Hlavní obsah
Hry

Hry Cover your Assets a Skull King: Zábava zaručena

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Svět karetních je plný zajímavých děl a jejich počet neustále přibývá. Dnes tu pro vás mám text zaměřený na dva kousky, jež si rozhodně zaslouží svou dávku pozornosti.

Článek

Cover your Assets: Co je moje, to je moje! vás udělá milionářem

Sběr majetku je náročná záležitost. A co teprve cesta za prvním milionem. Cover your Assets: Co je moje, to je moje! je hra, v níž to můžete svým způsobem zažít. Hned na startu si v této karetní hře zamícháte karty a rozdáte každému hráči pět kousků, načež zbytek karet umístíte do středu stolu. Jakmile máte všichni prohlédnuté karty, partie startuje. Ve svém tahu musíte vždy provést jednu ze tří akcí.

Foto: Ondřej Zeman

Cover your Assets

Počet hráčů: 2 - 6

Herní doba: 15 - 45 minut

Věk: 8+

Tou úplně nejzákladnější možností je ve hře Cover your Assets: Co je moje, to je moje! vytvoření sady aktiv. Tu musíte vytvořit jednou ze tří cest. První je spárování dvou stejných karet. Druhou je spárování karty z ruky s kartou umístěnou na odhazovací hromádce. Poslední alternativou pak je párování s divokou kartou. Ty můžete použít jak k vytváření nových sad, tak i k obraně těch, které už máte. Pokud přemýšlíte nad tím, proč byste měli cokoliv bránit, je to kvůli skutečnosti, že se zde krade.

Foto: Ondřej Zeman

Cover your Assets rozložíte prakticky kdekoliv.

Ano, je to tak. Vedle akcí Vytváření sady a Odhazování karet je tu také alternativa v podobě Výzvy. Během té se totiž ve hře Cover your Assets: Co je moje, to je moje! můžete pokusit o krádež. Sady totiž skládáte na sebe a ta vrchní je vždy dostupná. Pokud máte stejné aktivum, jaké má konkurent, můžete se mu pokusit vzít jeho majetek. Bránit se může buď již zmíněnou divokou kartou, nebo stejným aktivem. Když vyzyvatel vyhraje, získává sadu. Pokud naopak zvítězí obránce, nechává všechny použité karty, takže na situaci může slušně vydělat.

Foto: Ondřej Zeman

Neschází tu nemovitosti ani zlato.

Během výzev můžete krást pouze vrchní sady, spodní jsou chráněny. Jakmile realizujete jeden ze tří prezentovaných kroků, tah je u konce. Následně si doberete pět dalších karet a tah je u konce. Hra končí v Cover your Assets: Co je moje, to je moje! momentem, kdy dobírací balíček nenabízí žádné karty a všechny karty byly zahrány. Vítězem je samozřejmě ten, kdo má majetek v hodnotě více než 1 milion dolarů. Vedle základní verze tu najdete také ještě rychlejší alternativy. Koncept je to slušný, v rámci hratelnosti pak dokáže oslovit, přestože si nejsem jist, jak v rámci vizuálu uspěje v porovnání s konkurencí.

Foto: Ondřej Zeman

Cover your Assets má relativně pěknou krabičku

Skull King: Pirátská štychovka, v níž se snažíte udržet své sázky na hladině

Pirátská karetní hra Skull King je hrou, ve které se pustíte do tipování toho, kolik se během jednoho kola podaří hráčům sebrat hromádek karet zahraných během jednotlivých tahů (štychů) s tím, že každé kolo bude zúčastněným vždy nabídnut větší objem karet, díky čemuž se stabilně budou měnit podmínky kol. V prvním kole budete mít jednu kartu, zatímco na konci je rozdáno až deset karet.

Foto: Ondřej Zeman

Skull King

Počet hráčů: 2 - 6

Herní doba: 30 minut

Věk: 8+

Jakmile jsou tedy rozdány karty, máte možnost si vsadit. První hráč zahraje jím zvolenou kartu určité barvy, načež ostatní musí ctít vynesenou barvu. Výjimkou je moment, kdy nemáte karty daného odstínu, protože pak je možné sáhnout po trumfu či kartě jiné barvy. Vítězem je ale ve výsledku ten, jemuž se poštěstí mít nejvyšší hodnotu dané barvy. Tedy za předpokladu, že nedojde k vynesení speciálních karet. Ty totiž dokáží slušně rozvířit vody.

Foto: Ondřej Zeman

Skull King si zahrajete takřka kdekoliv

Těch je napříč hrou Skull King celkem devět, přičemž některé si můžete zakomponovat už od začátku, avšak část je lepší až pro pokročilejší hraní, protože má zkrátka příliš zásadní vliv na partii, což je třeba případ karty Bílá velryba, která dokáže zničit speciální karty. Přítomné jsou tu pak též speciální schopnosti pirátů. Rošťák může třeba vsadit 0, 10 nebo 20 bodů a následně získat daný objem, když se trefí, avšak při minutí o ně přijde. Obřík Harry pak může svou sázku o jedno snížit nebo zvýšit.

Foto: Ondřej Zeman

Skull King vám nabídne unikátní piráty.

Samotná hratelnost je ve hře Skull King dost tvárná, takže ji lze různě upravovat. Třeba skrze různé počty karet, zakomponování určitých kousků nebo jiné detaily. Celek mi v tomto ohledu přijde minimálně stejně ambiciózní jako třeba Král trpaslíků, k němuž má formátem i hratelností dost blízko.

Foto: Ondřej Zeman

Skull King má velmi prostý insert.

Na rodinné hraní jsou hry Cover your Assets a Skull King ideální

Najít v současnosti hru, která by se nesnažila o moderní pojetí, není vůbec snadné. V případě Cover your Assets: Co je moje, to je moje! a Skull King však můžete počítat s tím, že dostanete relativně tradiční deskovky v novém, a především přijatelném hávu. Prim v obou případech hrají karty. Na starší hráče je orientovaný Skull King už jen kvůli štychovému formátu, zatímco Cover your Assets: Co je moje, to je moje! podle mého názoru patří do rukou spíše mladším hráčům. Oba kousky ale stojí za pozornost.

Za poskytnutí kopie hry Cover your Assets a Skull King na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Ravensburger.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz