Hlavní obsah
Hry

Abstraktní rodinnou strategii Donuty pochopí každý za tři minuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Na první pohled tahle desková hra připomíná legendární Piškvorky. Jenže jimi tak úplně není, což vám dokáže ihned poté, co jí vytáhnete z krabice, pořádně si jí osaháte a otestujete chuť koblih.

Článek

V logické hře Donuty dáváte koblížek ke koblížku

Logických her orientovaných na střet dvou hráčů je na scéně opravdu hromada. Řada z nich základní myšlenkou dost připomíná to, jakým způsobem fungují Piškvorky, což dává smysl, protože je to kousek oblíbený a prakticky nestárnoucí. Vždy pak přichází s nějakou tou svou inovací, která má za úkol odlišit daný projekt od legendy a především konkurence, jíž zkrátka na trhu není málo.

Foto: Ondřej Zeman

Na začátku je ve hře Donuty pouze jeden žeton.

Počet hráčů: 2

Herní doba: 15 minut

Věk: 8+

Zatímco jinde je často herní deska pevně dána, Donuty pracují s tím, že vám nabídnou čtyři oboustranné desky, které k sobě máte možnost v úvodu hry poskládat náhodně, čímž lze vytvořit různorodé kombinace. Jakmile je vše připraveno vezmete si jednu z dostupných barviček koblížků a už vám nic nebrání v tom pustit se do hraní.

Foto: Ondřej Zeman

Žetony jsou ve hře Donuty oboustranné.

V úvodu partie Donuty první hráč umístí svůj koblih, čímž odstartuje bitvu, která ovšem neprobíhá tak jako v Piškvorkách. Dost hratelnost ovlivňují jednotlivá pole, která pracují s tím, že po umístění sladkého pečiva tímto krokem definujete směr, jakým může umísťovat pochutinu váš protivník. Kam přesně svůj kus dá je vždy jen na něm, za všech okolností je však třeba pracovat s tím, že tímto krokem si můžete vykopat hrob, protože se v tazích střídáte. Vždy je pak dobré na daný kus umístit ještě jeden, aby byl stále přehled o tom, kde leží nová kobliha. Výjimka v rámci umísťování nastává v momentu, kdy jsou všechna pole v linii obsazena. To pak můžete umístit svůj žeton libovolně.

Foto: Ondřej Zeman

Plocha se pomalu plní.

Vždy ale musíte počítat s mechanikou Vložení. Ta funguje tak, že když umístíte více svých donutů mezi dva kousky vašeho spoluhráče dojde k jejich transformaci ve vaše koblížky. Po celou dobu si tím pádem musíte hlídat, aby vás váš sok nedovedl do pasti. Zajímavé na této mechanice je to, že Vložení neaplikujete pouze jedním směrem, ale může klidně dojít k situaci, kdy za pomoci jedné dobře položené koblihy ve hře Donuty změníte čtyři konkurenční kusy, a tak vymažete protivníkovi úsměv z tváře.

Foto: Ondřej Zeman

Finální moment může v Donuty vypadat i takto.

Partie tu končí momentem, kdy se některému z hráčů podaří realizovat řadu pěti koblihů své barvy, což je jedna z cesta. Musím však říci, že ne vždy se vám podaří jí realizovat, protože se schopným protivníkem máte leckdy obtíže si udržet tempo. Naštěstí pro vás je zde ještě alternativa v podobě alternativní podmínky, která po umístění všech koblih přiřkne korunu vítěze tomu s největší pravoúhle spojenou soustavou, což může vést k zajímavým výsledkům. Do jisté míry se dá říci, že se dá vsadit i na tento směr, avšak ne vždy se zadaří s touto sázkou v Donuty uspět.

Foto: Ondřej Zeman

Donuty vám nabídnou ladně navrženou krabici.

Koblížky vás v logické hře Donuty dokáží příjemně překvapit

Donuty představují obstojnou abstraktní logickou strategii, která dokáže zaujmout tím, jakým způsobem je vizuálně zpracována. Koblížky zkrátka mají své kouzlo. Herní desky pak lze sestavovat do různých forem, což celku může navýšit znovuhratelnost. Samotné tempo hraní je podle mého je pak dostatečně vysoké, takže vám partie nezaberete příliš času.

Pokud jde pak o hratelnost, ta mi minimálně v prvních hrách příliš neimponovala, avšak když jsem se do hraní pořádně ponořil nabídl mi tento kousek nečekanou hloubku. Především tedy mechanika Vložení dokáže překvapit i sebejistějšího hráče. Pro fanoušky her orientovaných na souboj dvou hráčů je jsou podle mého Donuty obstojnou volbou, u níž bych si možná dokázal představit nižší cenovku, avšak vzhledem ke kvalitě komponentů si jí podle mého názoru dokáže ve výsledku obhájit.

Za poskytnutí kopie hry Donuty na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz