Hlavní obsah
Hry

Dragomino je výtečná kombinace domina a draků pro nejmenší hráče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Patříte mezi fanoušky legendární hry domino, avšak úplně vám nejde dostat ho k vašim dětem? Tak to tu pro vás dnes mám alternativu, která si dokáže získat svou roztomilostí každého malého hráče.

Článek

Ve Dragomino budete hledat dračí vejce

Hráč se ve Dragomino stane dračím jezdcem, který se stejně jako další milovníci šupinatých tvorů vydává na tajemný ostrov, kde je úkolem všech draky nalézt. Přestože to sice nejsou žádní drobečci objevit je není snadné. Hledat je budete tak, že si v rámci každého kola vezmete z nabídky čtyř žetonů jeden kus a přiložíte ho ke startovní krajině prezentující na jedné polovině poušť, zatímco na druhé je přítomná ledová pláň.

Foto: Ondřej Zeman

Dragomino se vám vejde na menší herní plochu.

Počet hráčů: 2–4

Herní doba: 15 minut

Věk: 4+

Už ze startu proto musíte k tomuto políčku přiložit buď další kus, na kterém je poušť nebo ledová pláň. Když vám taková kartička padne do oka můžete si jí vybrat a přidat ke svému hernímu plánu. Položením žetonu do vaší mapy vytvoříte ideální prostor pro zrození draka, takže si vezmete z nabídky dračí vejce a dáte ho na nově realizovanou pozici. Tímto krokem váš tah ovšem ve Dragomino ještě nekončí.

Foto: Ondřej Zeman

Dragomino hráčům při každém průzkumu nabízí jiné krajiny.

Sebrané vejce může mít ve svých útrobách nádherného draka. Když se vám podaří nalézt právě takové vajíčko můžete jásat, protože to pro vás znamená jeden vítězný bod. Ve všech vajíčkách ovšem není živé dráče. Ano, je to smutné, avšak občas najdete pouze rozmlácené vajíčko. V případě, že taková situace nastane je vám do rukou dán žeton dračí mámy, díky níž si v následujícím tahu budete moci vzít žeton krajiny jako první, čímž vám bude dána dočasná výhoda výběru.

Foto: Ondřej Zeman

Sopečné oblasti před hráče ve Dragomino staví ohnivé draky.

V nabídce je celkem šest unikátních krajin. Vedle pouště a plání se můžete vydat pátrat po dracích také do bažin, na luka, vstříc lesům, do hor nebo vulkanických destinací. Každé kolo nabízí ve Dragomino hráčům vždy sadu krajin. Jakmile skončí nevzaté kusy musíte odhodit a nahradit celou nabídku, takže nikdy nemáte možnost si vzít nevyužité části mapy. Zajímavé na celkové hratelnosti je, že čím více vajec je ve hře, tím menší je šance na to, že na draka narazíte.

Foto: Ondřej Zeman

Draci ve Dragomino neschází ani v lesích.

Základní myšlenka hratelnosti je neskutečně jednoduchá, takže se do hraní klidně můžete pustit s dvou až čtyřletým dítětem. Pokud máte po ruce o kapičku staršího hráče je zde ještě možnost si hratelnost obohatit skrze modifikaci Žízniví dráčci. Ta pracuje s myšlenkou toho, že draci touží po vodě. Aktivně proto začnete pracovat s myšlenkou jezer, které je možné najít na jednotlivých žetonech.

Foto: Ondřej Zeman

Draků je ve Dragomino hromada.

Když spojíte se vám podaří propojit normální krajinu s tou, na níž je jezero, můžete si z nabídky vzít rovnou dvě dračí vejce a podívat se na ně, načež jedno opět vrátíte do hromádky. Fakticky tak můžete vytvořit pro vašeho konkurenta problém, protože zatímco vy budete vědět, že na daném žetonu je prázdné vejce, on může klidně pracovat s tím, že tam přeci jen šupinatá příšerka být může. Dá se říct, že vám tvůrci Dragomino touto cestou dávají možnost do hraní zakomponovat faktor blafování, který v základní variaci nenajdete.

Foto: Ondřej Zeman

Dragomino si zahrajete i s nejmenšími.

Partie pak končí momentem, kdy už není možné odstartovat další výpravu (nemáte už dostatek / žádné žetony krajiny). Jakmile taková situace nastane je nutné si přepočítat draky. Za každého draka dostanete vítězný bod. Bodík navíc pak obdrží ten z vás, kterému štěstí nepřálo a dostal do ruky dračí mámu. Ta je totiž za jeden bodík, díky čemuž může tomu, k němuž se štístko na chvíli otočilo záda, klidně přinést vítězství. Při remíze pak vyhrává ten, jemuž se podařilo nalézt nejvíce puklých vajec, takže i smůla tu může být k něčemu dobrá.

Foto: Ondřej Zeman

Dragomino disponuje pěkným insertem.

S Dragomino u mladších hráčů chybu neuděláte

Největším dračím jezdcem se ve Dragomino samozřejmě může stát pouze jeden z vás. Práce s kusy krajiny je však jednoduchá, takže se při průzkumu příliš nenadřete. Herní doba je navíc velmi krátká, není tím pádem problém oslovit i ty u nichž udržení pozornosti představuje občas problém.

V případě Dragomino se mi však povedlo k němu přilákat jak nejmenší hráče, tak i zkušené veterány toužící po tom si zahrát něco s jejich o poznání méně zkušenými kolegy. Díky této skutečnosti bych se nebál domino, v němž hledáte draky doporučit prakticky všem, kteří touží po tom k deskovým hrám přivést svá malá dítka. Nabídne jim totiž zábavu na řadu zimních večerů. No a když náhodou děti vyrostou vždy se pak můžete přesunout rovnou ke Kingdominu.

Za poskytnutí kopie hry Dragomino děkuji českému distributorovi, společnosti Mindok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz