Hlavní obsah
Hry

Codex Naturalis vás nechá kombinovat karty do působivých podob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

V této karetní hře budete vykládat karty a pracovat s nimi tak, abyste co nejvíce využili jejich potenciál. Ne vždy totiž půjde o body, leckdy bude hrát prim úkol testující vaše schopnosti kombinovat.

Článek

Karetní hra Codex Naturalis vám dá do rukou poznatky o čtyřech přírodních říších

V Codex Naturalis se dáte do sestavování Kodexu Naturalis, který není ničím jiným než sbírkou detailů o přírodě, jíž se vám podařilo objevit. Realizovat jí ovšem nebudete za pomoci listů papírů, nýbrž skrze karty. Hned ze startu jsou před vás dány dvě hromádky. Jedna je na první pohled obyčejná, zatímco u druhé lze spatřit to, že jsou obtaženy zlatem.

Foto: Ondřej Zeman

Codex Naturalis si zahrajete i na cestách.

Počet hráčů: 2–4

Herní doba: 25 minut

Věk: 7+

První hromádka vám nabídne pouze zdroje. Nalézt v ní můžete karty obsahující symbol motýla, houby, lišky a rostliny. Počet symbolů není omezen, jednou na daném kusu naleznete pouze jednu houbu, zatímco jindy na vás čekají dva totožné, či rovnou kombinace různých symbolů. Tyto karty přikládáte růžky k sobě, a tak vytváříte v Codex Naturalis potenciální prostor pro vložení kartiček zlatých.

Foto: Ondřej Zeman

Základní karty můžete v Codex Naturalis vykládat bez zásadních omezení.

Vždy však v jejich případě musíte respektovat, že růžek, který chcete přiložit musí být volný. Když vám náhodou potenciální kombinace nevyhovuje, nezbývá vám nic jiného než kartu otočit na druhou stranu. Tímto krokem si sice zmenšíte zisk z daného kousku, avšak můžete ho víceméně dle libosti položit a získat tak jednu surovinu. Suroviny jsou potřeba rovnou ze dvou důvodů. Jedním jsou už zmíněné zlaté karty.

Zatímco normální kus je možné v této hře umístit bez zásadních podmínek v případě zlatých karet tato logika neplatí. Samozřejmě je tu možnost umístit je v rámci strany s jednou surovinou, ale to úplně nechcete. Proto, abyste vytěžili maximum z jejich potenciálu je třeba mít je otočené produktivní stranou, k čemuž je potřeba disponovat dostatečným počtem vynesených surovin, jež jsou určitým způsobem už přítomné na vaší herní desce.

Foto: Ondřej Zeman

Zlaté karty v Codex Naturalis žádají k vyložení disponování danými symboly.

Čím více symbolů během hraní vynesete, tím větší je potenciální šance na to, že se vám podaří připravit půdu na úspěšné odhalení zlaté karty, která si v Codex Naturalis žádá, aby byly viditelné všechny symboly prezentované ve středu karty. Tyto kartičky jsou pro vás důležité, protože právě skrze ně získáváte vítězné bodíky. Nejednou se ovšem o jedinou cestu, která vám může otevřít vítězná vrata a určující to, kdo se stane největším střadatelem myšlenek.

Další jsou úkoly. Ano, čtete správně. I Codex Naturalis před hráče vedle karet zaměřených na čisté shromažďování staví také úkolové karty, z nichž jsou dvě vybrány hned ze startu a představují společné úkoly. Ty mohou splnit všichni bez rozdílu. Hlavní je chtít. Kromě těchto kousků však dostanete ještě další dvě karty, z nichž si vyberete vždy jednu a ta představuje váš tajný úkol.

Foto: Ondřej Zeman

V Codex Naturalis hodně pracujete s kartami.

Tvůrci tohoto díla před vás staví různé zakázky. Jednou musíte vystihnout přesný tvar, jindy zase musíte mít před sebou dvojice totožných předmětů, nebo trojice v nichž se každý kus bude lišit. Realizovat některé zakázky není v Codex Naturalis náročné, u jiných se ovšem příliš nezapotíte. Poslední kolo nastává v momentu, kdy některý z hráčů získá dvacet bodů. Hráči následně sečtou bodíky za realizované úkoly a přičtou je k bodům, které se jim podařilo získat během hry. Vítězí ten, který jich má nejvíce.

Foto: Ondřej Zeman

Úkoly otestují vaši schopnost pracovat s kartami.

Obsah krabičky Codex Naturalis dokáže překvapit

Codex Naturalis představuje zajímavou kombinační karetní hru, ve které se snažíte vytěžit maximum z karet. Tempo hraní je plynulé a nebál bych se jej dokonce označit za rychlé. Práce s kartami vám dá občas dost zabrat, avšak když se do hraní dostanete nabídne vám tento kus velmi zajímavý zážitek. Za velké plus pak považuji zpracování jednotlivých karet, které jsou příjemné nejen vašemu zraku ale také rukám díky kvalitnímu materiálu.

Na první pohled mě sice Codex Naturalis nezaujal, avšak musím říct, že po pár hrách si dokázal získat mé srdce. Jeho hraní si dle mého vychutnají především mladší hráči. Pro veterány pak může být možný příliš jednoduchý. Je to primárně o tom, jak moc velké výzvy hledáte. Za sebe ovšem určitě doporučuji věnovat mu pozornost.

Za poskytnutí kopie hry Codex Naturalis na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Mindok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz