Hlavní obsah
Hry

Dynamická karetka Senjutsu: Bitva o Japonsko je hra ostrá jako čepel samurajského meče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Zajímalo vás vždy, jak by mohla vypadat hra, ve které spolu soupeří mistři meče v soubojích na život a na smrt? Tak přesně to budete moci v této deskovce prožít na vlastní kůži. Nuže ke zbraním!

Článek

Karty jsou tím, oč v deskovce Senjutsu: Bitva o Japonsko běží

Senjutsu: Bitva o Japonsko je hrou mající několik vrstev. Ty stojí všechny za pozornost, tento text proto započnu zaměřením první z nich, a to je klasická forma pro dva až čtyři hráče, v níž probíhají souboje, ve kterých teče krev. Ještě předtím než se do některých z duelů, či rovnou do střetu v maximálním počtu pustíte, musíte si vybrat bojovníka zastupujícího vás na bitevním poli.

Foto: Ondřej Zeman

Senjutsu: Bitva o Japonsko je slušnou bojovkou.

Počet hráčů: 1-4

Herní doba: 20 - 30 minut

Věk: 14+

V nabídce postav jsou tři hrdinové a jedna statečná hrdinka, která má paradoxně jeden z nejatraktivnějších vzhledů, protože je navlečená do samurajské zbroje a obouruč drží katanu, s níž se ohání. Každá z postav má specifickou výstroj, s níž může pracovat, a především sérii karet disponujících její jmenovkou. Senjutsu: Bitva o Japonsko však z velké části stojí na tom, jak efektivně se naučíte pracovat se svým balíčkem karet tvořeným čtyřiceti kusy orientovanými na schopnosti a těmi, které dávají vaší postavě specifické zbraně.

Foto: Ondřej Zeman

Duely jsou v Senjutsu: Bitva o Japonsko nebývale intezivní.

To jakou bude mít podobu váš balíček stojí v Senjutsu: Bitva o Japonsko na vašich rozhodnutích. Samozřejmě jsou tu jisté limity v podobě omezeného počtu určitých karet, avšak ty vám nebrání formovat deck tak, aby byl ofenzivní, nebo naopak defenzivní. V případě, že náhodou nemáte s tímto žánrem žádné zkušenosti, nic vám v této deskové hře nebrání sáhnout po balíčcích předpřipravených pro každou postavu. Po několika partiích si však pravděpodobně budete generovat sestavy karet sami.

Foto: Ondřej Zeman

Nabídka karet je v Senjutsu: Bitva o Japonsko nebývale rozsáhlá.

Jakmile máte postavený a namíchaný balík vámi navolených karet, už vám nic nebrání v tom se dát do boje na vybrané mapě. Ta je v základu plochá, je na ní však možné dát různé překážky, které mají pak vliv na průběh boje. Když nepřítele kupříkladu natlačíte na hořící vůz nejenže bude omráčen, ale také přijde o život. Zpět ale k samotným válečníkům. Jakmile jste připraveni a stojíte na mapě můžete si z vašeho předpřipraveného balíčku vzít pět karet. Jaké kousky si při hraní Senjutsu: Bitva o Japonsko vezmete do ruky je jen na vás.

Foto: Ondřej Zeman

Senjutsu: Bitva o Japonsko vám dá do rukou odlišné hrdiny.

Dober, vyber, odhal, zabij

Každé kolo startuje stejně. Hned v úvodu partie si musíte ze svého balíčku dobrat jednu kartu. V případě, že jste náhodou hráli příliš opatrně a při sebrání poslední karty ještě nemáte na své hrudi řadu seků musíte si ubrat život. Senjutsu: Bitva o Japonsko vás zkrátka za přílišné otálení ve finále potrestá, i když ono tu příliš zdržovat nejde. Jakmile máte kartu v ruce můžete si jednu ze šesti karet vybrat a vynést ji. K odhalení všech karet dochází v jediný moment.

Foto: Ondřej Zeman

Senjutsu: Bitva o Japonsko nabízí hodně pěkné figurky.

Některé výpady si pro realizaci žádají určitý počet bodů soustředění, zatímco jiné si vyloženě žádají, aby měl hrdina určitý znak na desce Kamae, což jsou minimálně v mých očích bojové styly. V nabídce je zelený, žlutý a červený, mezi nimiž si v průběhu hraní vybíráte, ve snaze co nejvíce z jednotlivých postojů těžit. Karty vynášíte v Senjutsu: Bitva o Japonsko podle toho, jakou mají hodnotu v horním rohu. U některých si pak máte možnost stanovit číslo ležící mezi nejvyšší a nejnižší možnou alternativou.

Foto: Ondřej Zeman

Senjutsu: Bitva o Japonsko obsahuje i válečnici.

Za pomoci karet tu provádíte útoky, blokujete nepřátelské výpady nebo se dokonce pohybujete. Přestože v některých hrách nehraje to, jakým směrem je postava otočená až takovou roli, v případě Senjutsu: Bitva o Japonsko musíte počítat s tím, že správně natočený hrdina dokáže útočit, zatímco ten, kdo kouká do prázdna, má jen mizivé šance na přežití.

Vítězem zápasu je za všech okolností ten, komu se podaří eliminovat jeho soupeře, což lze udělat vyčerpáním jeho životů, navršením karet omráčení nebo za pomoci útoků disponujících efektem poprava, jenž dokáže zabít soka v rámci jediné akce.

Foto: Ondřej Zeman

Senjutsu: Bitva o Japonsko v základu pracuje s čtveřicí postav.

I sólista si v Senjutsu: Bitva o Japonsko přijde na své

Pokud nepatříte mezi hráče, kterým vyhovují vzájemné střety, tak na vás tvůrci Senjutsu: Bitva o Japonsko také myslí. Jejich dílo totiž obsahuje také sólový formát stojící na myšlence scénáře, v němž se ujmete jasně daného protagonisty. Ronin tu po eliminaci svého pána putuje napříč mapami, plní úkoly, střetává se s hrdiny a také obyčejnými vojáky ve snaze dojít až na konec celého tažení. Formát je to velmi povedený hned ze dvou důvodů.

Foto: Ondřej Zeman

Senjutsu: Bitva o Japonsko si můžete zahrát i sami. V deníčku navíc najdete nové mapy.

Naučit se skrze něj můžete některé základní prvky hry, což je velké plus. Nu a pak je tu ještě velmi pěkné knížečka, která slouží jako průvodce celým dobrodružstvím. Jakmile se dostanete do její poloviny přichází část na kooperační dobrodružství, v němž se Ronin s Učedníkem vydává do boje proti nemalé přesile. Obě vyprávění mají styl, takže si je za všech okolností vychutnáte.

Senjutsu: Bitva o Japonsko je dynamickou soubojovkou pro fanoušky země vycházejícího slunce

Nepřátelé leží naporcováni u mých nohou, což znamená, že nastává čas konečně zhodnotit, jak se toto dílo povedlo. Na kartách stojící soubojová hra Senjutsu: Bitva o Japonsko je svižným titulem, který vás vrhne proti nepřátelům vybaveným katanami, naginami a dalšími východními nástroji.

Boj tu přežijí pouze ti, kteří se naučí pracovat se svým hrdinou, a především rozsáhlou nabídkou karet, z nichž stavíte balíčky, s nimiž následně operujete v bitvách. Upřímně vítám přítomnost sólového režimu. Ve výsledku oceňuji také to, jakým způsobem jsou zpracovány jednotlivé figurky. Jejich barvení byla radost. Takže pokud patříte mezi fandy tématu válečníků vyznávajících kodex cti, klidně po tomto kousku sáhněte.

Za poskytnutí kopie hry Senjutsu: Bitva o Japonsko děkuji českému distributorovi, společnosti Tlama Games.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz