Hlavní obsah
Hry

Hladové příšerky: Rodinná kooperační pecka, v níž krmíte roztomilá monstra

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Vždycky máte pocit, že vám doma beze stopy mizí předměty? Zřejmě za to mohou tato chlupatá monstra. Dejte se do jejich krmení a zachraňte je tak před jistým rozpadem kvůli hladu.

Článek

Vstříc monstrům se můžete ve hře Hladové příšerky vrhnout v různých variantách

Na starých půdách je možné nalézt ledacos. V případě té, prezentované skrze hru Hladové příšerky, tam vedle všemožného harampádí najdete také něco nečekaného. Čekají tam na vás chlupatá monstra, která jsou na první pohled nebývale roztomilá. Jenže aby se s nimi člověk mohl pomazlit, musí nejdříve utišit jejich hlad, protože přesně na této myšlence tato záležitost stojí. Zkrátka tu krmíte příšerky. V rámci příběhové varianty na vás čeká celkem 12 úrovní, v nichž se vždy snažíte, aby byla potvůrka nakrmena.

Foto: Ondřej Zeman

Hladové příšerky si můžete vzít takřka kamkoliv.

Počet hráčů: 2-4

Herní doba: 15-30 minut

Věk: 6+

Pokud přemýšlíte, co vlastně různě vyhlížející monstra jedí, jejich největší zálibou je konzumace předmětů různých barev. Tedy přesněji řečeno, vždy si žádají určité barvy, protože nesprávná kombinace vede ke konci hry. Hladové příšerky zkrátka patří do vrstvy gurmánů. Kupříkladu taková fialová bestie touží primárně po barvách odpovídajících její srsti, takže ideální je cpát do ní borůvky, modré knihy či předměty pomalované červenou barvou. Jen tak totiž dosáhnete ve finále ideální barvy. V rámci první hry většinou začínáte se sedmi kartami prezentujícími obsah místa, na nějž jste ve scénáři zavítali.

Foto: Ondřej Zeman

Vitamíny nemají potvůrky rády.

V nabídce se vám mohou objevit klepací zuby, květák, sladkosti, gramofonové desky nebo hromada dalších věcí, které mají, jak už bylo prezentováno výše, specifickou barvu definující to, zda je můžete použít ke krmení monstra čekajícího ve vašem mobilu. Ano, je to tak. Hladové příšerky bez mobilní aplikace bohužel nenakrmíte, takže vám nezbývá nic jiného než si ji nainstalovat do mobilu. Jakmile se objeví hladová bestie, každý z hráčů si vybere jeden předmět, naskenuje ho a tím ho pošle do něčího břicha. Jednotlivé kousky se dávají dohromady, takže je možné za pomoci několika barev vytvořit tu ideální, protože správná kombinace je to, oč tu běží.

Po zdárném nakrmení si můžete vzít další kartu, kterou použijete při dalším krmení, takže se nemusíte bát, že by vaše ruka zůstala prázdná. Náročnost toho, jak bude ve hře Hladové příšerky uspokojit monstra, je určena zvolenou náročností, takže na nižší se nezapotíte, díky čemuž si můžete zahrát i s mladšími hráči. Vyšší náročnost naopak může vést k tomu, že menší děti nebudou stíhat.

Foto: Ondřej Zeman

Dobroty mají ve hře Hladové příšerky různou barvu.

Před hráče je postavena skutečně pestrá škála příšerek s různými požadavky. Jediné, co vyloženě nechtějí, jsou potraviny s vitamíny. Ty jim nedělají dobře na žaludek, takže v momentu, kdy jim něco vitamínového strčíte do chřtánu, hra automaticky končí. Stejně tak jsou alergické na už zmíněné kombinace barev vedoucí k odlišným odstínům, než mají samotné příšerky. Během partie je dokonce možné narazit na králíčky. Ti si nežádají karty specifických barev. Namísto toho chtějí vitamíny, takže když jim dáte potraviny bez nich, opět to vede k automatické prohře.

Jak sami vidíte, možností, že to dopadne špatně, není málo. Hladové příšerky vám nabízí jak příběhovou variaci, tak i tu bez děje, ve které pracujete s už otevřenými kousky, kde jsou zároveň přístupné všechny dosud otevřené karty. Zkrátka když nechcete příběh složený z 12 kapitol, tohle je ideální varianta, jak si zahrát. Osobně mi ale dává větší smysl pustit se do toho s dětmi pěkně kapitolu po kapitole, protože jen tak jim dopřejete plnohodnotný zážitek plný zajímavých karet. Za sebe však musím říct, že bych se v tomto případě asi bez aplikace obešel, je to ovšem spíše o zvyku, protože když už aplikaci, tak ji spíše beru u komplexnějších záležitostí. Chápu však, že někomu může sednout více.

Foto: Ondřej Zeman

Hladové příšerky má slušný insert.

Krkající monstra vaše děti při hraní hry Hladové příšerky odrovnají

Rodinná karetní hra Hladové příšerky patří do kategorie, která dokáže oslovit celou domácnost. Jakmile ji vytáhnete a představíte cílové skupině, jen tak se od ní neodtrhne. Pro mladší hráče je pak velmi atraktivní také skutečnost, že hraní této záležitosti je spojeno s mobilní aplikací, která je pěkně zpracovaná. Během partie se tento kousek formuje, otevíráte si nová monstra i předměty, takže to, co je na startu, nemusí být na konci. Vlastně není moc co vytknout. Asi bych si dokázal představit hraní bez aplikace, avšak to je primárně tím, že aplikace u her úplně nepreferuji. Většině však jistě vadit nebude.

Foto: Ondřej Zeman

Hladové příšerky

Hladové příšerky jsou záležitostí pro mladší hráče, kteří se mohou pustit do zábavného krmení monster testujícího jejich schopnost vybírat a případně kombinovat správné barvy. Díky volnému režimu má celek relativně slušnou znovuhratelnost. Pokud tedy hledáte zábavu pro svá dítka, do níž se dá zapojit i mobil, tak je tohle jasná volba. Za sebe nemám problém tento kus doporučit.

Za poskytnutí kopie hry Hladové příšerky na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz