliv řady, která je číselně nižší. Tedy abych byl přesný hledáte vždy nejmenší rozdíl, takže přestože první zmíněná kombinace je realizovatelná, rozhodně to není možnost, když máte alternativu s hodnotou, která je vámi přidávanému číslu bližší.

Foto: Ondřej Zeman

Řady se pomaličku plní.

Jednoduché co? Jakmile máte v rámci tahu hotovo, následuje další a tak dále až do momentu, kdy se ještě ve vašich rukou nachází nějaké karty. Samozřejmě, že během hraní 6 bere! 30 let může nastat situace, že se vám do ruky dostane menší karta, než jaké jsou hodnoty nabízené v rámci tabulky, což je trochu problém. Nejedná se však o nic, co by se nedalo rozlousknout. Kartu totiž můžete vyměnit s kouskem za jednu z už položených řad. Vaší prioritou je tudíž to, aby řada byla co nejmenší, protože karty z ní jsou pro vás penalizačními body, jež fakt do ruky nechcete.

Foto: Ondřej Zeman

Některé karty v 6 bere do ruky opravdu nechcete.

Takto získané karty už opět do partie v 6 bere! nepřidáváte. Zůstávají vám v ruce a následně je vyhodnocujete na konci hry. Největší katastrofou je pak samozřejmě moment, kdy vám někdo do ruky nacpe celou řadu, kterou si automaticky berete v momentu, kdy je v řadě pět karet a na vás je přidat šestý kus. Taková situace může nastat náhodně, avšak protihráči vás do ní mohou vmanipulovat tak, že správně odhadnou hodnoty karet anebo zkrátka zariskují a podaří se jim do řady vměstnat pátou kartu dříve nežli vám. Jakmile všichni vyčerpají své karty přichází čas spočítat si mínusové body. Jakmile má jeden hráč 66 trestných bodů hra je v základní verzi 6 bere! u konce.

Foto: Ondřej Zeman

Speciální karty jsou hodně zajímavé.

Tak to by byla základní verze, jenže po 30 letech existence samozřejmě vznikly také fanouškovské formáty, které si lze zahrát. Tedy abych byl přesný jedná se o zcela nové karty, které zásadním způsobem formují podobu hratelnosti, a tak fakticky přinášejí čerství vítr do hry, jíž se za normálních okolností relativně rychle nabažíte. Jednou z oblíbených novinek je varianta Sudá / Lichá, která vás nechá do řádku dávat pouze sudé nebo liché karty. Další zajímavou verzí je Do kopce a z kopce, která vás nechá dávat do řady pouze karty nižší hodnoty. V nabídce pak neschází ani kooperativní varianta, jíž můžete hrát i v jednom hráči, což je ideální volba pro samotáře.

Foto: Ondřej Zeman

6 bere! si nosíte v pěkné krabičce.

Ani po 30 letech neztratilo 6 bere! nic na své kráse

Nová edice 6 bere! ke 30 letům existence mě velmi příjemně překvapila. Nabídla mi totiž pro některá hráče prakticky neznámou karetní hru schopnou mě ihned pohltit svou jednoduchostí a tempem, jakým jí hrajete. Svěžím vánkem jsou pak po několika partiích speciální karty, s jejichž pomocí si můžete hratelnost obohatit o další zajímavé možnosti.

Pro ty z vás, kteří hledají zajímavou osvědčenou karetní hru je 6 bere! 30 let takřka jistou volbou, která během třiceti let své existence ukázala, že některé tituly nestárnou. Přístupná je navíc cenovka, což je třeba ocenit.

Za poskytnutí kopie hry 6 bere! 30 let na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz