Hlavní obsah
Hry

Co to čmáráme? - podařená kooperativní party hra plná divokého kreslení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Malování není v deskových hrách ničím novým. Tentokrát bude ale hrát prim spolupráce, v jejímž rámci dvojice kreslířů kreslí na „plátno“ čáry, zatímco třetí hráč se snaží uhodnout, oč běží.

Článek

Čáry to je oč v Co to čmáráme? běží

Když se řekne kooperační malování, vždy si vzpomenu na scénu z filmu Millerovi na tripu, ve kterém při jednom z rodinných večerů dojde na malování, v jehož rámci kreslí jedna ze zásadních postav skateboard. Její možnosti po stránce nejsou nějak omezené, což nakonec vede k úsměvné situaci. Co to čmáráme? vám tolik alternativ nedá, protože zde kreslíři vždy kreslí pouze čáry, takže dynamika nenahrává příliš tomu, aby se na scéně objevil úd.

Foto: Ondřej Zeman

Co to čmáráme? si mnoho místa nežádá.

Počet hráčů: 3 - 8

Herní doba: 15 minut

Věk: 7+

Na samém začátku hry si kritik stojící v roli hádajícího před sebe obrácenou stranou umístí kartu se slovy, na které je možné nalézt celkem šest kousků, z nichž si hráč náhodně jednu vybere zvolením čísla od jedné do šesti. Jakmile je vybráno, co se bude kreslit, už kreslířům v Co to čmáráme? nic nebrání v tom pustit se do práce. V rámci svého tahu může každý z nich na svou průhlednou kartu nakreslit dvě rovné čáry, nebo jeden oblouk.

Foto: Ondřej Zeman

Prsten se kreslí snáze než lokomotiva.

Poté, co si odbudete svou kreslířskou chvíli, může se kritik pokusit o to dvakrát hádat. Za předpokladu, že se trefí, kolo končí. Vyšší pravděpodobnost ovšem je, že bude mimo. V takovém případě je na řadě další kreslíř, který má stejné možnosti jako jeho kolega, jen je realizuje na svou vlastní kartičku, s jejíž pomocí následně zakryje předchozí kartu na stojanu. Ten je v Co to čmáráme? zpracován velmi pěkně, takže toho na něj lze dát opravdu dost.

Foto: Ondřej Zeman

Dokážete odlišit pizzu od koláče?

Kritika můžete mírně směřovat k cíli, tradičními tipy, které používáte třeba při hledání předmětů. Nikdy ale nesmíte jasně prozradit, kde udělal chybu, nebo jakým způsobem by jí měl napravit. Není zcela vyloučeno, že se vám během tahu snaha hádat zcela omrzí, nebo vám obrázky jakožto celek už nedávají vůbec smysl. V takovém případě vám Co to čmáráme? dává možnost se vzdát. Ano, je to tak. Alternativa v podobě skupinové porážky tu samozřejmě je, avšak kdo by chtěl házet ručník do ringu, že?

Foto: Ondřej Zeman

Každá karta disponuje šesti možnostmi.

Když se naopak rozhodnete vytrvat a podaří se vám uhádnout co to tam vaši kolegové vlastně čmárají, je kolo u konce. Hráč si nechá u sebe kartu a jeho roli zaujme postava po jeho levici, která dostane příležitost ukázat, že je schopnějším hadačem než jeho předchůdce. Jakmile vám dojdou průhledné karty máte ještě dva pokusy si tipnout, co to přátelé čmárají a následně hra končí, načež si ppolu spočítáte karty, které se vám podařilo získat.

Foto: Ondřej Zeman

Paleta možností je v Co to čmáráme? pestrá.

Nejlepší je samozřejmě 10+ avšak to se povede jen těm nejlepším. Vyšší pravděpodobnost je, že se zařadíte někde mez i 4 – 7, což však stále není úplně špatný výkon. Pokud jde o škálu karet, na něž je možné během hraní narazit, ta je podle mého názoru v Co to čmáráme? obstojná. Realizovat díky ní budete moci květiny, kolík, sud, mléko nebo draka. Některé obrázky nakreslíte snáze, u jiných se však celkem zapotíte, což vede k opravdu vtipným momentům.

Foto: Ondřej Zeman

Co to čmáráme? si jde slušně uložit.

Co to čmáráme? otestuje vaše skupinové malířské schopnosti

Nová party hra Co to čmáráme? představuje další z pestré škály zábavných party her, při jejichž hraní rozhodně není o zábavu nouze. Základní myšlenka stojící na kooperaci je navržena slušně, slov je v nabídce dostatek, znovuhratelnost je vysoká a samotné čmárání taktéž funguje. No a když vás náhodou spolupráce omrzí, nic vám vyloženě nebrání v tom rozdělit se do týmů a otestovat si tento povedený kus kompetitivně.

Za poskytnutí kopie hry Co to šmáráme? na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz