Hlavní obsah
Hry

El Grande - ohromující návrat do časů, kdy deskovky byly skutečně velkolepé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Máte rádi Hru o trůny a cizí vám nejsou ani tahové strategie? Tak to tu pro vás dnes mám detailní náhled na deskový klenot, ve kterém budete intrikovat a válčit o osud renesančního Španělska.

Článek

V El Grande budete bojovat o osud Ibérie

Pyrenejský poloostrov byl odjakživa bodem, o který se soupeřilo, což bylo možná důvodem proč se dějištěm El Grande stalo právě toto místo. Náboženské a také politické střety tu zuřily po stovky let a příběh této deskové hry je zaměřen na 15. století, kdy se rozhořela další bitvy o to, kdo se stane ochráncem celého prostoru. Postavena je před vás herní deska prezentující prostor, o nějž se bude válčit. Sami si nemůžete vybrat svou pozici, ale s některou z barev jasně určených frakcí jste umístěni náhodou. Dostat se takto můžete do Navarra, Galacie, Toleda, Granady a dalších lokací. Vysazeni jste se svým jezdcem a pěšáky, které umístíte ke dvoru, z něhož je následně budete posílat do akce.

Foto: Ondřej Zeman

El Grande vám nabídne vizuálně zajímavou mapu.

Počet hráčů: 2-5

Herní doba: 90 minut

Věk: 12+

Celá hra je v El Grande rozdělena celkem na devět kol, během nichž se snažíte co nejdéle si udržet kontrolu nad jednotlivými územními částmi Španělska. Na začátku svého kola si vždy vybíráte jednu z pěti vyložených akčních karet. Nabídka je pestrá, pátá karta je však vždy stejná a je orientována na přesun krále, jehož region je místem, kam nelze dávat žádné vaše pěšáky. Pořadí hráčů je určeno zahráním silových karet, které na sobě mají jasnou hodnotu.

Foto: Ondřej Zeman

To, kdo bude hrát jako první, si často určujete výběrem svých karet.

Ta vedle toho, kdo bude hrát jako první, určuje také jak velký počet sil si povoláte. Zajímavé je, že zatímco herní hodnota daného kousku může být extrémně vysoká, počet mužů, které vám přinese naopak může být nebývale nízký. Kupříkladu karta s devítkou dává tomu, kdo jí vynese pouze dva muže, zatímco trojka vám umožní přivést ke dvoru pět vojáků. S dostupnými jednotkami pak pracujete primárně za pomoci akčních karet. Tedy jedné z pěti, které si na začátku svého tahu vyberete. Objevit se před vámi v El Grande může jedna z patnácti karet majících specifický efekt.

Foto: Ondřej Zeman

El Grande nechává hráče bojovat o každý kout.

Sázka na správné karty se vám může vyplatit

Každá kartička vám dává možnost ze svého dvora do prostoru sousedícího s pozici Krále poslat určitý počet vojáků. Nikdo vám však v El Grande neříká, že musíte užít přesně daný počet. Je to maximální objem sil, avšak minimální nikoliv. Daleko důležitější než to, kolik nasadíte do pole, je spíše samotný efekt karet. Každá totiž přichází s něčím specifickým. Úplně nejmenší počet vojáčků vám umožní přesunout karta Domobrana, díky níž můžete vzít až dva panáčky a následně je dát do jednoho regionu, nebo každého do jiné lokality. Za pomoci karet lze poslat Krále do exilu, a tak vytvořit další pole pro expanzi, nebo ho přesunout do libovolné destinace a tím pádem znemožnit těm, kteří jí chtějí ovládnout, aby v ní došlo k nasazení konkurenčních sil.

Foto: Ondřej Zeman

Karty jsou pro vás v El Grande dosti zásadní.

Dost zajímavá mi přišla například karta Občanská válka, ta totiž přinutí každého z vašich soupeřů vzít figurku a odeslat jí do náhodně vybrané provincie, kde se stanou součástí budoucího boje. Zatímco v jiných titulech stojí myšlenka ovládání území na tom, že z něj nepřátele vyloženě vyženete, zde pracujete s tím, že vyhodnocujete počty a následně odměňujete při hře pro čtyři hráče dva až tří s největším objemem vynaložené síly. Pokud vyhrajete tento souboj a náhodou máte v dané destinaci ještě svého „hrdinu“ (granda), tak dostáváte ještě bodíky navíc.

Foto: Ondřej Zeman

Karty v El Grande určují počet mužů, které můžete vyslat do pole.

Samotný počet zúčastněných v El Grande definuje do jisté míry také to, kolik panáčků se vám během kola podaří dostat do papírové věže. Ta totiž na konci kola otevře svá vrata a nejvíce zastoupený tým obdrží body. Před otevřením jejich vrat si všichni mají možnost určit, kam umístěné vojáky pošlou, což může ještě slušně zamíchat děním. Vítězem celé hry je hráč, jemuž se podaří získat nejvíce bodů. Těm z vás, jimž hra přijde příliš jednoduchá, nechávají tvůrci možnost přidat karty pro zkušenější hráče, nebo začlenit ty z varianty „Nové regentství“. V obou případech je vliv na partii zásadní.

Foto: Ondřej Zeman

El Grande vám nabídne pěkné krabičky na uložení komponentů.

El Grande vás naučí milovat area control hry

Desková hra El Grande patří mezi jedny z nejpřístupnějších area control her, které jsem měl možnost během posledních let hrát. Boj o Španělsko ale rozhodně nenudí. Spíše naopak. Díky velké přístupnosti se do něj mohou pustit bez obav i méně zkušení hráči. Ti si v tomto titulu mohou osvojit základy žánru a pak si za pomoci dodatečných karet přidat i nějakou tu výzvu.

Za poskytnutí kopie hry El Grande děkuji českému distributorovi, společnosti Mindok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz