Hlavní obsah
Hry

Honba za prstenem: Prožijte legendární hon z Pána prstenů na vlastní kůži

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

První díl trilogie Pán prstenů z velké části stojí na útěku hobitů před zlem. Ten, kdo by rád zažil na vlastní kůži něco podobného, má možnost. Tahle deskovka vás totiž nechá kultovní hon prožít.

Článek

Frodo před sebou má ve hře Honba za prstenem dvě fáze

Každý čtenář knihy Pán prstenů ví, že Frodo se dlouho flákal v Kraji. Nakonec ale přeci jen došlo na to, že vyrazil na cestu, kterou můžete v jeho kůži absolvovat. Asi vás nepřekvapí, že ve hře Honba za prstenem se jeden z vás stane utíkajícím, zatímco zbytek skupiny se transformuje do role lovců, kteří jdou Frodovi po krku. V rámci první fáze máte k dispozici vyloženě Froda a prcháte z Kraje spolu se svými přáteli. Druhá strana barikády se nepřekvapivě snaží nositele prstenu dopadnout, protože přesně to si temná vůle žádá. Hra je rozložena do dnů, které mají samy o sobě vždy tři fáze.

Foto: Ondřej Zeman

Některé postavy jsou v první fázi Honba za prstenem mimo hru.

Počet hráčů: 2-5

Herní doba: 120 minut

Věk: 13+

Ráno je etapou, kdy se Frodo musí pohnout na herním plánu, stejně tak provádějí svůj tah jeho nepřátelé, díky čemuž není vyloučeno, že právě v této fázi dojde ke střetu. V odpolední fázi zažíváte fakticky to samé co během rána. Opravdu odlišná je až noc. Frodo totiž nemusí být vyloženě aktivní, avšak může se rozhodnout, že si odpočine. Jeho nepřátelé pak v rámci svých aktivit nejsou nikterak omezeni. Vlastně by se dalo říct, že noc je pro ně vyloženě produktivním obdobím. Když Frodo nějak slušně přežije noc, přichází svítání, v jehož rámci získá Frodo i jeho oponenti novou kartu do své ruky a zlo si hodí kostkami.

Foto: Ondřej Zeman

Do boje se zapojí i Zlatěnka

Honba za prstenem každé straně dává v rámci jejich tahu trochu jiné možnosti. V případě Froda máte k dispozici během jeho tahu možnost přesunu, zahrání karty přítele, nebo získání nové karty přítele skrze zahrání žetonu Společenstva. Karty vám mohou během hraní nejednou zachránit život, protože jimi můžete znemožnit pohyb svým nepřátelům, nebo si naopak mírně usnadnit život. Od začátku pak máte ještě karty Družiny, které vám dodávají stabilní efekt, či jednorázovou výhodu. Samotné ilustrace karet jsou mistrné, takže si u nich často vzpomenete na Válku o prsten, která je pokryta stejně.

Foto: Ondřej Zeman

Život s přáteli je ve hře Honba za prstenem krásný.

V noci je pohyb Froda složitější, protože tím dostane bodík k temnotě, kterou rozhodně nechcete. Navíc tím posílíte zlo. To během této etapy operuje rychleji. Zcela zdarma pak mohou padouši pouze hledat a lovit. Zatímco Frodo nemá žádné kostky, temná strana má několik krásných kostek, které užívá k provádění akcí dle symbolu, který na nich padne. Sluhové Temného pána mohou vynášet kletby, pátrat po Frodovi, nebo se rovnou vydat na jeho lov. Chycený Frodo se musí se zlem střetnout, což může vést k jeho částečnému nebo rovnou plnému pohlcení temnotou, což fakticky znamená prohru.

Foto: Ondřej Zeman

Prokletí jsou lahůdkou

Jakmile Frodo dorazí do některé ze tří cílových lokací, první část partie hry Honba za prstenem končí a startuje druhá, v níž se nepřesouvá Frodo, nýbrž Gandalf. Ten se snaží chránit družinu a svádět zlo na scestí. V partě je přítomen i Chodec, který vede družinu jasně definovanou cestou. Zlo pak má po ruce vůdce Devítky, jenž má svou vlastní specifickou kostku. Sám pak nahrazuje vždy jednoho ze svých podřízených. Druhá kapitola mi kvůli tomu přišla o něco náročnější než ta první. Stejně jako v případě první části můžete i tady skončit pohlceni Stínem, nebo naopak dorazíte do Roklinky, čímž dosáhnete vítězství.

Foto: Ondřej Zeman

Honba za prstenem má slušný insert.

Honba za prstenem představuje závod plný napětí

Každý lov ve hře Honba za prstenem je unikátní záležitostí, při níž je napětí cítit na obou stranách. Utíkající Frodo ani pozornost odpoutávající Gandalf nemají snadnou roli, protože čelí přesile, která stojí na straně temné kletby. Naštěstí pro prchající jsou tu karty přátel, které jim mohou dost pomoci. Vizuální zpracování je mistrné, stejně jako způsob, jakým jsou zpracované jednotlivé komponenty. Zkrátka taková ta poctivá deskovka.

Foto: Ondřej Zeman

Honba za prstenem

Honba za prstenem se může tvářit jako vyloženě komplexní záležitost. Dá se však říci, že je to jeden z těch kousků, jejichž hraní je skutečně zábavné pro obě strany. Samozřejmě hodně záleží na tom, jak kvalitní sok stojí na opačné straně barikády. Je to brilantní záležitost, takže za sebe rozhodně doporučuji její pořízení. S koupí bych pak příliš neotálel, protože se nechystá dotisk.

Za poskytnutí kopie hry Honba za prstenem na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz