Hlavní obsah
Hry

Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy Západu vás nechá dobývat Divoký západ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

V kůži prezidenta železniční společnosti se tu pustíte do mnohaleté expanze. Ta je pevně spojena s poutavým příběhem, jehož znovuhratelnost není vůbec nízká, což vám dokážou následující řádky.

Článek

Příběh Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy Západu ukazuje jednu z podob dobývání USA

Historie USA je o poznání divočejší než dějiny Evropy ve stejné fázi dějin. Samozřejmě nezpochybňuji různé války, avšak kolonizace Divokého západu rozhodně nebyla žádným peříčkem. Lidem dost pomohla železnice, jejíž realizace ale také nepředstavovala nic snadného. V rámci příběhu Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy Západu máte možnost naskočit do tohoto byznysu, stanete se totiž prezidentem jedné z řady dopravních společností, v prostoru, který dává díky nečekaným událostem potenciál k rychlé expanzi nováčkům.

Foto: Ondřej Zeman

Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy Západu vám nabídne na startu takovouto mapu.

Pokusím se zcela vyhnout spoilerům, na hře Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy Západu je však zřejmé, že je pevně spojena s dějinami budování železnice v USA, takže se můžete těšit na opravdu zajímavé momenty. Neřekl bych však, že většina z nich je vyloženě temná. Ano, je tu pár tíživých okamžiků, ale rozhodně tu není zahrnuta žádná velká divočina, což je dobře. Celkem na vás čeká dvanáct her (scénářů) během niž komplet prochází vývojem spojeným s přidáváním nových pravidel, herních komponentů a také částí map.

Foto: Ondřej Zeman

V Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy Západu neschází lokomotiva.

Ano, čtete správně. V úvodu prezentovaná mapa je pouze kouskem toho, co vám bude v Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy Západu nabídnuto. Jak totiž šla historie i železnice expandovala napříč USA. V začátečním herním plánu máte celkem pět částí, na nichž najdete New Orleans, Montreal, Detroit nebo Bangor. Na startu si vezmete k sobě krabičku své společnosti a také obsah vámi ovládané kanceláře, která je na začátku tvořena pouze kartou bonusu společnosti. Poté zamícháte do balíčku vlaků určitý počet kartiček novin určený počtem hrajících.

Foto: Ondřej Zeman

Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy Západu vás nechají poslat vaše vlaky na různá místa.

Svým soupeřům rozdáte čtyři karty vlaků a také čtyři jízdenky, načež se pustíte do pomalého vyprávění příběhu doprovázeného různými událostmi majícími svůj balíček. Následně se vám hratelnost rozšíří ještě o pět prvků, ty budete odhalovat dlouhodobě, což není to jediné, co vám zpočátku zůstane ve hře Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy Západu skryto. Cíl je však od počátku víceméně jasný, je třeba získat co nejvíce peněz, čehož docílíte tak, že budete budovat tratě, obsazovat tratě své barvy, provádět speciální události, a především používat své vlaky.

Hráč má před sebou ve hře Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy Západu celkem tři akce

Základní myšlenka hratelnosti Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy Západu stojí na konceptu užívaném většinou dílů série, takže pokud jí znáte, velmi rychle se dostanete do hraní. V případě, že nikoliv tak na vás čeká trojice akcí, z nichž si musíte jednu vybrat. Dobrat si můžete karty. Vzít si takto můžete dvě karty buď z vyložené nabídky, nebo si vzít náhodně z balíčku. V ruce je možné mít libovolný počet karet. Jakmile je ale balíček vyčerpán, zamícháte odhozené kusy a vytvoříte nový.

Foto: Ondřej Zeman

Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy Západu je opět plné různobarevných vagonů.

Pokud si náhodou z nabídky neberete obyčejný vagonek, ale sáhnete po lokomotivě (žolík), je to jediná karta, kterou si berete. Použít je lze jak na tratích, tak i realizaci podmínek pohlednic, které vás za to odmění. V balíčku mezi vlaky můžete vedle lokomotiv a vagonů nalézt občas také noviny. Jakmile se vám dostanou do rukou musíte otočit vrchní kartu z balíčku událostí, a udělat z ní tak aktuální děj. Touto cestou můžete získat peníze za realizované jízdenky, změnit nabídku vlaků, transformovat bílé vagony v lokomotivy nebo odstartovat řadu dalších momentů, které jsou často spojeny s tím, jak postupujete příběhem. Těšit se tím pádem můžete na hodně zajímavé okamžiky podepřené ještě nějakým tím příběhovým pozadím.

Foto: Ondřej Zeman

Opět na vás v Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy Západu čeká hromada vláčků.

Pokud máte náhodou karet dostatek můžete sáhnout po druhé akci, a to je obsazení tratě. To probíhá tak, že vyložíte tolik karet, kolik obsahuje cesta z jedné destinace do druhé. V případě, že se jedná o šedou variantu, můžete tam dát karty libovolné barvy, pracovat můžete také s lokomotivami schopnými vám vyřešit nejeden problém. Celou trať musíte obsadit v rámci jednoho tahu s tím, že na každém jejím konci musí být město. V případě, že před sebou máte dvojitou, nebo rovnou trojitou trať, můžete s jednou její části pracovat, takže zbývající cesty musíte nechat ostatním hráčům.

Foto: Ondřej Zeman

Jízdenky, prosím! Legacy Legendy Západu 12

Vedle základních pravidel pro obsazování trati ve hře Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy Západu musíte počítat také s vývojem tohoto prvku, který je opravdu zásadní. Těšit se můžete až na 17 inovací pravidel a často se jedná o zajímavé novinky. Kromě vyloženě zakrytých novinek lze během hraní počítat s tím, že tu budete budovat tratě různých společností, když se bude jednat právě o vaší firmu, můžete se těšit na bonus uvedený na vaší kartě společnosti. Odměněni budete také za obsazení tratě v případě velkých měst. Dostanete jednu kartu z vlaku balíčku. Je však třeba dát si pozor, protože jeden kus dostanete i za propojení většího počtu měst, je nutné vždy nad následujícím spojením přemýšlet.

Foto: Ondřej Zeman

Jízdenky, prosím! Legacy Legendy Západu vám dají do rukou hromadu mincí.

Svůj tah můžete využít také k dobrání jízdenek. Z jejich balíčku si vezmete tři jízdenky, z nichž si musíte minimálně jednu nechat, načež zbývající vrátíte do spodní části balíčku. Jízdenky jsou dosti nebezpečnou hračkou, přesněji řečeno dvoubřitou čepelí, která vám může pomoci, avšak také vám uškodit. Vašim cílem je totiž realizovat nepřerušovanou trasu mezi městy, která jsou vedena na jízdence. Když se vám to podaří, můžete se těšit na odměnu v podobě dolarů. Nelze ale vyloučit, že se vám je realizovat nepodaří, v případě, že se tak stane, naopak o peníze přijdete. Někdy je realizace snadná, ne vždy to ale jde, protože konkurence v tomto odvětví je silná. Svět se navíc často mění spolu s příběhem, který někdy pomáhá, avšak v určitých chvílích dělá z budování tratě obtížnou záležitost.

Foto: Ondřej Zeman

Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy Západu vás vyšle do různých míst.

Pokud některý hráč už nemá umělohmotné vlaky, hra je u konce. Následně počítáte mince v ruce, bonus za vlaky, které vám zůstaly a celkovou hodnota jízdenek. Po přepočtu bodů a zanesení je na transakční lístky ale hra v Jízdenkách, prosím! Legacy: Legendy Západu úplně nekončí jako při hraní normální edice. Je to zkrátka Legacy titul, takže ten z vás, který skončil poslední, obdrží kartu služebního vozu, díky níž může odložit jednu kartu z balíčku událostí a ta už se dále nebude objevovat. Následuje kontrola karet pauzy, které jsou spojeny s příchodem novinek. Jakmile máte jasno, co se bude dále dít, můžete uložit své transakční lístky do pokladnice, a tak se připravit na další kapitolu vašeho dobrodružství.

Foto: Ondřej Zeman

Jízdenky, prosím! Legacy Legendy Západu toho hodně skrývají.

Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy Západu má potenciál stát se králem Legacy her

Přestože jsem moc nevěřil tomu, že se hře Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy Západu podaří naplno využít potenciál Legacy mechaniky, musím ve výsledku uznat, že se to autorům této deskovky povedlo na jedničku s hvězdičkou. Máme tu odlehčené nelineární dobrodružství, které je pomalu expandováno a je často pouze na vás, jakou cestou se bude ubírat. Nové mechanizmy přicházejí a vy s nimi musíte pracovat, protože bez stálého fofrování parního kotle tahle mašina zkrátka nejede.

Foto: Ondřej Zeman

V Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy Západu se vám do rukou dostane řada dějových karet.

Zpracování jednotlivých modulů se opravdu povedlo. Pěkně na sebe navazují, takže máte dojem, že prožíváte něco neskutečného. Osobně se mi hodně zamlouvá zvolené téma a také to, jakým způsoby jsou navrženy jednotlivé komponenty. Jakožto komplet představují Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy Západu výbornou Legacy hru, k níž se budete rádi vracet, protože proniknout do ní není až tak extrémně náročné. A když se vám to podaří, máte se nač těšit. Po dohrání vaše cesta navíc nekončí.

Za poskytnutí kopie hry Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy Západu děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz