Hlavní obsah
Hry

Chytrá karetní hra Mozkožrout je napínavým duelem plným zmutovaných monster

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

V této hře se jakožto velitel rozličných příšer s diametrálně odlišnými schopnostmi vydáte na bojiště. Vašim cílem bude výpady eliminovat nepřátelského vůdce dříve, než on rozdrtí vás. Jednoduché, že?

Článek

Mozkožrout si vás žádá za svého vojevůdce

Duelová karetní hra Mozkožrout stojí na myšlence toho, že se stanete jedním z vyvolených, jemuž je umožněno do dynamických karetních bitev vést armády pestré škály příšer. Vašim úkolem tu není pouze eliminace nepřátelských vojů, ale primárně likvidace konkurenčního mozkožrouta. Zápletka to není nikterak komplexní, však nedá se říci, že by to čemukoliv škodilo.

Foto: Ondřej Zeman

Mozkožrout se vám vejde i na menší stůl.

Počet hráčů: 2 – 4

Herní doba: 60 minut

Věk: 12+

Každý hráč na startu dostane z nabídky osmačtyřiceti karet balíček deseti kousků představující dobírací balíček, z něhož si po řádném zamíchání vezmete pět kousků, které představují startovní karty. Škála monster mohoucích se vám dostat do rukou je nebývale pestrá. Ve své podstatě však představují často mix různých zvířat, nebo různých kreatur. Příšer je v Mozkožroutovi hromada. Hráče zaujmou zpočátku primárně svým vizuální zpracováním.

Foto: Ondřej Zeman

Některé karty jsou v karetní hře Mozkožrout opravdu hodně silné.

Grafika karet však není tím jediným nač monstra sází. Každé do boje míří se specifickou silou, která určuje jeho bojový potenciál. Výpad monstra s vysokou silou proti nepřátelům jejichž hodnota je nižší, je úspěšný a soka rozdrtí, zatímco když je tomu v Mozkožroutu naopak poskok zkrátka padne. To ovšem nemusí být problém, protože každý z účastníků zápasu disponuje nějakou tou specifickou schopností, či charakteristikou, která ho určitým způsobem definuje.

Foto: Ondřej Zeman

Mozkožrouti dokáží ovládnout kohokoliv.

Sovouk kupříkladu díky své charakteristice jedovatý sice při výpadu padne, avšak dovede sebou vzít jednoho nepřítele bez ohledu na jeho sílu. Želvorožec pak dokáže útočit dvakrát během svého tahu, čím dovede obstojně roztříštit nepřátelské řady. Jednotlivé klíčové prvky jsou u monster zpracovány zajímavě a často vyloženě pasují k tomu, jak vyhlíží, nebo jaké monstrum v Mozkožroutu. Tento prvek ovšem není tím jediným s čím je nutné během hraní aktivně pracovat. K dispozici jsou v této karetní deskové hře ještě schopnosti spojené s určitým momentem existence karty.

Foto: Ondřej Zeman

I malá zvířátka dokáží rozdrtit velké nepřátele.

Řada tvorů má ve hře Mozkožrout schopnost spojenou vyloženě s jejich příchodem na scénu. Jakmile jí postavíte před sebe je třeba vyhodnotit dovedností s níž pracuje. Třeba výborný žirafodýl při příchodu dá do vaší ruky všechny karty z odkládacího balíčku, což je slušný benefit. Některé příšery pak aplikují svou dovednost v momentu, kdy se vrhají do útoku. Drakomýžď takto kupříkladu dokáže v oslabení zlikvidovat jednoho protivníka navíc. No a pak je tu samozřejmě moment porážky, kdy někteří mohou ovládnout vámi vlastněné karty.

Foto: Ondřej Zeman

Vstup některých monster vás v Mozkožroutu zabolí.

Abych pak nezapomněl, vedle obyčejných karet máte možnost ještě použít omezený počet mozkožroutů. Tímto krokem ovládnete při vynesení nepřátelské monstrum a můžete vyhodnotit jeho vstupní schopnost. Váš sok pak hraje znovu, s tím, že může vyložit novou kartu, nebo zaútočit. Jistě vás to nepřekvapí, avšak celá partie v Mozkožroutu končí v momentu, kdy se vám podaří vašeho soka dostat v rámci životů na nulu.

Foto: Ondřej Zeman

Rex je zkrátka běs.

Nepracuje se tu tím pádem s přesně daným počtem kol. Ani jiným faktorem, který by na vás vytvářel tlak v rámci času jako tomu často bývá o jiných projektů. Tempo však nebývale plynulé, takže jedna partie mnoho času nezabere. Musím ale říci, že vždy jsou to střety napínavé, protože leckdy vás před smrtí zachrání jedna dobře zahraná karta, zatímco soka špatné monstrum uvrhne do záhuby.

Foto: Ondřej Zeman

I smrt určitých karet se vám může vyplatit.

Výborný Mozkožrout vám v mnohém připomene Hearthstone

Už nějaký ten pátek holduji karetním hrám, v tomto případě bych však rád využil své propojení s herním průmyslem. Karetku Mozkožrout bych proto přirovnal v rámci hratelnosti k Hearthstone. Stejně jako v oblíbené hře od Blizzardu i tady bojují dva vůdci, kteří mají po ruce monstra, jež po vynesení mohou útočit na své oponenty, načež je jim umožněno zacílit jejich útoky na oponentova velitele.

Všechna mají speciální schopnosti, díky čemuž není žádná partie stejná. Za zajímavé pak považuji samotné mozkožrouty, jimiž si párkrát za hru můžete vzít nepřátelského netvora a použít ho ve svůj prospěch. Celkově tento koncept stojí na silných základech. Partie jsou rychlé a často s velmi zajímavým vývojem. Za předpokladu, že hledáte řádný duel, ve kterém hrají prim monstra, tohle je ideální volba.

Za poskytnutí kopie hry Mozkožrout na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz