Hlavní obsah
Hry

Desková hra Zoo Tycoon je dokonalou adaptací legendární videohry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Videohra Zoo Tycoon je legendou. Nyní něco dosti podobného můžete zažít na svém stole. Nabídnuta je vám totiž role správce, který má za úkol během sedmi let vybudovat park plný rozličných zvířat.

Článek

Čtyři správci před sebou mají v Zoo Tycoon nelehký úkol

Město má pro nadané správce k dispozici čtveřici parků, v nichž mají čtyři správci za úkol vybudovat zoologické zahrady. Projety však nesmí být pouze finančně úspěšné. Zásadní je pro vedení metropole také skutečnost, jak dokáže parta vyvolených přispět ochraně přírody. Na realizaci svého cíle máte sedm let. Když uspějete čeká vás v Zoo Tycoon lukrativní pozice správce centralizované zoologické zahrady, zatímco ostatní půjdou o dům dál.

Foto: Ondřej Zeman

Zoo Tycoon rozhodně není žádný malíček.

Postaveno je před vás celkem sedm let, které jsou rozděleny vždy na čtyři části, jež jsou prezentovány ročními obdobími. Jaro, léto, podzim a zima představují v Zoo Tycoon etapy s unikátním průběhem. Na jaře si nejdříve určíte, kdo v daném kole bude hrát jako první, načež vyhodnotíte kartu událostí. Ty mohou mít různé dopady na to, co vás v následujících chvílích čeká. Jednou vám může tato karta zvednout nadšení, jindy zase přijdete o peníze, nebo vám bude znemožněno nakupovat určitý typ zvířat kvůli nákaze. Jakmile máte vyhodnocenu kartu, následuje v této fázi část zaměřená na mláďata, v níž házíte kostkami.

Foto: Ondřej Zeman

Zoo Tycoon si pomaličku otevíráte svou zoologickou zahradu snů.

Zda si u některého z druhů můžete vůbec hodit je formováno často jejich štěstím. U některých zvířat potřebujete první dosáhnout určitě spokojenosti, načež si můžete hodit kostkou. Určité druhy se v Zoo Tycoon množí snáze než jiné, zatímco u papoušků není až tak náročné je rozmnožit, tak v případě slonů v po dosažení první úrovně spokojenosti musíte pro úspěch hodit šestku, což je dost obtížné. Při maximální spokojenosti je pak sice nutné hodit o bodík méně, avšak stále je to složité. Počet kostek, jimiž házíte je určen u některých druhů počtem párů, nebo tím, kolik je ve výběhu samic. Velikost vrhu samotného je jasně dána.

Foto: Ondřej Zeman

Zoo Tycoon vedle sebe nechá v oddělených výbězích existovat různé druhy.

Jakmile máte rozdělena mláďata u všech hlavních druhů, které máte ve své zoo můžete se pustit do další etapy kola. Léto představuje fázi, kdy pracujete s Burzou zvířat, na které si v Zoo Tycoon vyměňujete zvířata a můžete získat nové kusy do svého parku. Hned na startu je celá burza obnovena a zvířata se na podkladu posunou o jednu pozici. Následně nastává čas hráčů. Ti postupně darují / odkládají zvířata. K odložení může dojít pouze za předpokladu, že je po daném druhu poptávka. Následně si postupně mají možnost vzít zvířata z nabídky pro která mají dostatek prostoru a jsou schopni uspokojit jejich potřeby. Jakmile je vybráno odstraníte všechny žetony zvířátek.

Foto: Ondřej Zeman

Každé zvíře potřebuje v Zoo Tycoon svůj prostor.

Samotná práce se zvířaty je v Zoo Tycoon postavená na to, že vaše centrum roste pěkně postupně. Rozhodně to není tak, že by vám byla hned ze startu dána možnost koupit pandu, nebo slony. K nim se je nutné dopracovat skrze budováním výběhů pro menší zvířata, která je nutné udělat spokojená. Bez toho se totiž dál nepohnete. Jakmile dosáhnete určitého stupně a můžete se dát do náboru náročnějších kusů z vyšší úrovně.

Foto: Ondřej Zeman

Zoo Tycoon vás nechá chovat leccos.

Budování vás tu něco stojí

Po létě pak v Zoo Tycoon nastává podzim. Na jeho začátku všichni hráči obdrží 3 díly výběhu zdarma, do rukou se vám může dostat savana, horský les nebo deštný prales. Vybraný hráč pak může dostat navíc jeden dílek zdarma, musí však splňovat podmínky specificky orientovaného dárce, jehož karta je aktuálně vynesena. Benefitovat tak mohou třeba hráči s největším počtem políček pralesů, savany nebo ten komu se nejlépe dařilo pečovat o zvířátka. V případě, že se vám dařilo chránit přírodu máte možnost získat ještě další dílek, což se týká také těch, kteří jsou ve stejném segmentu jako vy. Biomy si lze zvolit až do okamžiku umístění zcela dobrovolně.

Foto: Ondřej Zeman

Zoo Tycoon je plné zvířátek.

Park tím pádem formujete zcela dle svých představ. Stavíte všichni současně. Budování je tu spojeno s realizací nových výběhů, budov nebo rozšiřování těch stávajících. Kam budovy dáte je na vás, nemusí být hned vedle sebe. Jakmile je ale postaveno, už je hotovo. Při realizaci výběhů můžete použít dílky které máte. Když náhodou nemáte žádné lze je dokoupit za peníze. Zakoupené kusy však musíte ihned použít. Výběh musí mít vždy jednolitou podobu, načež do něj máte možnost dát jeden hlavní druh a jeden spoludruh, jemuž vyhovuje dané prostředí. Každý druh pak lze mít v Zoo Tycoon pouze jednou.

Foto: Ondřej Zeman

Zoo Tycoon před vás staví zajímavé mimořádné situace spojené s popkulturními momenty naší reality.

Každé zvíře má své podmínky chovu. Některá potřebují více místa, u jiných zase musíte mít určitý počet samců, úkrytů nebo minimální počet kusů. Zvířátka vám navyšují popularitu zoo, avšak jsou s nimi spojeny provozní náklady, které s počtem nových kusů rostou. Finance v Zoo Tycoon potřebujete nejen k údržbě zvířat ale také k postavení kontaktních míst generujících různé typy bodů podle výběru. Některá navyšují popularitu, u jiných zase dostáváte bodíky ochrany přírody, posilují vzdělávání nebo dávají danému druhu útočiště. Peníze jsou tu též pro realizaci kontaktních a výdělečných budov.

Foto: Ondřej Zeman

Gorila potřebuje k životu v Zoo Tycoon větší počet kusů.

Kontaktní budovy na sebe můžete lepit a získat tak body popularity, vzdělání, nebo ochrany přírody. Výdělečné budovy pak realizujete až v parcích s popularitou 10+ a většinou je řadíte k určitému biomu. Za dva stánky s jídlem můžete vždy postavit jeden se suvenýry, který generuje 5 penízů, zatímco krámky zaměřené na jídlo generují po kusu 3 mince. V případě, že v Zoo Tycoon nemáte dostatek zdrojů, vždy si je možné vzít si půjčku. V takovém případě ale musíte jedno pole ve svém parku zastavit žetonem zákazu. Jakmile máte dostavěno podzimní fáze končí a přichází zima.

Foto: Ondřej Zeman

Zoo Tycoon před vás postaví různé nepříjemné momenty.

V zimě se nejprve věnujete navýšení zkušenosti v rámci chovu jednotlivých zvířat. V momentu, kdy máte hotovo můžete se pustit do bodování vzdělávání, které tomu, kdo má nejvyšší hodnotu udělí bodík do ochrany přírody. Následuje propadnutí všech peněz, které převyšují hodnotu 3, načež obdržíte příjmy, které se odvíjí od umístění žetonu nadšení a provozních nákladů. Žeton nadšení v Zoo Tycoon následně odstraníte, stáhnete všechny zaměstnance, s nimiž můžete během roku provádět až tři různé akce. První je vždy zdarma, načež se za každou další zvyšují náklady o tři peníze.

Foto: Ondřej Zeman

Papoušků v Zoo Tycoon mnoho chovat nepotřebujete.

Poté co se zima přiblíží ke konci startuje nový rok, načež před vámi jsou další čtyři období, během nichž děláte už prezentované tahy. Vedle budování a náboru nových zvířat je v Zoo Tycoon možné realizovat také projekty spojené s ochranou přírody žádajících po vás splnění různých podmínek. V rámci spolupráce zoologických zahrad se snažíte shromáždit ve své nabídce určitý výčet druhů. Záchranný program po vás pak vyžaduje mít co nejvíc bodů v této stupnici, zásadní je také štěstí zvířat nebo reintrodukce, což je navracení mláďat do volné přírody. Na samém konci hry počítáte všechny body získané z ochrany přírody a také popularity. Nižší hodnota je pak ta, která je tou vítěznou.

Foto: Ondřej Zeman

V Zoo Tycoon může váš projekt podpořit řada sponzorů.

Zoo Tycoon představuje excelentní deskovou adaptaci legendární budovatelské strategie

Při vybalování Zoo Tycoon vám možná přijde, že komponentů je opravdu hodně, jenže jakmile je roztřídíte do jednotlivých papírových bedniček vše pěkně zapadne do sebe a pak už se stačí jen ponořit do pravidel, jejichž pochopení ve výsledku až takovou výzvou nejsou. Jednotlivé komponenty stojí za to a budování rozhodně není jednoduché. Po pár pokusech je ale pravděpodobné, že budete schopni postavit slušně fungující zoo. V mnoha ohledech mi tento kousek připomíná legendární budovatelský titul. Fandy výstavby zoologických zahrad by proto Zoo Tycoon neměl za žádných okolností minout. Jediné co tu nenajdete, jsou po turistech jdoucí zvířata.

Za poskytnutí kopie hry Zoo Tycoon děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz