Hlavní obsah
Hry

Desková hra Monolyth je jedním z největších překvapení tohoto roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Budování monolitů z barevných kostek dokáže v této deskové hře uchvátit malé i velké.

Článek

Monolyth je desková hry, která ve své podstatě cílí opět na fandy logiky a budování. Co této hráčské skupině přináší a na jakou věkovou skupinu je podle nás zaměřena, si můžete přečíst v následujících odstavcích.

Foto: Ondřej Zeman

Monolyth je hrou, kterou snadno rozložíte.

Bohové si v Monolyth žádají své symboly

Pyramidy jsou stejně jako monolity a jiné starodávné stavby opředeny řadou mýtů. V rámci deskové hry Monolyth se stanete tím, kdo tato tajemná mistrovská díla budoval. Je totiž stejně jako Pyramido zaměřená na budování. Hráči tu před sebou mají desku, na kterou následně staví různě velké kostky z nabídky. Nebudujete zde však jen tak halabala, ale podle jasného plánu, který si spolu s ostatními hráči určíte na samém počátku hry. Jeho podoba může být různá, vždy jí však přesně definují hodnoty na jednotlivých políčkách, takže pokud chcete prezentovaný projekt realizovat, nezbývá vám nic jiného než kostky pokládat přesně podle čísel uvedených na stavebním plánu.

Foto: Ondřej Zeman

V Monolyth střed nemusí být důležitý.

Ten je tu nabízen ve slušné škále variací, takže můžete narazit na relativně jednoduché zadání s vysokými kostkami na krajích, zatímco jindy na vás čeká komplexní stavba zahrnující zdárného vybudování stavby různě všechny body na plánku. Pokud přemýšlíte nad tím, jak se k vám dostanou kostky, rozhodně je nezískáte náhodou. Na herním plánu je krystal, kterým je možné posunovat o jedno až čtyři políčka. Na každém z dvanácti nabízených bodů je v Monolyth možné nalézt jednu kostku, která byla náhodně vybrána, díky čemuž před sebou na startu nikdy nemusíte mít totožnou sestavu. Jakmile si kostku vezmete, musíte jej umístit na svou plochu tak, aby žádným způsobem nevyčníval, nebo nebyl ve vzduchu.

Foto: Ondřej Zeman

Monolyth vás nechá budovat odlišné stavby.

Další alternativou je pak vzatý kus odhodit a vzít si jednodílnou kostičku. Za všech okolností se vzatým dílkem ale musíte pracovat. V momentu, kdy máte umístěno, náhodně si vytáhnete z krabice nový kámen a ten umístíte na herní plochu, tak aby byl v nabídce složené z dvanácti kusů. Kostky skládáte a budujete z nich strukturu, která může mít různé podoby. Jakmile ale má první z hráčů hotové první patro dostane do rukou žeton úrovně, stejně to funguje i v případě, že někdo z hrajících dokončí stavbu jakožto celek. Faktem však je, že kostky mají různé tvary a velikosti, takže je stále třeba přemýšlet nad tím, co kam dáte, a to nejen kvůli tomu, abyste zdárně realizovali celou stavbu.

Foto: Ondřej Zeman

Je libo hada?

Je tu totiž ještě jeden faktor, se kterým je nutné počítat a tím jsou proroctví. Získání prorockých kamenů je po sebrání kostky další z akcí, jíž je možné realizovat. Každé proroctví má jinou hodnotu, nikdy ale nejde pod 4 body, spíše počítejte s 6 až 12. Když si v Monolyth jeden žeton vezmete do rukou můžete ho umístit na některou z částí své desky. Jakmile je označena, je třeba na dané straně realizovat kostky se specifickou barvou do hodnoty, která je na prorockém žetonu. Pokud se vám podaří dosáhnout požadovaného čísla, nebo jej dokonce překročit, lze si žeton nechat. V případě, že se vám nepovede uspět, máte smůlu. Realizace proroctví je náročná především kvůli nutnosti se strefit v rámci barev.

Foto: Ondřej Zeman

Monolyth vás vedle hlavní stavby nechá také plnit vámi vybraná proroctví.

K dispozici totiž máte v Monolyth rovnou pět barviček, se kterými pracujete. Selhání tím pádem není až tak náročné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Do jisté míry se dá říci, že dává prostor taktice, protože když vidí váš protivník, jaký máte plán, může se zaměřit na vaše dílky. S mladšími hráči není špatné se komplexnějším taktickým tahům vyhnout.

Budování je v Monolyth velmi přístupné

Do stavění tajemných struktur jsem se v Monolyth pustil se svou šestiletou dcerou. Deskové hry jí zkrátka baví, a přestože je věková hodnota u tohoto kousku o kapku vyšší velmi rychle se chytla. Ve své podstatě se jedná o velmi přístupný kousek stavící před hráče různé výzvy, jimž se můžete postavit za pomoci své kreativity. V rámci hratelnosti Monolyth extrémně nevybočuje z řady, což však úplně nevadí. Rozhodně bych tento kus doporučil všem, kteří touží po tom budovat zajímavé stavby o jejichž účelu budou budoucí generace přemýšlet. Za sebe ho považuji za jedno z největších překvapení tohoto roku.

Za poskytnutí kopie hry Monolyth děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz