Hlavní obsah
Hry

Critical Svatyně: Hra na hrdiny, která překvapí snadným vstupem i kvalitou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Vždy jste toužili po tom pustit se do tradičních her na hrdiny, avšak přijdou vám příliš náročné? V tomto případě máte možnost si rychle na vlastní kůži vyzkoušet, jaké je to být hrdinou.

Článek

Critical Svatyně vás nechá prožít velký příběh na vašem stole

Občas je naskočení do určitých herních žánrů dost náročné a už kvůli tomu se vám do nich nechce. Hry na hrdiny jsou přesně tím směrem, u nějž se to dost často stává. A přesně pro tuto skupinu je tu záležitost Critical Svatyně, na jejímž startu je samozřejmě nutné vytvořit minimálně dva hrdiny. Nutno si vybrat jednu ze čtyř unikátních postav a určit jí jméno. Následně přichází okamžik, kdy si volíte jednu z osmi specializací. Každý musí být přeci jen v něčem dobrý.

Foto: Ondřej Zeman

Vypravěč je v Critical Svatyně stále schován.

Počet hráčů: 2- 5

Herní doba: 30 minut

Věk: 14+

Z hrdiny se může stát třeba zloděj, mnich nebo také průzkumník. Zvolená specializace vám dává bonus při určitých testech. Už zmíněný průzkumník například vyniká v řízení, znalostech a všímavosti, zatímco mnich je empatický, zdatný v plížení a pohyblivý. V rámci povolání vám pak Critical Svatyně dá k dispozici specifickou výbavu určenou pro dané povolání.

Foto: Ondřej Zeman

Bez kostek to nejde.

Těšit se můžete na luky, kuše, dýky, válečné sekery a řadu dalších předmětů, s nimiž máte možnost natřít to nepřátelům a nejen jim. Během prozkoumávání herního světa na vás čeká hromada testů, které zkouší vždy některou z dvanácti dovedností patřících k jedné ze čtyř vlastností. Testů se tu zhošťujete individuálně i skupinově, takže zábavy člověk zažívá skutečně hromadu.

Foto: Ondřej Zeman

V Critical Svatyně na vás čekají různé bestie

Jak tak postupujete příběhem, čeká na vás mnoho úspěchů i selhání, protože kostky jsou zkrátka často těžko předvídatelným faktorem. Naštěstí jsou tu předměty, které vám mohou v tomto ohledu pomoci a v nepříznivých situacích vás zachránit před „záhubou“. Během výpravy pak hrdinové nezískávají v Critical Svatyně pouze novou výstroj, ale také úrovně, v jejichž rámci mají možnost sáhnout po schopnostech pro specifické třídy. V nabídce máte schopnosti pro fandy zlodějství, válečníků, čarodějů a také hraničářů. Vedle základní dovednosti je tu pak vždy možnost ji vylepšit. Během partií formované hrdiny můžete vždy „uložit“ do prostoru pro své povolání.

Foto: Ondřej Zeman

Vaše kroky v Critical Svatyně zamíří do různých destinací.

Většina hráčů je zde v pozici hrdinů, krom nich ale Critical Svatyně pracuje také s rolí vypravěče. Ten na úvod vybere, jakou epizodu si dáte, načež si ji musí nastudovat. Vrhat se totiž do těchto věcí po hlavě není úplně ideální. Následně definujete náročnost a prezentujete scény kolem vás, stáváte se postavami, s nimiž se hrdinové setkají, realizujete akční scény nebo pátrání, při nichž je třeba opravdu poctivě popisovat, o co kolem hledajících běží. Hodně se mi tu líbí to, jak jsou zpracovány neutrální postavy. Člověk je totiž může poddat dle svého.

Foto: Ondřej Zeman

Během kampaní na vás čekají v Critical Svatyně různé předměty.

V této roli pak řešíte také to, zda hrdinové při zkouškách uspějí, či nikoliv, což vede k tomu, že jim prezentujete výsledek jejich akce. Nechybí tu ani boj, v jehož rámci dochází na kostky. Hrdinové se v Critical Svatyně pouštějí do útoku, mohou se bránit proti nepřátelským výpadům, hledat slabiny v jejich obraně nebo dokonce pomáhat svým přátelům při jejich snaze. Jakmile mají šampioni svou akci za sebou, přichází řada na vypravěče a jeho kostky, který klidně může zaútočit na jeden cíl více než jednou ve snaze hrdinu srazit na kolena. Tato role je podle mého dost náročná, protože kvalitní vypravěč definuje to, zda bude dobrodružství stát za to, či nikoliv.

Foto: Ondřej Zeman

Critical Svatyně má slušně zpracovnou krabici.

Critical Svatyně může být pěknou vstupní záležitostí do světa hrdinů

Velkou výhodou Critical Svatyně je podle mě skutečnost, že vám poskytuje podklady k tomu, abyste se bez problémů pustili do vytváření vlastních scénářů. Nová dobrodružství navíc můžete najít také na internetové stránce, kde komunita aktivně pracuje na čerstvých výpravách. Už úvodní dobrodružství však stojí za to, ať už v roli hrdinů, nebo vypravěče. Pokud jde o herní komponenty, ty jsou zpracovány velmi dobře, takže si provádění testů a absolvování výprav skutečně užijete.

Foto: Ondřej Zeman

Critical Svatyně

Critical Svatyně se může hravě stát jednou ze vstupních her na hrdiny, které ukazují, že vydat se za dobrodružstvím není tak náročné, jak by to mohlo na první pohled vypadat. V případě, že jste se dosud báli naskočit do tohoto žánru a nikde v okolí se nenacházela přístupná varianta, právě tahle možnost by mohla představovat ideální vstupní kousek do tohoto formátu.

Za poskytnutí kopie hry Critical Svatyně na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz