Hlavní obsah
Hry

Desková hra Heroes of Might and Magic III: Přeneste legendární videohru na svůj stůl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Schází vám stejně jako mně to, že tu není další díl série Heroes of Might and Magic, a fandíte deskovým hrám? Pak by vás dnešní recenze mohla zajímat, protože se zaměřuje na adaptaci slavné strategie.

Článek

Desková hra Heroes of Might and Magic III myslí na milovníky střetů i sólisty

Heroes of Might and Magic III je jednou z těch her, které vám nabízejí hromadu herních režimů a map. Desková adaptace v tomto ohledu nijak nezaostává za videohrou, což v praxi znamená, že je vám tu nabídnuta pestrá škála destinací a také režimy, v jejichž rámci se dá pustit do hraní. V nabídce je střet, týmová hra, kooperativní mód a také kampaň. Každá z variací vám nabízí jiné podmínky střetu. Sám jsem si však nejdříve nedal souboj s jiným hráčem, nýbrž příběhové tažení, protože jsem toužil pořádně se dostat do jednotlivých herních mechanik, a nebyla vlastně lepší cesta, jak to udělat, než právě tato.

Foto: Ondřej Zeman

Čím více hráčů deskovou hru Heroes of Might and Magic III hraje, tím více prostoru si hra žádá. V jednom hráči vypadá kupříkladu tažení takto.

Počet hráčů: 1–3

Herní doba: 90 - 120 minut

Věk: 14+

Kampaň mě vzala vstříc startu, který jsem měl možnost prožít v základní verzi Heroes of Might and Magic III. Jen jsem namísto rytíře dostal Catherinu Ironfist, která nachází svou domovskou zemi v příšerném stavu, což je třeba napravit. Tažení samotné je jednoduché, díky čemuž je ideální cestou, jak se dostat do hraní. Jakmile jsem měl po prvním scénáři, už mi nic nebránilo v tom vyzkoušet si normální střet. V tom mi byla nabídnuta trojice pevností tvořená Hradem, Nekropolí a Kobkou. Každá z frakcí mi nabídla dva odlišné hrdiny disponující specifickou startovní dovedností, statistikami a také předmětem či zaměřením na určitou jednotku.

Foto: Ondřej Zeman

Tyhle kousky budete v boji užívat opravdu hodně.

Fandy Heroes of Might and Magic III jistě nepřekvapí, že vedle hrdinů má každý z hradů také nějakou tu specialitku v rámci hratelnosti. Třeba taková Nekropole neřeší morálku a namísto ní má nekromancii, která naopak není přístupná Kobce. A to samozřejmě není vše. U každého uskupení dostanete město, na jehož budování se podílíte, a tak si otevíráte nové možnosti v rámci jednotek. Pro ty z vás, kteří čekají plnou palbu, mám v tento moment zklamání. Tvůrci vám dávají pouze vylepšenou variantu tradičních sil, což ovšem neznamená, že by každá z pevností neměla dostatečně pestrou škálu bojovníků, které vedete do boje.

Foto: Ondřej Zeman

Když se vydáte na lov pokladů bez kostek se v deskové hře Heroes of Might and Magic III neobejdete.

Pojďme se ale konečně podívat na strukturu samotného kola. Aktivní hráč během něj může vykonat některou z mnoha dostupných akcí. Ty jsou rozděleny do tří primárních kategorií. Městské akce, které realizujete jednou za kolo, vám umožní postavit některou z budov, a tím si otevřít nákup kouzel, verbování nových jednotek nebo posilování již naverbovaných vojáků. Samotné budování funguje pěkně, karta města ale není zpracována ideálně, takže není špatné jednotlivé kusy mírně obrousit ve jménu toho, aby je člověk nemusel z desky města složitě páčit. Pojďme ale dále. Kromě budování je tu verbování hrdinů, jednotek a jejich případné posilování. Pro fandy magie je tu pak také nákup kouzel.

Foto: Ondřej Zeman

Na bojišti se střetávají v deskové hře Heroes of Might and Magic III armády s jasně danou velikostí.

Během svého tahu však nejen budujete a verbujete. Heroes of Might and Magic III vám dává možnost u určitých frakcí pracovat s morálkou, s jejíž pomocí můžete obohatit svůj balíček, odhodit karty a vyměnit je za jiné nebo si přehodit kostku. Pro tyto akce je nutné odhazovat žetony morálky, jejíž ztráta může nakonec vést k odhození všech karet, což je dost nepříjemná situace, protože tento kousek není ničím jiným než deckbuildingem, v jehož rámci musíte velmi aktivně pracovat s kartami, které se vám dostanou do rukou a využijete je primárně během pohybové fáze, což je třetí alternativa.

Foto: Ondřej Zeman

Sekundární hrdina není v Heroes of Might and Magic III tak efektivní jako jeho společník.

Stejně jako ve videoherní předloze i v deskové hře Heroes of Might and Magic III hrdinové realizují pohyby do momentu, než vyčerpají své pohybové body. S tím jsou spojené akce. Objevovat takto budete moci díly mapy, umístit nový díl, přesunout se určitým směrem nebo pokračovat v boji s neutrálními jednotkami, u nichž máte za normálních okolností pouze jediný tah na jejich poražení. Lze však souboj rozšířit tak, že investujete do jeho expanze další pohybový bod. Během pohybu po mapě se snažíte obsazovat doly, z nichž získáváte suroviny. Mimo to na svých cestách sbíráte také artefakty, dovednostní karty a také zkušenosti, s nimiž se hrdinové mají možnost vylepšovat. Na řadě polí na vás pak čeká boj.

Foto: Ondřej Zeman

S pomocí magie dokážete v deskové hře Heroes of Might and Magic III nepřátele oslabit i zabít.

V bitvách naplno využíváte potenciál většiny karet, které Heroes of Might and Magic III nabízí. Během střetů můžete za každou zúčastněnou jednotku vynést až pět karet. To, jaký objem jednotek postaví do pole, je určeno vybranou obtížností a také náročností pole, protože ta je vyloženě spojena s tím, že čím vyšší je, tím elitnější tvory musíte porážet. Postaveni jsou vám do cesty obyčejní sedláci, draci, mumie, trollové a řada dalších kultovních příšer. Neutrální nepřátelé jsou vybráni náhodně, zatímco při boji dvou hrdinů jsou vojska víceméně pevně stanovena. Vzhledem k tomu, že pro jednotky není nutné jezdit do měst a stačí pouze mít dostatečný level města, jsou bitvy díky tomu zajímavé.

Foto: Ondřej Zeman

Neutrální jednotky s vámi nemusí pouze bojovat. V deskové adaptaci Heroes of Might and Magic III je lze také najmout.

Samotný střet stojí na řadě faktorů, jimž v určitých momentech dominuje iniciativa, protože právě ona představuje faktor, jenž určuje, kdo bude hrát jako první. Aktivovaná jednotka má možnost přesunout se a zaútočit, popřípadě rovnou zaútočit, pokud se jedná o střeleckou jednotku. Každá postavička má svou bojovou sílu, danou obranu, pohybový dosah a také často nějakou tu speciální schopnost, která jí dává možnost třeba útočit plošně. Objem životů a statistiky jednotkám určuje to, zda jsou v normální verzi nebo formátu tlupy. Ta má totiž více životů a dalších hodnot, které se jí zmenší v momentu, kdy jsou její životy vyčerpány. Pokud o svou životní energii přijde i základní varianta, jednotka je zničena. Dost se mi líbí skutečnost, že přeživší dokáží reagovat odplatou.

Foto: Ondřej Zeman

Nekropole v plné síle disponuje hromadou silných netvorů.

Během bojů pak nevyužíváte pouze samotné jednotky. Při útoku si také házíte kostkami ve jménu zvýšení různých hodnot, pracujete s kartami dovedností, artefakty nebo také používáte kouzla, jejichž efektivita je dána tím, kolik karet moci se rozhodnete do realizace daného zaříkadla investovat. Poutavé jsou pak i boje o města, u nichž bych si však posteskl, že kvůli absenci nutnosti jednotky verbovat přímo v nich také odpadla myšlenka nemožnosti je verbovat po jejich ztrátě, což si ale můžete upravit v rámci domácích pravidel.

Foto: Ondřej Zeman

Herní mince v tomto případě můžete nahradit i těmito kovovými kousky, které mohou zlepšit celkový dojem.

Desková hra Heroes of Might and Magic III vás následně nechává optimalizovat ještě řadu dalších prvků a také nastavit obtížnost tak, aby vyhovovala vašim schopnostem. Podmínky vítězství jsou pak definovány zvoleným scénářem, nejednou však stojí na myšlence porážky nepřátelských frakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Desková hra Heroes of Might and Magic III má velmi vydařený insert.

Desková hra Heroes of Might and Magic III je takřka sázkou na jistotu, má však své mušky

Po absolvování několika scénářů musím uznat, že se desková adaptace videoherní legendy Heroes of Might and Magic III povedla takřka na jedničku. Proč takřka? Jsou tu jisté prvky, které nejsou optimální. Třeba nutnost upravit si karty měst či zpracování karet, s nimiž hodně pracujete. Podle mého názoru není jejich nezbytné rozdělení ideální. Hratelnost samotná je náročnější, protože pracujete s hromadou prvků, avšak jakmile se do hraní dostanete, čeká vás zážitek dost podobný formátu, který nabízí počítačová hra. Jen střety fungují trochu jinak, avšak osobně s tím nemám zásadní problém. Většina komponentů včetně figurek a mapy je pak zpracována na jedničku.

Foto: Ondřej Zeman

Desková hra Heroes of Might and Magic III

Heroes of Might and Magic III je solidní deskovou hrou, skrze niž přenášejí fandové deskovek oblíbenou kultovku na váš stůl. Pokud patříte mezi fanoušky deskovek a Heroes of Might and Magic je něco, k čemu máte velmi pozitivní vztah, není příliš důvodů k váhání. Jedná se totiž o povedenou záležitost za akceptovatelnou cenu. Doufám, že se časem dočkáme rozšíření, která nám dají více frakcí, protože minimálně za sebe patřím spíše mezi fandy Pevnosti než aktuálně nabízených uskupení. Za sebe deskovou hru Heroes of Might and Magic III však nemám problém doporučit, protože pro fandy je to takřka povinnost.

Za poskytnutí kopie hry Desková hra Heroes of Might and Magic III na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Xzone.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz