Hlavní obsah
Hry

Harry Potter: Vzestup Smrtijedů vás postaví proti samotnému Voldemortovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Dejte se s přáteli do boje proti silám zla. Vyberte si jednu z částí odboje a pusťte se do bitvy v níž o kostky a karty rozhodně není nouze. Zvítězit může pouze jedna ze stran. Bude to právě ta vaše?

Článek

Pán zla se v Harry Potter: Vzestup Smrtijedů hlásí o slovo

Voldemort není ve hře Harry Potter: Vzestup Smrtijedů pouze éterickou figurou, či pouhou kartou. „Fyzicky“ je přítomen na herním plánu, kde škodí už od samého počátku. Každý tah hráče totiž začíná tím, že po vybrání místa, které se vyrazí zachraňovat musí jeho spoluhráč hodit herní kostkou zla a následně vyhodnocujete to, co vám na ní padlo. Voldy se může otáčet jako korouhvička mezi třemi body na mapě. Na těch jsou náhodně vybrané karty z balíčku.

Foto: Ondřej Zeman

Harry Potter: Vzestup Smrtijedů se vám na stůl rozhodně vejde.

Počet hráčů: 2 – 4

Herní doba: 60 minut

Věk: 11+

V tom je možné nalézt celkem jedenáct zástupců Smrtijedů včetně kartičky samotného Voldemorta. Ten však v Harry Potter: Vzestup Smrtijedů nečeká nikdy nahoře ale je nutné ho umístit do středu celého balíčku, který je ve hře pro dva hráče tvořen čtyřiadvaceti kartami. Na každém poli musí být v rámci kola tři postavy, takže na startu vyložíte trojici karet a v následujících kolech hráčů pouze vyplňujete prázdné pozice.

Foto: Ondřej Zeman

Zkušení kouzelníci v Harry Potter: Vzestup Smrtijedů neschází

Jak karty z políček mohou „zmizet“? Relativně jednoduše. Když se Voldemort otočí jejich směrem vždy jim způsobí zranění. Tedy samozřejmě těm, které patří do týmu vyznávajících dobro. V případě fanoušků zla je neporaní, nýbrž aktivuje, takže mohou v Harry Potter: Vzestup Smrtijedů uškodit svým konkurentům, nebo při jejich absenci navýší vliv zla v dané destinaci. Jakmile karta obdrží určitý objem zásahů je vyřazena. To ovšem není jedinou cestou, jak může být přesunuta z herního plánu mimo něj.

Foto: Ondřej Zeman

Smrtijedi jsou nebezpečná cháska.

Další je možnost verbování, kdy si jí vezmete do ruky a tak danou postavu získáte do vašeho týmu, se kterým vyrážíte do jednotlivých lokalit ve snaze zastavit zlo. Když jste náhodou ve stejné destinaci, na jakou hlavní padouch toto vyprávění míří nedostanou zásah pouze kouzelníci na bodu, ale také váš tým. Samotné karty si ovšem v Harry Potter: Vzestup Smrtijedů nemůžete do ruky vzít jen tak.

Foto: Ondřej Zeman

Voldemort je smrtícím sokem. Když vám navíc padne na kostkách symbol jeho pohunků zaútočí na místo, na které aktuálně míří.

Kouzelnické kostky jsou vrženy

Kupujete je tu totiž za pomoci kostek, jejichž počet je na začátku dán frakcí, kterou si vyberete. Nabídka je tvořena Bradavicemi, Brumbálovou armádou a Fénixovým řádem. U každého uskupení najdete ve hře Harry Potter: Vzestup Smrtijedů odlišný počáteční set kostek, s nimiž házíte. Všechna však začínají se čtyřmi kousky jejichž objem lze dočasně navyšovat za pomoci karet postav.

Foto: Ondřej Zeman

Kostky vás dokáží v Harry Potter: Vzestup Smrtijedů zaujmout

Užívat je lze k nákupu nových postav, odstraňování nepřátel a aktivaci schopností vašeho týmu, nebo postav, jimž se poštěstilo, že jsou jeho součástí. Při nákupu nováčků a eliminaci padouchů vždy potřebujete dát na jejich kartu určitý počet kostek, či hodnotu odpovídající požadavku karty. Stejná situace nastává i v momentu, kdy chcete v Harry Potter: Vzestup Smrtijedů aktivovat schopnosti, jimiž postavičky disponují a že jich není málo. Fénix Hawkes kupříkladu dokáže vyléčit jednoho z kouzelníků, nebo může být obnoven a přesunut k dalšímu hráči.

Foto: Ondřej Zeman

Škola se v Harry Potter: Vzestup Smrtijedů pouští do boje

Vedle kostek a hromady postav jsou tu pak ještě kouzla. K nim se dostáváte buď tak, že použijete schopnost některého z hrdinů. Kupříkladu taková Ginny dokáže všem, kteří mají v týmu někoho z její rodiny dát žeton kouzla. Druhou možností je poranění členů týmu zla. Za každý ukazatel zranění umístěný na padouchy tu získáte vždy jeden žeton kouzel. Ta nemusíte aktivovat ihned, ale po tahu Voldemorta je vždy pouze na vás, jak s nimi naložíte.

Foto: Ondřej Zeman

V Harry Potter: Vzestup Smrtijedů na vás čeká hromada kouzel.

Užívat je můžete ve svém zájmu, nebo s nimi pomoci kamarádovi. Tomu můžete pomoci v boji navýšením základních statistik, přidáním dalších kostek či vyléčením jeho postav. Možností kooperovat je dost, což se mi na Harry Potter: Vzestup Smrtijedů skutečně zamlouvá. Hra pak může skončit poražením Voldemorta u nějž je limit způsobeného zranění definován tím, kolik se vám už podařilo zlikvidovat jeho posluhovačů. Jeho porážka je jedinou alternativou vítězství, pak už jsou zde pouze různé verze prohry spojené se ztrátou určitého počtu zásadních míst, hrdinů nebo samotné lokace.

Foto: Ondřej Zeman

Harry Potter: Vzestup Smrtijedů disponuje pěkným insertem.

S náhodou lze v Harry Potter: Vzestup Smrtijedů obstojně bojovat

Koncept na němž Harry Potter: Vzestup Smrtijedů stojí je postaven na relativně jednoduchých pravidlech, takže se do něj není ve své podstatě až tak náročné dostat. Herní karty jsou zpracovány velmi pěkně, díky čemuž budou fanoušci filmové série nadšení. V nabídce si najdou své oblíbence i ty, jimž nebudou moci přijít na jméno. Neschází tu ani kultovní místa, o něž se vedly bitvy. Velkou roli pak hrají bezpochyby kostky, jimiž Voldemort i hráči definují podobu celé hry.

Jak zlo, tak i dobro disponuje svými unikátními kusy, kterými během jejich akčních fází házíte. Škála kostek za dobré kouzelníky se může během hraní rozšířit o další kousky. Náhoda tu však hraje roli, s níž v průběhu partie musíte vypořádat. Osobně jsem jí ovšem nevnímal jako negativní faktor, protože u tohoto formátu stolních titulů s ní je zkrátka nutné počítat. Navíc mi nepřišla nikterak agresivní a zákeřná, což považuji za velké plus. Celkově bych označil Harry Potter: Vzestup Smrtijedů za velmi slušnou záležitost, která zaujme zpracováním, hratelností i přístupností, takže pokud jste magii pozitivní, určitě po tomto mixu kostek a karet sáhněte.

Za poskytnutí kopie hry Harry Potter: Vzestup Smrtijedů děkuji českému distributorovi, společnosti REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz