Hlavní obsah
Hry

Horníci impéria jsou další kapitolou legendární série Settlers plnou drahokamů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Postavte se do čela národa horníků. Pracujte s kartami a expandujte s jejich pomocí svou podzemní říši. Nedělejte to ovšem bezmyšlenkovitě, protože každé patro má vliv na nemalou část komplexu.

Článek

Horníci impéria představují osobitý přírůstek do legendární série

Série The Settlers už hráče vzala do řady destinací. Je však nutno říci, že na PC se jí v současnosti daří výrazně méně než v případě jejich deskových verzí. Horníci Impéria na něž je zacílená dnešní recenze jsou novou hrou zastupující tuto vydařenou značku a stejně jako v její předloze i tady je to z velké části o budování. Namísto klasických staveb tu ovšem máte karty, které připojujete ke své pomalu rostoucí podzemní říši.

Foto: Ondřej Zeman

Velikost Horníků Impéria definuje primárně to, v kolika ho hrajete.

Počet hráčů: 1 – 5

Herní doba: 30 - 60 minut

Věk: 10+

Hráčům je hned na startu dáno do rukou osm karet, z nichž si musí vybrat čtyři, které vyhovují nejvíce jejich budoucím plánům, nebo zkrátka mají nejzajímavější benefity. Spektrum karet, které se vám takto mohou dostat do spárů, je nebývale rozsáhlé. K dispozici je vám dáno totiž celkem 136 karet dolů prezentujících místa, u nichž vám nikdo nebrání je přenést do vašeho dolu.

Foto: Ondřej Zeman

Jeden důl příliš místa nezabere.

Všechna jsou rozdělena do čtyř kategorií s odlišnou náročností. Položky na té úplně první vás nic nestojí, tím pádem je možné nasadit je prakticky hned na startu. V případě dalších levelů je pak v karetní hře Horníci impéria nutné počítat s tím, že za ně zaplatíte nějaký ten peníz. Výjimkou je čtvrtá úroveň, která je sice zadarmo, avšak než se k ní dostanete, chvíli to potrvá, protože „prokopat“ se do hlubiny vrchními patry není úplně snadné.

Foto: Ondřej Zeman

Na startu hry si musíte z osmi kusů vybrat čtyři.

A aby toho nebylo málo vedle cenové náročnosti často karty patří k určité herní frakci či frakcím. V Hornících impéria je možné nalézt celkem šest uskupení, která dobře znáte z videoherní série The Settlers. V nabídce najdete karty obsazené Skoty, Egypťany, Římany, Japonci, Barbary a také Atlanťany. Každý z národů vyznává trochu jiné hodnoty. Jejich karty jsou tím pádem často spojeny s tím, že je reprezentují.

Foto: Ondřej Zeman

V dole se každé kolo něco děje.

Skotové kupříkladu dokážou těm, kteří jim nabídnou finance, snést i diamanty z nebe. Za Řím je pak opravdu nutné pečlivě propojovat doly, protože nejednou těží z toho, že na sebe co nejefektivněji napojíte určitá políčka. Zajímavě pak působí Japonci, u nichž máte bonusy za to, že ve svém dole máte co nejvíce rozdílných národů. Ve hře Horníci impéria se zkrátka jedná o partu jejíž síla je v rozmanitosti, což není vzhledem k pestrosti uskupení až takový problém.

Foto: Ondřej Zeman

Každá frakce je jiná.

Co patro, to hromada unikátních prostor

Jak už bylo řečeno výše, karty jsou v této karetní hře rozděleny do čtyř úrovní. Podle toho do jakého patra patří, je následně řadíte. Na startu umístíte první, načež na ní můžete v rámci stejného patra napojit další, nebo připojit tu, která je o patro níže. U té pak probíhá stejná situace. Takto můžete budovat až do čtvrtého patra, které je oficiálně poslední, avšak i na něj jde následně napojovat další budovy nacházející se ve stejném podlaží. Vždy však musí mít nad sebou kartu.

Foto: Ondřej Zeman

Některé karty zastupují více než jednu frakci.

Většina níže položených budov si vždy vyžádá platbu a pečlivé umístění. Z umístění kartičky totiž můžete těžit, když jí s jinou propojíte tak, aby na sebe navazovaly vozíčky se zlatem, které vám na konci hry dodají bonusy. Každá karta vám pak dlouhodobě přináší benefity. Po fázi dolování totiž vždy přichází moment, kdy můžete aktivovat některou z karet a tak fakticky uvést do chodu celou na sobě stojící řadu. Tedy přesněji řečeno vámi vybrané kartičky z každého patra vedoucí až k povrchu.

Foto: Ondřej Zeman

Neschází tu ani mumie

Aktivují se všechny v řadě dle vašeho výběru. Každá pak disponuje ve hře Horníci impéria vlastním efektem, nebo akcemi, mezi nimiž si musíte vybírat. Japonci mají kupříkladu možnost na jednom políčku v základu získat pouze jeden peníz. Když však máte dostatek dalších národů, tak při aktivaci obdržíte mince dvě. Po vyhodnocení všech karet pak ještě musíte zvolit, jakou ze tří aktivit si zvolíte na povrchu. Získat touto cestou lze finance, dobrat si tři karty, nebo se posunout za peníze na poli postupu.

Foto: Ondřej Zeman

Jedničkové karty vám v Hornících Impéria většinou nabízí jako akci získání jednoho penízu.

Postup tu představuje jistou cestu vývoje, po níž putujete. Vždy, když se jí vydáte vstříc, tak těžíte pouze z políčka, na němž v rámci karty skončíte svou výpravu. Někdy na něm najdete peníze, jindy zase diamanty. Vede ovšem také ke kartám čtvrté úrovně, k nimž se jinak nedostanete, protože při dobírání si berete vždy pouze ty z první, druhé a třetí hromádky. Na konci každé takové „výpravy“ na vás pak čeká velká odměna, načež se musíte pustit do práce na další ze tří postupových desek.

Foto: Ondřej Zeman

Poslední patro už je spojeno pouze se ziskem diamantů.

Jakmile je kolo u konce, startuje další. To započne vždy tak, že si vezmete jednu z deseti karet událostí a vyhodnotíte jí pro všechny přítomné. Kola u vozíku například každému dají za dokončený vozík se zlatem dva penízky. Jindy zase lze těžit z odhazování karet nebo skutečnosti, že důl sdílíte s co největším objemem národů. Momenty jsou to náhodné tudíž občas dokáží v Hornících impéria slušně postrčit štěstíčko určitým směrem. Jakmile pak doberete poslední z karet Událostí hra končí.

Foto: Ondřej Zeman

Někdy můžete zažít slušný řetěžový efekt.

Tedy ne tak úplně. Dochází k poslednímu dolování a následnému přepočítání bodíků. Vaše vítězné body tu prezentují diamanty, které mají hodnotu definovanou barvou. Modré jsou za jeden vítězný bod, zelené za pět a červené za deset. K finálnímu skóre počítáte pak také realizované vozíky se zlatem. Mimo přepočet jsou pak zlaté mince, které jsou v této fázi Horníků Impéria určené pouze k tomu, aby rozhodly o vítězi v případě remízy.

Foto: Ondřej Zeman

S uložením všech komponentů v Hornících impéria rozhodně nemáte problém.

V Hornícich impéria si výlet do hlubin vychutnáte naplno

Nová hra ze série Settlers úspěšně navazuje na dobře známý formát, se kterým na poli deskových her prorazila do světa. Horníci impéria vám nabídnou perfektně fungující formát kopání spojený s pečlivým budováním nových síní a především jejich propojením. Správná kombinace je totiž často oč tu běží a vítězem může být ve výsledku pouze jeden.

Horníci Impéria jsou vám nabídnuti jak ve formě pro jednoho hráče, tak pro celou skupinu. Pěkná je pak myšlenka provádění tahu jednotně na svých důlních oblastech. Hru jsem v rámci vytváření této recenze otestoval s menší i větší skupinou hráčů a vždy stála za to. Vizuální zpracování mi tu dost připomínalo formát videoherní série Settlers, tak snad se jednou dočkám dílu, v němž bude hrát hlavní roli hlubina.

Za poskytnutí kopie hry Horníci impéria použité pro tuto recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz