Hlavní obsah
Hry

Heat: Závodní deskový bestseller, v němž taktika vítězí nad rychlostí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Dlouhodobě vyprodaná lahůdka na poli deskových her opět vyjíždí na dráhu. Nasedněte do některé z dostupných formulí, zamiřte na dráhu a ukažte svým soupeřům, že právě vy si zasloužíte vítězný pohár.

Článek

S rychlostí to není dobré v Heat přehánět

Asi každý z nás někdy toužil po tom naskočit do kokpitu a zamířit na okruh. A přesně tuhle možnost vám Heat dává, protože v něm dostanete formuli, v jejíchž útrobách se dáte do závodění na čtveřici unikátních závodních okruhů. Otestovat svůj stroj můžete v Itálii, USA, Francii a také Velké Británii, kde před vás autoři tohoto díla staví odlišné výzvy a především limit kol, za který je třeba závod absolvovat, když chcete stanout na stupních vítězů.

Foto: Ondřej Zeman

Heat testuje na závodištích maximálně vaše schopnosti.

Počet hráčů: 1 - 6

Herní doba: 60 minut

Věk: 10+

Jaké auto si vyberete je vlastně jedno. Jakmile ale máte zvolenou barvičku, dostanou se vám do rukou karty daného vozu s různými číselnými hodnotami. Heat totiž neposouvá hráče po herním plánu za pomoci oblíbených kostek, tahání slámek nebo bezpočtu jiných forem definujících náhodně tempo, ale skrze karty. Ano, prim v tomto titulu hrají karty rychlosti, avšak nejen ty.

Foto: Ondřej Zeman

Heat dává každému hráči jeho desku vozidla.

Každý z hráčů před sebou má v Heat herní desku, na níž zařazuje v úvodu každého kola rychlost, která následně určuje to, kolik karet máte možnost vynést. Čím vyšší rychlost zařadíte, tím větší objem karet zahrajete. Nesmíte to ale příliš přehnat, protože když zařadíte namísto dvojky rovnou trojku, nebo naopak stáhnete rychlost o dva, obdržíte kartu Heat, kterou následně dáte na svou odhazovací hromádku, takže se dříve či později opět dostane do vaší ruky a znemožní vám hrát „normální“ kusy.

Foto: Ondřej Zeman

Do ruky se vám mohou dostat různé karty.

Prezentované snižování rychlosti by na první pohled nemuselo dávat smysl, jenže když je před vámi pasáž se zatáčkami žádajícími si určité hodnoty, není úplně špatné trošku to stáhnout. Vidíte správně, do zatáček je dobré v Heatu mířit s určitou mírou rychlosti, protože si žádají danou hodnotu. Když ji překročíte, nezbývá vám nic jiného než vyložit tolik karet Heat, kolik je rozdíl mezi hodnotou prezentovanou zatáčkou a vaší rychlostí.

Foto: Ondřej Zeman

Závodění tu vypadá opravdu pěkně.

Pokud náhodou spotřebujete karty Heat pro zrychlování, klidně se vám může stát, že namísto zdárného zvládnutí zatáčky vylétnete z dráhy, což vede k tomu, že si snížíte rychlost na jedna a vezmete přesně daný počet karet Napětí. Jejich přítomnost v balíčku je možné do jisté míry vnímat pozitivně, protože vám umožnují vytáhnout si ze svého dobíracího balíčku další základní kartu rychlosti. Nevýhodou jest to, že pokud se nejedná o elementární kartu rychlosti, musíte ji odhodit.

Foto: Ondřej Zeman

Události patří k šampionátu.

Karty takto vyhodnocuje nejdříve hráč, který byl jako první. Tvůrci Heat však myslí i na posledního, jemuž je dán dočasně adrenalin, který mu dá možnost popojet o jedno políčko a především ochladit svůj motor o jeden stupínek. Jakmile s autíčkem popojedete, je tu ještě fáze reakcí, kdy máte možnost aktivovat nabízené symboly. V základu se to týká primárně odhození karet Heat během chlazení. V případě, že se vám povede dostat za nebo vedle jiného vozu, je zde ještě příležitost posunout formuli o dvě políčka dále. Týká se to však jediného vozu. Pokud se tímto krokem zařadíte za jiný, už s žádným dalším skokem nepočítejte, což mi přijde spravedlivé.

Foto: Ondřej Zeman

Vylepšování auta stojí za to.

Jakmile je váš tah u konce, vezmete si všechny karty ze své herní oblasti a dáte je na svou odhazovací hromádku. Z té si pak doberete tolik karet, aby bylo ve vaší ruce sedm kousků. V základní variantě má závod v Heatu velmi slušné tempo. Závod končí vždy po absolvování určitého počtu kol na okruhu. Tvůrci pak myslí i na náročnější hráče. Pro tuto skupinu mají několik modulů, které jde bez větších obtíží připojit ke hře.

Foto: Ondřej Zeman

Počasí vám dokáže občas slušně zavařit.

Jedním z prvních modulů je Garáž, který přináší do Heat obyčejná a pokročilá vylepšení. Ve škále možností najdete závodní palivo, brzdy, pohon na 4 kola nebo lepší pneumatiky. Každá z karet má na vaše auto trošku jiný vliv. Upravovat se jimi dá třeba rychlost limitu v zatáčkách, navyšovat rychlost nebo snižovat napětí tak, že dané karty hodíte na odhazovací hromádku. Druhým modulem jsou pak Legendy, což je prvek, který je možné zakomponovat když chcete hrát sami, popřípadě toužíte po tom, aby v závodě jelo více hráčů, než je k dispozici reálně u stolu. Protivníci jsou to drsní, takže střet s nimi je výzvou.

Foto: Ondřej Zeman

Do hraní Heat se můžete pustit sami.

Třetí a poslední elementární modifikací je v Heat modul Počasí a stavu dráhy. Počasí má vliv na auto, zatímco stav dráhy trvale formuje podobu určitých sektorů či zatáček. Pokud pak toužíte po delším časovém zážitku, není špatné sáhnout po šampionátu. Ten je tvořen více závody, novými mechanizmy a také různými událostmi. Vstříc šampionátu by se ale člověk měl vydat až poté, co má za sebou jednotlivé herní moduly a nejeden odjetý závod.

Foto: Ondřej Zeman

Heat disponuje výborným insertem.

Heat: Hustý déšť vás vezme do Japonska

Jak sami vidíte, Heat rozhodně není žádnou jednoduchou deskovou hrou, i když za použití základních pravidel si ji může zahrát skutečně každý. Stačí jen nezakomponovat některé moduly a máte „klid“. Pokud ale spíše patříte mezi skupinu hráčů, kterou už nudí jezdit stále dokola ty stejně tratě nebo zkrátka máte skupinu větší než je základní počet hráčů, pak je tu právě pro vás rozšíření Heat: Hustý déšť.

Foto: Ondřej Zeman

Heat: Hustý déšť

Počet hráčů: 1

Herní doba: 60 minut

Věk: 10+

Jeho elementárním benefitem totiž není nic jiného než to, že vám k dispozici dá zcela nový oboustranný herní plán. Ten hráčům nabízí možnost zamířit do Japonska nebo vstříc Mexiku. V případě obou tratí můžete v Heat: Hustý déšť počítat s tím, že jsou o kapku komplexnější než ty původní. Hlavně tedy pracují s čerstvými mechanikami. V Mexiku i Japonsku narazíte na Šikany, což jsou komplexnější zatáčky žádající si větší míru soustředění.

Foto: Ondřej Zeman

Japonsko dokáže otestovat vaše schopnosti.

Dalším faktorem jsou pak zaplavená místa na japonském okruhu. Když jimi projíždíte a chcete podřadit, nezbývá vám nic jiného než investovat více Heat karet. Co si budeme povídat, je to slušná výzva. Zdokonalena byla také „umělá inteligence“, která má možnost být v Heat: Hustý déšť agresivnější než dříve.

Foto: Ondřej Zeman

Mexiko je plné zatáček.

Jakožto celek představuje Heat: Hustý déšť primárně volbu pro fanoušky, jimž už se základ ohrál. Pokud ale uvažujete o základní hře, asi bych rovnou vzal i toto rozšíření, protože navýšení znovuhratelnosti spolu s přidáním dalšího hráče stojí za to.

Foto: Ondřej Zeman

Heat Hustý déšť přináší vedle nových tratí také dalšího jezdce

Závodění je v závodní hře Heat návykovou záležitostí

Závodní hra plná karet Heat je jedním z těch titulů, které jsou určeny takřka pro každého. Vím, může to vypadat tak, že přeháním, ale v momentu, kdy nebudete pracovat s moduly, nic vám nebrání tento kousek prezentovat jako nebývale přístupnou záležitost takřka pro všechny věkové skupiny. Zaujmout dokáže mapami, zpracováním herních komponentů i hratelností. Jakmile pak máte náročnější spoluhráče, stačí zakomponovat do hraní herní moduly a náročnost slušně stoupne. Finálním posílením pak může být expanze Heat: Hustý déšť.

Pokud tedy hledáte podařenou závodní hru, která nemá příliš velké požadavky na hrající, zřejmě bych se vůbec nebál po Heat sáhnout. Rozhodně je to jeden z těch kousků, které nebudou sedět v koutě, ale na stole se objeví až překvapivě často. Sám bych pak s koupí příliš neotálel, protože poslední várka se prodala nebývale rychle.

Za poskytnutí kopie hry Heat a Heat: Hustý déšť na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz